Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

DW: Γερμανικά όπλα στην μαύρη αγορά του Β. Ιράκ;

DW: Γερμανικά όπλα στην μαύρη αγορά του Β. Ιράκ;

Η γερμανική κυβέρνηση κάλεσε τον εκπρόσωπο στη Γερμανία των αυτόνομων κουρδικών περιοχών του βορείου Ιράκ να δώσει εξηγήσεις για το σοβαρό περιστατικό.

Τα όπλα εντοπίστηκαν σε αγορά όπλων στο Ερμπίλ του βόρειου Ιράκ. Εκτεθειμένα στην κοινή θέα και σε διάφορα μοντέλα με τα διακριτικά Bw, που σημαίνει Bundeswehr. Προέρχονταν δηλαδή από τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις. Οποιοσδήποτε μπορεί να αγοράσει ενα τέτοιο όπλο, πληρώνοντας από 1450 μέχρι 1800 δολάρια.

Υπήρχε δέσμευση από την κουρδική κυβέρνηση

Κανονικά τα όπλα δεν θα έπρεπε να ήταν εκεί. Γιατί η γερμανική κυβέρνηση από το 2014 εξοπλίζει αποκλειστικά τους Πεσμεργκά, τους μαχητές της περιφερειακής κυβέρνησης στις αυτόνομες περιοχές του βορείου Ιράκ, στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Στα μέσα του ιδίου χρόνου ο εκπρόσωπος τη Μπούντεσβερ, Κλάους Μπραντέλ, είχε δηλώσει ότι η περιφερειακή κυβέρνηση είχε δεσμευτεί εγγράφως ότι το πολεμικό υλικό θα χρησιμοποιούνταν αποκλειστικά και μόνο εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης, καθώς και για την προστασία των προσφύγων στο Β. Ιράκ. Μέχρι πέρυσι το καλοκαίρι η Γερμανία εξόπλιζε τον στρατό του Β. Ιράκ με άφθονο εξοπλισμό: γυαλιά προστασίας, ασυρμάτους, τέντες αλλά και όπλα, όπως 12.000 ντουφέκια μάχης τύπου G3, αυτόματα τύπου G36 και 8.000 πιστόλια P1.

Οι ρεπόρτερ από τα τηλεοπτικά δίκτυα NDR και WDR που έκαναν την ανακάλυψη βρήκαν γερμανικά όπλα και στην βορειοιρακινή πόλη Σουλεϊμανίγια σε ένα παζάρι, στη προθήκη ενός καταστήματος όπλων. Στην αυθεντική κούτα ήταν γραμμένο «Πιστόλια 9mm» και όπλα νούμερο «008904», τα ίδια τα όπλα χαραγμένα και πάλι με το διακριτικό Bw, Bundeswehr. Ο πωλητής τα πουλούσε έναντι 1200 δολαρίων και διαβεβαίωνε ότι ήταν σε θέση να βρει κι άλλα όπλα, ακόμη κι αυτόματα τύπου G36.

«Χρηματοδοτούν το ταξίδι προς την Ευρώπη»

Την απάντηση στην ερώτηση πώς έφτασαν αυτά τα όπλα στην μαύρη αγορά, οι δύο ρεπόρτερ την έλαβαν στο Βερολίνο. Σε έναν προσφυγικό ξενώνα συνάντησαν ένα μισθοφόρο, ο οποίος επί 30 χρόνια πολεμούσε στις τάξεις των Πεσμεργκά, τραυματίστηκε μάλιστα δύο φορές στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Ο άνδρας τους είπε λοιπόν ότι μπορούσε να λύσει ένα G36 με κλειστά μάτια. Πριν από 4 μήνες πήρε την οικογένειά του και διέφυγε στη Γερμανία, γιατί δεν του έδιναν πια τον μισθό του. Το ταξίδι του προς στη Γερμανία το χρηματοδότησε πουλώντας ένα καλάσνικωφ. «Ξέρω τουλάχιστον άλλους 100 που πούλησαν τα όπλα τους, ένας από αυτούς είναι ξάδελφός μου, πούλησε γερμανικό όπλο για 2.800 δολάρια» αποκάλυψε.

Οι δύο ρεπόρτερ μίλησαν και με το κυβερνήτη της επαρχίας Κιρκούκ, Νατζμεντίν Καρίμ, που επιβεβαίωσε τα περιστατικά, λέγοντας ότι ευτυχώς είναι λίγα. «Λόγω της χαμηλής τιμής του πετρελαίου η τοπική κυβέρνηση δεν μπορεί να πληρώσει μισθούς», πρόσθεσε. Κατόπιν όλων αυτών, η γερμανική κυβέρνηση κάλεσε τον εκπρόσωπο στο Βερολίνο της κουρδικής κυβέρνησης στο υπουργείο Εξωτερικών, για να δώσει εξηγήσεις σχετικά με τα περιστατικά, αλλά και τις κατηγορίες από την Amnesty International ότι κούρδοι μαχητές με γερμανικά όπλα κατέστρεψαν σπίτια αράβων Ιρακινών.