Το Μαυροβούνιο έγινε μέλος του ΝΑΤΟ

Το Μαυροβούνιο έγινε μέλος του ΝΑΤΟ

Στις 19 Μαΐου, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών του δυτικού μπλοκ στις Βρυξέλλες, θα γίνει τελετή στην οποία θα παραστεί ο υπουργός Εξωτερικών του Μαυροβουνίου, Ιγκόρ Λούξιτς, που θα υπογράψει το πρωτόκολλο προσχώρησης.

Αναλυτικότερα, αύριο Πέμπτη οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών του ΝΑΤΟ θα ανακοινώσουν ότι η χώρα έγινε μέλος της Βορειοατλαντικής συμμαχίας, όπως αναφέρει το Blitz.bg, που επικαλείται πηγές από τις Βρυξέλλες.

Η πρώην κομμουνιστική χώρα θα γίνει πλήρες μέλος της Συμμαχίας μετά την επικύρωση του πρωτοκόλλου προσχώρησης από όλα τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ και των εκπροσώπων του Μαυροβουνίου. Η σχετική πρόσκληση στο Μαυροβούνιο για να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ είχε ληφθεί στις 2 Δεκεμβρίου του 2015 στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Αυτή είναι η πρώτη διεύρυνση του ΝΑΤΟ μετά την πρόταση για ένταξη σε αυτό της Κροατίας και της Αλβανίας το 2008, των οποίων η ένταξη υπεγράφη ένα χρόνο αργότερα στην Ουάσιγκτον.

Σε εκκρεμότητα βρίσκεται ακόμη η ένταξη των Σκοπίων, αφού θα αποκτήσει το δικαίωμα συμμετοχής μόνο μετά την επίλυση της διαφωνίας του ονόματος με την Ελλάδα, ένα ζήτημα που μέχρι σήμερα παραμένει άλυτο.

Η Ρωσία είχε επανειλημμένα εκφράσει την αντίθεσή της για την πρόσκληση του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, η ένταξη τη Ποντγκόριτσα ενδέχεται να απειλήσει τη σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια.