Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Τέλος Νοεμβρίου η εκτόξευση πυραύλου Bulava

Τέλος Νοεμβρίου η εκτόξευση πυραύλου Bulava

Μετά την επιτυχημένη δοκιμή εκτόξευσης του βαλλιστικού πυραύλου Bulava από το ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο Γιούρι Ντολγκορούκι τύπου Borey, στις 29 Οκτωβρίου, έρχεται η σειρά του στρατηγικού πυραυλοφόρου πυρηνικού υποβρυχίου Αλεξάντερ Νέβσκι (επίσης τύπου Borey).

H δοκιμή θα πραγματοποιηθεί στις 28-29 Νοεμβρίου, στο πεδίο βολής Kura, στη χερσόνησο Καμτσάτκα, στην ρωσική Απω Ανατολή, σύμφωνα με δηλώσεις υψηλόβαθμης πηγής του Ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού στο ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS,.

Ο βαλλιστικός πύραυλος θα εκτοξευθεί από θέση βυθού, στη θάλασσα Μπάρεντς, και στην πρώτη φάση δοκιμαστικής εκτόξευσης θα είναι μόνο ένας, αντίθετα με το πλήρες φορτίο των 16 συνολικά πυραύλων που ήταν «φορτωμένοι» στο υποβρύχιο Γιούρι Ντολγκορούκι.

Το υποβρύχιο Αλεξάντερ Νέβσκι θα λάβει το πλήρες φορτίο μέσα στο 2015, πριν τεθεί σε υπηρεσία στον Ρωσικό Στόλο του Ειρηνικού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που έχει γνωστοποιηθεί στις αρχές της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, η Ρωσία θα αποκλείσει την ευρύτερη εναέρια περιοχή πάνω από τη Θάλασσα Μπάρεντς στις 28 και 29 Νοεμβρίου, προκειμένου να αποφευχθούν πιθανοί κίνδυνοι, όπως διαβάζουμε στο «Ρωσία Τώρα».

Οι βαλιστικοί πύραυλοι Bulava έχουν βεληνεκές 10.000 χιλιόμετρα και μεταφέρουν 10 υπερηχητικές αυτόνομες, πυρηνικές κεφαλές, με απόδοση 100-150 χιλιάδες τόνους η καθεμία, ενώ, έως το 2020 η Ρωσία εκτιμά πως θα διαθέτει 8 πυρηνικά υποβρύχια τύπου Borey, όπως το Γιούρι Ντολγκορούκι και το Αλεξάντερ Νέβσκι.

Σχετικές ειδήσεις