ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποτελέσματα εκλογών 2015: Πώς είδε ο διεθνής Τύπος τη νίκη ΣΥΡΙΖΑ

Αποτελέσματα εκλογών 2015: Πώς είδε ο διεθνής Τύπος τη νίκη ΣΥΡΙΖΑ

Στο αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα αναφέρεται ο ξένος Τύπος αναλύοντας τους λόγους της μεγάλης νίκης του ΣΥΡΙΖΑ και προβλέποντας τη δυναμική που διαμορφώνεται την επόμενη μέρα.

Της Μαρίνας Πρωτονοταρίου


Ο γερμανικός τύπος δε διστάζει να περιγράψει τη δυσαρέσκειά του για το αποτέλεσμα με τίτλους όπως «Ευρω-φρίκη» ή συνδέοντας το αποτέλεσμα με την πιθανότητα απομάκρυνσης από την Ευρωζώνη.

CNN

Το CNN γράφει για τον Αλέξη Τσίπρα τον άνθρωπο της τρέχουσας επικαιρότητας («man of the moment») ότι είναι το παιδί- θαύμα της Νέας Αριστεράς στην Ελλάδα, αλλά πολλοί θεωρούν ότι είναι μικρός για πολιτικός ηγέτης.

«Αλλά για πολλούς στους δρόμους της Αθήνας είναι τα λόγια του που μετράνε περισσότερο: η υπόσχεση να βάλει τέλος στις «διασώσεις, στην υποταγή, και στους εκβιασμούς». Είναι ένα μήνυμα ελπίδας που αντηχεί σε όλη τη χώρα, που πίνει εδώ και χρόνια το πικρό φάρμακο της ΕΕ: την λιτότητα», συνεχίζει το ρεπορτάζ του αμερικανικού δικτύου.

«Στον ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι θέλουν να παραμείνουν στο ενιαίο νόμισμα, αλλά με μεγαλύτερη δημοσιονομική ελευθερία κινήσεων - θέλουν μια ανάσα δηλαδή, έτσι ώστε η χώρα να ανακάμψει από το «οικονομικό κώμα», και να μπει πάλι στην ανάπτυξη. Ψηφοφόροι της εργατικής και της μεσαίας τάξης, εργαζόμενοι στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, έχουν εκφράσει υποστήριξη για αυτό το πρόγραμμα», συνεχίζει το ρεπορτάζ.

Ο απεσταλμένος του CNN συνομίλησε, μεταξύ άλλων, και με πολίτες που ψήφισαν για πρώτη φορά Αριστερά. «Ο προγραμματιστής υπολογιστών Στάθης Παπαχρήστου λέει ότι ψήφιζε πάντα τους συντηρητικούς, αλλά έχοντας δει τον μισθό του να μειώνεται και τους φόρους να αυξάνονται - και ως πατέρας ενός νεογέννητου μωρού, αυτή τη φορά ψηφίζει για την αλλαγή. «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εκφράζει 100% τις απόψεις μου και δεν συμφωνώ απολύτως με αυτά που πιστεύουν και με όσα θέλουν να κάνουν, αλλά πιστεύω ότι είναι κάτι νέο, ένα νέο κόμμα με φρέσκες ιδέες που θα αλλάξει ό,τι είναι ήδη σάπιο», εξηγεί ο ίδιος.

«Δεν υπάρχει καμμία αμφιβολία ότι ο θυμός και η λιτότητα έχουν προκαλέσει την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ σε μια χώρα της οποίας οι πολίτες απαιτούν κοινωνική και οικονομική αλλαγή. Αλλά το ζήτημα είναι κατά πόσον ο Τσίπρας μπορεί να κάνει τη διαφορά στην Ελλάδα. Θα εξαρτηθεί από το τι θα κάνει όταν ασκήσει εξουσία, και από το πώς θα τον αντιμετωπίσει η ΕΕ και οι ηγέτες της. H σκληρή δουλειά μόλις τώρα αρχίζει», καταλήγει το CNN.

Der Spiegel

«Οι αριθμοί των exit polls δεν συνιστούν έκπληξη -οι πραγματικές δημοσκοπήσεις είχαν προβλέψει ήδη την τάση», σημειώνει στην πρώτη ανάλυσή του το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, το οποίο παράλληλα χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα των εκλογών ως «οδηγό για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη». Επίσης, προβάλλει τη δήλωση του απερχόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, για τις δύσκολες και ταραχώδεις μέρες που πιθανότατα περιμένουν τους Έλληνες.

Bild, Faz: Θυμωμένες οι γερμανικές εφημερίδες: «Ευρω-φρίκη, ο Τσίπρας νίκησε»

Τον τίτλο «Ευρω-φρίκη, ο Τσίπρας νίκησε», επέλεξε η Bild για το πρώτο θέμα στην ιστοσελίδα της. Το άρθρο τονίζει πως «ενδεχομένως να υπάρξουν δραματικές επιπτώσεις σε όλη την ευρωζώνη».

Η FAZ αναφέρει ότι ακόμη κι αν ο αριστερός συνασπισμός του ΣΥΡΙΖΑ τελικώς κυβερνήσει τη χώρα, η σημαντικότερη στάση στη διαδρομή είναι δεδομένη: ο Φεβρούριος, όταν εξαντλείται ένα μέρος του προγράμματος βοήθειας. Και ο κ. Τσίπρας θα μπορούσε να πάρει συμβουλές από την Κύπρο», γράφει με νόημα σε σχόλιό της η συντηρητική γερμανική εφημερίδα.

