ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Βγάζουν» κυβέρνηση οι 700.000 αναποφάσιστοι

«Βγάζουν» κυβέρνηση οι 700.000 αναποφάσιστοι

Αγώνας δρόμου των κομμάτων για να κερδίσουν τον έναν στους τρεις που δεν έχει αποφασίσει τι θα ψηφίσει την Κυριακή

Μόλις δύο 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες και στα κομματικά επιτελεία έχει σημάνει συναγερμός, καθώς μυστικά γκάλοπ δείχνουν πως τα ποσοστά συσπείρωσης είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Οι περίπου 700.000 αναποφάσιστοι, το 10% δηλαδή του εκλογικού σώματος, θα αποτελέσει βαρόμετρο για το αποτέλεσμα των εκλογών της 17ης Ιουνίου, με τα κόμματα να ποντάρουν στις τελευταίες ομιλίες των πολιτικών αρχηγών για να κερδίσουν τη λεγόμενη «μάχη της ατάκας», που θα φέρει όσο το δυνατόν περισσότερους αναποφάσιστους στο κόμμα.

Οι περισσότερες εταιρείες δημοσκοπήσεων δίνουν μικρό προβάδισμα στη ΝΔ, έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο ωστόσο δεν θεωρείτε ασφαλές, μιας και το 10% των αναποφάσιστων μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω.

Χαρακτηριστικό της σύγχυσης που επικρατεί στο εκλογικό σώμα, είναι το γεγονός ότι 1 στους 3 ψηφοφόρους που δηλώνει ότι έχει αποφασίσει τι θα ψηφίσει την Κυριακή, δηλώνει πως δεν είναι σίγουρος.

Ειδικοί εκτιμούν ότι η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ξεπεράσουν αθροιστικά το 55-60% απομακρύνοντας έτσι το ενδεχόμενο σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης. Το «ταβάνι» του πρώτου κόμματος εκτιμάται ότι θα κυμαίνεται κοντά στο 30%, το ανώτερο.

Σημαντικό στοιχείο που θα καθορίσει το αποτέλεσμα των εκλογών είναι και η διάθεση ενός μέρους του εκλογικού Σώματος να κατευθυνθούν στην «ψήφο της μίας ημέρας» όπου αρκετοί πολίτες φαίνονται διατεθειμένοι να επιλέξουν ένα κόμμα, μόνο και μόνο, για να μην κερδίσει ο αντίπαλός του.

Με τον τρόπο αυτό απαντά ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων στα ισχυρά διλήμματα των εκλογών «καταψηφίζοντας» επί της ουσίας το κόμμα που πιστεύει ότι δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντά του και «υπερψηφίζοντας» το αντίπαλο, άσχετα εάν ανήκει στον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο.

Σε θέσεις μάχης τα κόμματα

Στο στρατόπεδο της ΝΔ ποντάρουν πολλά στη σημερινή κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του Α. Σαμαρά στην πλατεία Συντάγματος, όπου αναμένεται να απευθυνθεί τόσο στους αναποφάσιστους, όσο και στους ψηφοφόρους της ΝΔ που στράφηκαν στις προηγούμενες εκλογές σε άλλα κόμματα.

Στη Συγγρού επιχειρούν να εξουδετερώσουν τις φυγόκεντρες τάσεις, έχοντας ενεργοποιήσει όλο τον κομματικό μηχανισμό, με στόχο να μη χαθεί ούτε μία ψήφος.

Σημαντικό ρόλο παίζουν οι νεολαίοι της ΝΔ που στοχεύουν να χτυπήσουν τις ηλικίες 18 – 35 ετών που έχουν στραφεί προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στην Κουμουνδούρου, όπου επικρατεί διάχυτη αισιοδοξία για το εκλογικό αποτέλεσμα, εκτιμούν ότι οι περισσότεροι αναποφάσιστοι θα επιλέξουν τελικά τον ΣΥΡΙΖΑ, έστω και σαν ψήφο αντίδρασης στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που όπως λένε οδήγησαν τη χώρα και τους πολίτες σε αυτή την κατάσταση.

Στο ΠΑΣΟΚ πιστεύουν ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια "ανατροπών" με στόχο την άνοδο του ποσοστού συσπείρωσης ανά περιοχή, αλλά και πανελλαδικά.

Ο "πονοκέφαλος" όμως στην Ιπποκράτους αφορά τις μαζικές διαρροές προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Δημοκρατική Αριστερά, γεγονός που οδηγεί το ΠΑΣΟΚ σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Στόχος της Ιπποκράτους είναι να συσπειρώσει τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του και να «επαναπατρίσει» όσους έφυγαν προς τον ΣΥΡΙΖΑ ή την ΔΗΜΑΡ.