ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Kαι στο βάθος εκλογές

Kαι στο βάθος εκλογές

Σήμερα το μεσημέρι θα καταβληθεί η ύστατη προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας με μία ακόμα διαμεσολάβηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια.

Ο Πρόεδρος θα συνομιλήσει σε κοινή συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς κκ. Σαμαρά, Τσίπρα, Βενιζέλο και Κουβέλη. Με τους τέσσερις θα βρεθεί στις 2 το μεσημέρι, ενώ μία ώρα πριν, στη 1, θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ Πάνο Καμμένο.

Η αρχική στάση των κομμάτων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, δεν φαίνεται πως έχει αλλάξει ιδιαίτερα. Και οι τρεις δείχνουν να επιμένουν πως είναι απαραίτητη η συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ σε μια κυβέρνηση συνεργασίας. Από τη θέση αυτή δεν έχουν μετακινηθεί και επιμένουν μέσω διαρροών και δηλώσεων οι ίδιοι οι πρόεδροι των κομμάτων και οι στενοί τους συνεργάτες. Από την άλλη πλευρά, ο κ. Αλέξης Τσίπρας επίσης δεν έχει κάνει ούτε βήμα πίσω, αρνούμενος να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση που είτε ήπια, είτε αυστηρά, θα τηρήσει το Μνημόνιο 2, το οποίο υπεγράφη με τους δανειστές της χώρας παρά τις έντονες αντιρρήσεις της Αριστεράς.

Τα σενάρια συμμετοχής σε μια κυβέρνηση συνεργασίας των Ανεξάρτητων Ελλήνων, προκειμένου να αποφευχθούν οι δεύτερες εκλογές, δίνουν και παίρνουν από χθες το απόγευμα. Αν και ο πρόεδρος του κόμματος κ. Πάνος Καμμένος διαμηνύει σε όλους τους τόνους πως δεν έχει συμφωνήσει τίποτα περισσότερο απ’ όσα δηλώνει επίσημα, η σημερινή του συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ανεβάζει κι άλλο το θερμόμετρο.

Μια ενδεχόμενη συμμετοχή του για πολλούς θα είχε σχέση με την φημολογούμενη πίεση που ασκείται στον πρώην πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστα Καραμανλή να δηλώσει παρών και ενεργός. Ο κ. Καμμένος τις προηγούμενες ημέρες είχε αφήσει ανοιχτό το παράθυρο επιστροφής του στην ΝΔ στην περίπτωση που αναλάμβανε ρόλο ο κ. Καραμανλής. Την δήλωσή του αυτή, αρκετοί εμπλεκόμενοι στις διαδικασίες σχηματισμού κυβέρνησης, τη συσχέτισαν με τις διαδικασίες που θα επακολουθήσουν σχετικά με την ανόρθωση της εκλογικής δύναμης της ΝΔ.

Πάντως, μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, όλες οι πολιτικές δυνάμεις διέρρεαν σε δημοσιογράφους πως οι προσπάθειες ναυαγούν και η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές. Έτσι τα εκλογικά επιτελεία έχουν αρχίσει ήδη να (ξανά) πιάνουν δουλειά, ενώ δεν λείπει και ο προβληματισμός για το αποτέλεσμα.