Bloomberg: Η μεγάλη πρόκληση Τσίπρα

Για «νίκη πιο ευρεία του αναμενομένου» κάνει λόγο το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, το οποίο σημειώνει επίσης ότι «οι επενδυτές θα πρέπει τώρα να αναμένουν πώς θα διαπραγματευτεί ο κ. Τσίπρας τις μελλοντικές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας».

«Η πρόκληση τώρα για τον Τσίπρα είναι να ισορροπήσει ανάμεσα στην τήρηση των προεκλογικών του δεσμεύσεων, συμπεριλαμβανομένης μιας διαγραφής του ελληνικού δημόσιου χρέους, και το σενάριο για το οποίο επανειλημμένως έχει προειδοποιήσει ο Σαμαράς, δηλαδή ένα ατύχημα που θα οδηγήσει στην έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη», γράφει επίσης στο πρώτο του σχόλιο.

Liberation: Ελλάδα, το νέο πρόσωπο της Ευρώπης

Με πρωτοσέλιδο φωτογραφία του Αλέξη Τσίπρα υπό τον τίτλο «Ελλάδα, το νέο πρόσωπο της Ευρώπης», η αριστερή Liberation γράφει ότι «η μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει νέες προοπτικές στη χώρα, και επιτρέπει να ελπίζει κανείς σε αλλαγή της ευρωπαϊκής πολιτικής της λιτότητας».

«Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ συναρπάζει πολλά κόμματα της ριζοσπαστικής Αριστεράς στην Ευρώπη, τα οποία βλέπουν την λαϊκή υποστήριξη στον αγώνα τους κατά των πολιτικών της λιτότητας στη ζώνη του ευρώ. Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, ηγέτης του Podemos στην Ισπανία, βλέπει «την επιστροφή της εθνικής κυριαρχίας» στις χώρες του Νότου, που μαστίζονται από την οικονομική κρίση.

El Pais: Τσίπρας, ο πολιτικός γιος της Μεγάλης Υφεσης

«Αλέξης Τσίπρας, ο πολιτικός γιός της Μεγάλης Υφεσης» είναι ο τίτλος με τον οποίο υποδέχεται η ισπανική El Pais το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα. Τονίζει ότι ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ «θα πρέπει τώρα να αποδείξει αν είναι σύμπτωμα ή θεραπεία της κρίσης».

«Ο Τσίπρας μπόρεσε να καταλάβει καλύτερα από την υπόλοιπη πολιτική τάξη την ψυχολογική κατάσταση της ελληνικής κοινωνίας. Εκτός από την οικονομική καταστροφή, οι Ελληνες είναι κουρασμένοι από την διαφθορά, τις πελατειακές σχέσεις και την δύναμη των μεγάλων οικογενειών... Και είπε στον καθένα ό,τι ήθελε να ακούσει», γράφει η El Pais.

«Φωτογενής, καλός ομιλητής και με καλύτερο τακτικό πλεονέκτημα, πήρε μαζί του τις μεσαίες τάξεις που εκπροσωπούνταν μέχρι τώρα από το κεντροαριστερό ΠΑΣΟΚ. Επωφελήθηκε από τη διάσπαση του κομματικού συστήματος ανάμεσα στους υπέρμαχους των μέτρων λιτότητας που επιβάλλονται από την τρόικα ως «αναγκαίο κακό» και στους ένθερμους επικριτές της, των οποίων έγινε ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης. Τα λόγια του κατά της «ταπείνωσης» της Ελλάδας από τις Βρυξέλλες κατ' εντολήν της Άνγκελα Μέρκελ, και η καταγγελία για συνενοχή της εγχώριας άρχουσας τάξης στα δεινά της χώρας, μαζί με την υπόσχεση για ελπίδα και αξιοπρέπεια έμοιασαν με βάλσαμο... Οι Έλληνες, οι οποίοι έχουν δει το ΑΕΠ της χώρας να μειώνεται κατά 25% τα τελευταία πέντε χρόνια και την ανεργία αυξάνεται στο 25% έφτασαν στο όριο της αντοχής τους και ο Τσίπρας ήταν ο μόνος που φώναξε Αρκετά!».

Washington Post: Η Ελλάδα απέρριψε το φάρμακο

«Μετά από πέντε χρόνια ακραίας λιτότητας που συνταγογραφήθηκε για την αντιμετώπιση μιας επιδημίας χρέους, η Ελλάδα απέρριψε το φάρμακο», γράφει η Washington Post.

«Η χώρα έδωσε μια ιστορική νίκη στον ΣΥΡΙΖΑ, ένα ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα που θα μπορούσε να βάλει την Ελλάδα σε πορεία σύγκρουσης με την υπόλοιπη Ευρώπη.Οι πιστωτές, που κυριαρχούνται από τη Γερμανία, είναι απίθανο να κάνουν εύκολα πίσω - αυξάνοντας τους φόβους για μια αναμέτρηση που θα τελειώσει με την Ελλάδα να βγαίνει από το ευρώ, βάζοντας σε κίνδυνο την υπόλοιπη νομισματική ένωση.

Η Ανγκελα Μέρκελ που κηρύττει το ευαγγέλιο της λιτότητας θεωρείται απίθανο να κάνει παραχωρήσεις στον Τσίπρα που θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν άλλα αναδυόμενα αριστερά κινήματα σε όλη την υπερχρεωμένη νότια Ευρώπη», τονίζει η εφημερίδα.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ 2015

Σχετικές ειδήσεις