Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Διεθνής Αμνηστία: Να σταματήσει το Κίεβο τη χρήση απάνθρωπων όπλων

Διεθνής Αμνηστία: Να σταματήσει το Κίεβο τη χρήση απάνθρωπων όπλων

Η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια μιας προγραμματισμένης συνάντησης για τις 8 Ιανουαρίου, με τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας, Αρσένι Γιάτσενιουκ, θα πρέπει να θέσει πιεστικά για μη χρήση από τον ουκρανικό στρατό απάνθρωπων τύπων όπλων.

Αυτό αναφέρεται στην ιστοσελίδα της οργάνωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Human Rights Watch, όπως σημειώνει το Ria Novosti.

Η χρήση πυρομαχικών διασποράς σε περιοχές που κατοικούνται από αμάχους και των βομβών «Γκραντ» σε συνοικίες, πρέπει να σταματήσουν.

Η Διεθνής Αμνηστία απαιτεί από το Ουκρανικό Υπουργείο Άμυνας να εκδώσει «σαφείς και συγκεκριμένες εντολές» στα στρατεύματα που δραστηριοποιούνται στην ανατολική Ουκρανία, με τις οποίες θα απαγορεύονται ρητώς η χρήση ορισμένων τύπων όπλων που χρησιμοποιούνται κατά του άμαχου πληθυσμού της περιοχής των Ρωσόφωνων.

«Η Γερμανία έχει ιδιαίτερη ευθύνη για την εκτέλεση των υποχρεώσεων της ουκρανικής ηγεσίας για την τήρηση των νόμων του πολέμου και την προστασία των αμάχων», δήλωσε ο Raychal Danbury, αναπληρωτής διευθυντής της οργάνωσης Human Rights Watch.

Τον Οκτώβριο η Αμνηστία, εξέδωσε μια έκθεση που επιβεβαίωνε ότι οι ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις, χρησιμοποιούν πυρομαχικά διασποράς σε κατοικημένες περιοχές του Ντονέτσκ, και καθόρισε τη χρήση ως έγκλημα πολέμου.

Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών, στη συνέχεια, είχε δηλώσει ότι τα συμπεράσματα της Human Rights Watch, δεν υποστηρίζονται από αποδεικτικά στοιχεία.
Νωρίτερα, εθελοντές στην ανατολική Ουκρανία, είχαν επανειλημμένα κατηγορήσει το στρατό του Κιέβου για χρήση βομβών φωσφόρου.

Συγχρόνως, ο υπαρχηγός της επιχειρησιακής διαχείρισης του ρωσικού Γενικού Επιτελείου ανακοίνωσε ότι ο στρατός στην Ουκρανία χρησιμοποίησε πυρομαχικά φωσφόρου στο βομβαρδισμό του νοτιοανατολικού τμήματος της χώρας, περισσότερο από έξι φορές.

Πηγη ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

Σχετικές ειδήσεις