ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

Ο λαός «πνίγεται» και το κράτος μοιράζει χρήμα στους μεγαλοεργολάβους

Ο λαός «πνίγεται» και το κράτος μοιράζει χρήμα στους μεγαλοεργολάβους

Με μια από τις πιο γνώριμες εικόνες των τελευταίων 20 ετών ήρθαν αντιμέτωποι οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου της Αττικής το απόγευμα της Παρασκευής (24/10).

Η ισχυρή βροχόπτωση που έπληξε την Αθήνα προκάλεσε σοβαρά προβλήματα σε πολλές περιοχές. Σπίτια και καταστήματα πλημμύρησαν, ο Κηφισός «φούσκωσε» προκαλώντας κυκλοφοριακό χάος, αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τους ορμητικούς χείμαρρους και η πρωτεύουσα της Ελλάδος έμοιαζε με… Μπαγκλαντές!

Όπως είπαμε όμως, η εικόνα δεν είναι πρωτόγνωρη…

Ήταν αρχές της δεκαετίας του ’90, όταν τα νεοσύστατα τότε ιδιωτικά κανάλια έβγαζαν ζωντανές συνδέσεις από τις πλημμυρισμένες περιοχές της Αθήνας.
Ρεπορτάζ από το «φουσκωμένο» ποτάμι του Κηφισού με τους εγκλωβισμένους οδηγούς και τους απελπισμένους πλημμυροπαθείς να προσπαθούν μέσα στα λασπόνερα να σώσουν ό,τι σώζεται από τις περιουσίες τους.

Χρόνια τώρα, με τις πρώτες φθινοπωρινές μπόρες χάνονται στα λασπόνερα ζωές και περιουσίες. Τα ρεπορτάζ γίνονται και ξαναγίνονται, αλλά ξεχνιούνται γρήγορα. Αλήθεια, πώς γίνεται όλα αυτά τα χρόνια να πλημμυρίζουν πάντα οι ίδιες περιοχές; Πειραιάς, Νίκαια, Κερατσίνι, Καματερό, Πέραμα, Δραπετσώνα, Μενίδι, Περιστέρι, Ίλιον…

Από τότε λοιπόν μέχρι σήμερα, ακούμε κάθε χρόνο για αντιπλημμυρικά έργα, για έργα υποδομής που δεν θα επιτρέψουν ξανά να πλημμυρίσει η πρωτεύουσα, αλλά και για αντιπλημμυρικά έργα τα οποία θα αποτελούσαν ισχυρές ασπίδες σε περιοχές του Λεκανοπεδίου που πνίγονται κάθε χρόνο.

Φαίνεται, όμως, πως τα… λασπόνερα δεν απασχολούν τα ρετιρέ της εξουσίας. Ο λόγος είναι γνωστός τόσα χρόνια: Τα αντιπλημμυρικά έργα κοστίζουν και δεν μπορούν να φέρουν και… σταυρούς!

Τελευταία φορά που είδαμε να δαπανούνται χρήματα για αντιπλημμυρικά έργα ήταν την περίοδο 1998 – 2004, όχι από γαλαντομία ή από αίσθημα ευθύνης, αλλά γιατί οι Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν προ των πυλών και το σημαντικότερο, στα μέσα της δεκαετίας του ’90 είχαμε θρηνήσει θύματα από τις πλημμύρες.

Τα τελευταία χρόνια ειδικά, με το πρόσχημα της κρίσης, τα κονδύλια για έργα υποδομής έχουν ελαχιστοποιηθεί και επαρκούν μόνο για τα βασικά... Καθαρισμοί φρεατίων και ρεμάτων!

Λεφτά υπάρχουν… για τα δικά τους παιδιά!

Την ίδια ώρα που η Αθήνα πλημμυρίζει και οι πολίτες χάνουν τις περιουσίες τους στα λασπόνερα, το ελληνικό κράτος δίνει απλόχερα εκατομμύρια ευρώ σε μεγαλοεργολάβους για έργα που δεν παραδίδουν ποτέ.

Ξεδιάντροπα και με τη διαπλοκή να έχει χτυπήσει κόκκινο, ροκανίζουν τα χρήματα που βουτούν από μισθούς και συντάξεις, δίνοντάς τα στους μεγαλοεργολάβους.

Το «φαγοπότι» που γίνεται σε βάρος του λαού, με πρόσχημα την κατασκευή δρόμων, δεν έχει προηγούμενο. Οι «εθνικοί» μεγαλοεργολάβοι συνεχίζουν να εισπράττουν πανάκριβα διόδια ενώ διέκοψαν τα έργα, δήθεν λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, παρ' όλο που έχουν οι ίδιοι την ευθύνη για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης των έργων.

Φυσικά η ελληνική κυβέρνηση δεν άφησε τα «δικά της παιδιά» στον αέρα… Με νέες επικαιροποιημένες συμφωνίες ενέκρινε τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ προς τους μεγαλοεργολάβους για δήθεν αποζημιώσεις του δημοσίου προς τις… αφεντιές τους.

Είναι ενδεικτικό της ρεμούλας, ότι οι εργολάβοι έχουν ήδη εισπράξει από το ελληνικό Δημόσιο και από τα διόδια ποσά πολύ μεγαλύτερα από το κόστος των έργων που έχουν κατασκευάσει.

Τα εκατομμύρια «σφυρίζουν» πάνω από τα κεφάλια μας αφού πρώτα έχουν αφαιρεθεί από τις τσέπες μας, με τελικό προορισμό τους άρχοντες της διαπλοκής.

Την ώρα λοιπόν που εκείνοι συνεχίζουν να πλουτίζουν εις υγείαν του κορόιδου ελληνικού κράτους, οι πολίτες μετρούν τις πληγές τους από την νεροποντή που για μια ακόμη φορά κατέστρεψε τις περιουσίες τους…

Διαβάστε ακόμα:

Παναγιώτης Λασκαρίδης: Και φοροαπαλλαγμένος και επιδοτούμενος...

Δεν πείθει κανέναν ο υπουργός υποδομών…