ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

ΡΙΧΤΕ(Ρ) ΛΕΦΤΑ!

ΡΙΧΤΕ(Ρ) ΛΕΦΤΑ!

Ο υπόγειος πόλεμος των σεισμολόγων και το... παραδάκι των ερευνών στην Κεφαλονιά!

Έναν πολύ καλό παρτενέρ έχει αποκτήσει ο εγκέλαδος στο νησί της Κεφαλονιάς. Το χρήμα! Τα κονδύλια ερευνών πηγαινοέρχονται μεταξύ φιλόδοξων σχεδίων διαφόρων ειδικών που υπόσχονται τρελά πράγματα στην Περιφέρεια και στα αρμόδια υπουργεία για την αντισεισμική οχύρωση του νησιού.

Αυτό το νησί του Ιονίου, από παλιά ήταν ένας αγαπημένος τόπος για τους ειδικούς των σεισμών. Έντονα σεισμογενής περιοχή - η πιο σεισμογενής σε ολόκληρη την Ευρώπη και έκτη σε όλο τον κόσμο όπως έχουμε αποκαλύψει από το newsbomb.gr - απολύτως φυσικό είναι να προσελκύει το ενδιαφέρον όχι μόνον της ενδο..φλέβιας αλλά και της εξω...φλέβιας επιστημονικής κοινότητας.

DSCN1348

Τούτες τις μέρες στην Κεφαλονιά μεταβαίνουν πολλοί. Άλλοι για να μελετήσουν το φαινόμενο και άλλοι την συμπεριφορά της γης, των κτιρίων και των... ανθρώπων. Και για να είμαστε δίκαιοι, δεν μεταβαίνουν όλοι με την ελπίδα να διεκδικήσουν και κάποιο καλό πακέτο χρηματοδότησης από την Περιφέρεια για την έρευνά τους, καθώς αυτό επιβάλλει το επιστημονικό τους ενδιαφέρον. Δεν μπαίνουν, άλλωστε και σε καμία περίπτωση όλα στο ίδιο τσουβάλι...

DSCN12741 1

Όμως οι δύο μεγάλοι σεισμοί, εκατοντάδες μικρότεροι μετασεισμοί και το ξύπνημα του εγκέλαδου στην Κεφαλονιά γεννούν και μια σειρά από δημοσιογραφικά ερωτήματα:
-Αληθεύει ότι εις βάρος ειδικού επί της σεισμολογίας που τον παλιό καλό καιρό τον βλέπαμε διαρκώς στα κανάλια και τον τελευταίο καιρό τον έχουμε χάσει, εκκρεμούν δύο ΕΔΕ από συγκεκριμένη υπηρεσία και κανείς δεν θέλει να μιλά για αυτές; Ο συγκεκριμένος επιστήμονας στο παρελθόν κατακεραύνωνε όσους συναδέλφους του τόλμησαν να πάρουν χρήματα από τα κονδύλια της Πολιτείας για έρευνες.

- Είναι αλήθεια ότι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων έχει «κουραστεί» να ζητά την επιστροφή των χρημάτων για κάποιο έργο που επρόκειτο να γίνει, αλλά δεν υλοποιήθηκε ποτέ και αφορά στη δημιουργία σεισμολογικού δικτύου στην Κεφαλονιά; Ποιος επιστήμονας πήρε τα χρήματα; Διότι ακούγεται εντόνως ότι πρόκειται για 450.000 ευρώ!

DSCN12841

Πλησιάζοντας προς τις Απόκριες το... γαϊτανάκι των ρίχτερ δεν σταματά εδώ. Ούτε και τα ερωτήματα...

- Αληθεύει ότι ένας ακόμη εξαιρετικός επιστήμων, λένε οι πηγές μας, «έχει γαντζωθεί σε συγκεκριμένο υπουργείο για να πάρει 250 χιλιάρικα και να ξεκινήσει έρευνες για τους σεισμούς στο νησί;

- Αληθεύει ότι διαμεσολαβητής ζήτησε 150.000 ευρώ από την Περιφέρεια για να φέρει ειδικούς στο νησί της Κεφαλονιάς, λένε οι κακές γλώσσες, ώστε να εξετάσουν τα βουνά; Πρόκειται περί εξαιρετικού επιστήμονος που αρέσκεται να βγαίνει στις τηλεοράσεις και να εκφράζει τις ανησυχίες του.

Τις τελευταίες μέρες τα δημοσιογραφικά γραφεία κατακλύζονται από πληροφορίες και σενάρια που είναι εν μέρει και απολαυστικά: Για σεισμολόγους που δηλώνουν αλλά δεν είναι σεισμολόγοι και που καταφέρνουν να παίρνουν δουλειές χιλιάδων ευρώ ως επιστήμονες, συντηρώντας έτσι τις εταιρείες τους. Αλλά και για αλληλοκαρφώματα (η ασυμφωνία αν προβλέπεται ή όχι ένας σεισμός είναι ψίχουλο μπροστά στην παρασκηνιακή κόντρα των κονδυλίων που δόθηκαν στο παρελθόν, αλλά κυρίως όσων θα δοθούν (παρά την κρίση) στο μέλλον). Και όλα αυτά, μεταξύ αγαπημένων συναδέλφων.

Το σύνθημα εκείνων που επλήγησαν από τους καταστροφικούς σεισμούς προς την επιστημονική κοινότητα των σεισμολόγων και το κράτος είναι ένα...
«Ρίχτε(ρ) Λεφτά» στην Κεφαλονιά για, αρκεί να πιάσουν τόπο...

Επενδύστε στην ανοικοδόμηση των περιοχών που κατέστρεψε ο εγκέλαδος και αφήστε τις... έρευνες για λίγο αργότερα.
Γνωστό είναι ότι η έρευνα είναι μεγάλη...
Συνεχίζεται...

Διαβάστε ακόμα:

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Κεφαλονιά

Με τον φόβο του Εγκέλαδου ξενυχτούν στην Κεφαλονιά

Προσεισμικός Έλεγχος στα... λόγια