Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Ρωσία: Παρέδωσε στην Κίνα 200 αντιπλοϊκούς πυραύλους Kh-59

Ρωσία: Παρέδωσε στην Κίνα 200 αντιπλοϊκούς πυραύλους Kh-59

Η ναυτική αεροπορία της Κίνας, μέχρι το τέλος του 2015 είχε προμηθευθεί περίπου 200 αντιπλοϊκούς πυραύλους Kh-59 ρωσικής παραγωγής.

Όλοι οι πύραυλοι έχουν εξοπλίσει κινεζικά αεροσκάφη Su-30MK2 που ανήκουν στην ναυτική αεροπορία, τα οποία συγκροτούν ειδικές μονάδες , για τις οποίες έδωσε εντολή το κινεζικό γενικό επιτελείο για επιθέσεις εναντίον ναυτικών στόχων.

Έχει αναφερθεί ότι παραδόθηκαν και οι δύο εκδόσεις του πυραύλου Kh-59MK και Kh-59MK2. Η πρώτη έκδοση (Kh-59MK) διαθέτει ενεργό σύστημα εντοπισμού στόχου (GOS), ενώ η έκδοση (X-59MK2) είναι εξοπλισμένη με σύστημα το οποίο παρέχει ένα αυτόνομο σύστημα ανίχνευσης προς την περιοχή-στόχο.

Είναι εξοπλισμένο με ένα σύστημα πλοήγησης με αυτόματο έλεγχο, διαθέτει αδρανειακό σύστημα πλοήγησης και δυνατότητα επαυξημένης δορυφορικής «διόρθωσης» .

Πρόκειται για ένα προηγμένο πύραυλο cruise που αναπτύχθηκε από το σχεδιαστικό γραφείο (τμήμα της κοινοπραξίας Ρωσικών Τακτικών Πυραύλων (KTRV) και όπως έγινε γνωστό βρίσκεται στο στάδιο προ της έναρξης πτητικών δοκιμών πιστοποίησης.

Όπως και το αρχικό μέλος της οικογένειας Kh-59, ο MK2 προορίζεται για την προσβολή στόχων στρατηγικής σημασίας και ιδιαίτερα στις κατηγορίες που παρουσιάζουν χαμηλό υπέρυθρο IR ίχνος και οπτική οξύτητα σε σχέση με τον περιβάλλοντα χώρο τους.

Οι σύγχρονες εκδόσεις του πυραύλου X-59 είναι εξοπλισμένες με υψηλής ιπποδύναμης στροβιλοκινητήρα 36MT ο οποίος παρέχει ένα τεράστιο βεληνεκές πτήσης της τάξεως των 280 χιλιομέτρων. Ο πύραυλος διαθέτει μια πολύ μεγάλη κεφαλή που ζυγίζει 320 κιλά, η οποία είναι αρκετή για να καταστρέψει ολοσχερώς πλοία, κατηγορίας «Αντιτορπιλικών".

Οι Κινέζοι στην ουσία, έχουν δημιουργήσει «μοίρες» ρωσικής κατασκευής αεροσκαφών Su-30MK2 τα οποία είναι εξοπλισμένα με αυτούς τους πυραύλους, τα οποία δύναται να επιχειρήσουν και από το κινεζικό αεροπλανοφόρο Liaoning, για να εξουδετερώσουν τα πολεμικά πλοία που συνοδεύουν τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα.

Όσο για τα αεροπλανοφόρα των ΗΠΑ αυτά θα γίνουν στόχοι μεγαλύτερης εμβέλειας βαλλιστικών πυραύλων τύπου DF-21D.

Ο πύραυλος DF-21D, ο οποίος έχει εισέλθει σε κατάσταση επιχειρησιακής ικανότητας, διαθέτει εμβέλειά 2.700 χιλιόμετρα.

Ο πύραυλος αυτός αποτελεί το φονικό όπλο του Πεκίνου ενάντια στην αμερικανική ναυτική παρουσία.

Το βλήμα μετά την εκτόξευση ανεβαίνει σε μεγάλο ύψος, και κατά την τελική φάση της καθόδου ενεργοποιείται ο δικό τους ερευνητής. Δεν ακολουθεί σταθερή βαλλιστική τροχιά, αλλά στη φάση της καθόδου αλλάζει συνέχεια προφίλ πτήσης.

Σχετικές ειδήσεις