ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2012: Ποιοι «ράβουν» υπουργικά κοστούμια

Εκλογές 2012: Ποιοι «ράβουν» υπουργικά κοστούμια

Αυτή την περίοδο όλοι έχουν την προσοχή τους στραμμένη στις εκλογές της 6ης Μαΐου. Υπάρχουν όμως κάποιοι που βλέπουν την επόμενη μέρα και το ρόλο τους μέσα σε αυτήν.

Το επικρατέστερο σενάριο αυτή τη στιγμή, εφόσον η ΝΔ απέχει πολύ από το στόχο της αυτοδυναμίας, είναι να οδηγηθούμε σε μία κυβέρνηση συνεργασίας.

Αν η ΝΔ καταγράψει ποσοστά γύρω στο 32%- 33% είναι βέβαιο ότι θα επιδιώξει νέα εκλογική αναμέτρηση για να πετύχει αυτοδύναμη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αντίθετα αν το ποσοστό της κινηθεί κάτω από το 30% τότε ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ θα είναι μονόδρομος.

Σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση θα στελεχωθεί είτε από τεχνοκράτες είτε από πολιτικά πρόσωπα. Η πρώτη λύση απορρίπτεται από το πολιτικό προσωπικό των δύο μεγάλων κομμάτων αφού θεωρούν ότι οι Υπουργοί πρέπει να διαθέτουν νομιμοποίηση και συνεπώς να είναι πολιτικά πρόσωπα.

Για τα οικονομικά υπουργεία

Ήδη, ακούγονται πολλά πρόσωπα που θα μπορούσαν να στελεχώσουν τη νέα κυβέρνηση. Με το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομικών να αποτελεί «κομβικό σημείο», έχει αναπτυχθεί έντονη παραφιλολογία, ενώ στο τραπέζι έχουν πέσει πολλά ονόματα.

Ιδιαίτερα πιθανό είναι το ενδεχόμενο να αναλάβει το συγκεκριμένο υπουργείο προσωπικά ο κ. Αντώνης Σαμαράς, ενώ παίζουν και τα ονόματα των κ.κ. Αλέξανδρου Μωραϊτάκη, Ιωάννη Μουρμούρα, Νότη Μηταράκη καθώς και του στενού συμβούλου του προέδρου της ΝΔ, Χρύσανθου Λαζαρίδη.

Για το Υπουργείο Ανάπτυξης εξετάζοντας οι περιπτώσεις του κ. Γιάννη Βρούτση και του κ. Γιάννη Παπαθανασίου ενώ για το Υπουργείο Εσωτερικών παίζει το όνομα του κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη. Σε περίπτωση συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ, το Υπουργείο Εσωτερικών θα το ήθελε ο κ. Κώστας Σκανδαλίδης.

Τα υπόλοιπα υπουργεία

Για το Υπουργείο Υγείας ο κ. Σαμαράς προσανατολίζεται στη λύση του καθηγητή Ιατρικής κ. Χριστόδουλου Στεφανάδη με τον οποίο συνδέεται με προσωπική φιλία.

Το Υπουργείο Εξωτερικών θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων. Αν παραμείνει στα χέρια της ΝΔ, τότε τα ονόματα που παίζουν είναι αυτά του νυν υπουργού Σταύρου Δήμα, καθώς και των κ.κ. Κωστή Χατζηδάκη και Ευάγγελου Αντώναρου. Αν ο υπουργός προέλθει από το ΠΑΣΟΚ, τότε για τη συγκεκριμένη θέση προαλείφονται η κα Άννα Διαμαντοπούλου και ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος.

Για το Υπουργείο Παιδείας είναι πιθανή η παραμονή εκεί του σημερινού Υπουργού κ. Γιώργου Μπαμπινιώτη. Σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη η απομάκρυνση του κ. Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου που η συνεργασία του με τον κ. Μπαμπινιώτη ήταν προβληματική.

Η βέβαιη επανασύσταση του Υπουργείου Ναυτιλίας οδηγεί τον Βουλευτή Χίου κ. Κωνσταντίνου Μουσουρούλη στο συγκεκριμένο υπουργείο ενώ για το χαρτοφυλάκιο του τουρισμού φαβορί είναι η κ. Όλγα Κεφαλογιάννη.

Στο Υπουργείο Άμυνας, αν διατηρηθεί υπό τον έλεγχο της ΝΔ, υπουργός θα παραμείνει ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος. Σε διαφορετική περίπτωση ακούγεται το όνομα του κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη από το ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης ενδέχεται να αναλάβει το Υπουργείο Περιβάλλοντος ενώ για το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πιθανό είναι να αναβαθμιστεί σε Υπουργό ο νυν υφυπουργός κ. Λευτέρης Οικονόμου.