ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

Η «αντίσταση» του πιο παλαιού παιχνιδάδικου της Αθήνας

Η «αντίσταση» του πιο παλαιού παιχνιδάδικου της Αθήνας

Το δικαίωμα στο εμπόριο διαδραματίζει καίριο ρόλο στην παροχή θέσεων εργασίας και συνδέεται με το δικαίωμα στην εργασία. Ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το εμπόριο είναι σύμφυτο με την ανθρώπινη φύση και ότι όταν παρεμποδίζεται , εμποδίζεται άμεσα το δικαίωμα στην εργασία και τα άλλα έμμεσα οφέλη.

Της Μαρίνας Πρωτονοταρίου

Παρεμποδίζεται το εμπόριο στην Ελλάδα των μνημονίων;

Το εμπόριο είναι ανταγωνισττικό από τη φύση του αλλά εν μέσω κρίσης γίνεται απαγορευτικό για κάποιους που καταλήγουν πάντα ηττημένοι, ενώ ευνοούνται κάποιοι άλλοι ισχυροί, για τους οποίους η κρίση είναι μόνο μια ευκαιρία να «μεγαλώσουν» κι άλλο.

Το εμπορικό κέντρο της Αθήνας είναι στα θύματα της κρίσης αφού ένα στα τρία καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας παραμένει κλειστό. Το ποσοστό κλειστών ανέρχεται στο 27%, αλλά ταυτόχρονα διαπιστώνεται μικρή βελτίωση συγκριτικά με τον Μάρτιο, οπότε και το ποσοστό των λουκέτων για το σύνολο του εμπορικού κέντρου ήταν 31,1%. Κι αυτό σημαίνει ελπίδα, μόνο αν η θετική τάση συνεχιστεί. Γιατί και όσοι άντεξαν μέχρι τώρα, είναι στα όριά τους.

foto1

Το κατάστημα Δαμίγος στη Λυκούργου είναι το πιο παλιό παιχνιδάδικο της Αθήνας. Από το 1925 βρίσκεται στο ίδιο σημείο, στην γειτονιά της Ομόνοιας, και από τότε μέχρι σήμερα προσφέρει ιδιαίτερα, παλιά και εξειδικευμένα παιχνίδια. Κατάφερε να επιζήσει της χειρότερης κρίσης που έπληξε ποτέ τον εμπορικό κόσμο και ο ιδιοκτήτης του κ. Νίκος Δαμίγος μας μιλά για το ...δικαίωμα στο εμπόριο σε καιρούς μεγάλης κρίσης.

foto2

Το κατάστημα στη Λυκούργου, ειδικεύεται σε επανεκδόσεις παλιών παιχνιδιών, σε μουσικά κουτιά και ξύλινα παιχνίδια. Με οικονομία και πολύ προσοχή κατάφερε να επιβιώσει της μεγαλύτερης κρίσης που γνώρισε ο εμπορικός κόσμος και που έκλεισε 1 στα 3 καταστήματα στην πόλη.

foto3
foto4

Ο Νίκος Δαμίγος, δεύτερη γενιά στην επιχείρηση, κρατάει το κατάστημα με τις δύο κόρες του και μας περιγράφει τον αγώνα, για να καταφέρει ακόμη να διατηρεί το κατάστημα ζωντανό.

«Αυτή η κρίση ήταν η μεγαλύτερη που γνώρισα στα 50 χρόνια της δουλειάς μου. Αν κάτι μας έσωσε και μας κράτησε ζωντανούς είναι ότι πάντα κάναμε οικονομία και κρατηθήκαμε μακριά από τις τράπεζες. Για πέντε χρόνια η πτώση στις πωλήσεις μας ήταν 25% το χρόνο και βέβαια μπαίναμε μέσα. Από τις καλές εποχές είχαμε επενδύσει σε κάποιο ακίνητο και αυτά τα χρόνια το πουλήσαμε και έτσι επιβιώσαμε», όπως μας λέει.

foto5

Μπορεί όμως αυτό να συνεχιστεί; Πόσο μπορεί ένα κατάστημα να επιβιώνει και να μπαίνει μέσα;

«Η φετινή χρονιά είναι καλύτερη γιατί η πτώση σταμάτησε και είμαστε στα ίδια. Ακόμη όμως τίποτα δεν έχει κριθεί, ούτε για μας ούτε για κανέναν. Η κρίση συνεχίζεται κι αν δεν περάσουμε σε αύξηση πωλήσεων τα επόμενα πέντε χρόνια και δεν εμφανίσουμε κέρδη δεν θα μπορούμε για πολύ να χρηματοδοτούμε την ύπαρξή μας. Αυτή η κρίση ήταν η μεγαλύτερη που έχω συναντήσει. Σήμερα αυτό το κατάστημα είναι το παλαιότερο κατάστημα παιχνιδιών στην Ελλάδα και το μοναδικό της εποχής του που υπάρχει ακόμη. Στον Πειραιά έκλεισαν όλα. Γνωστά παλιά καταστήματα παιχνιδιών όπως ο Μαγγιώρος, η Κοκκινουσκουφίτσα, ο Καστρινάκης δεν υπάρχουν πια. Εμείς μείναμε μόνο».

Άλλοι όμως στην κρίση τα καταφέρνουν και αυτοί συνήθως είναι τα μεγάλα καταστήματα παιχνιδιών που κάνουν μαζικές φθηνές εισαγωγές από την Κίνα και πουλούν πολύ φθηνά. Μπορεί ένα μικρό μαγαζί να σταθεί απέναντι σε μεγάλα;

«Άνοιξε τώρα ένα από τα μεγάλα παιχνιδάδικα στο Μοναστηράκι. Δεν πιστεύουμε ότι μας ανταγωνίζεται γιατί δεν έχει ούτε ένα από τα δικά μας παιχνίδια. Τα οικονομικά προβλήματα είναι μεγαλύτερα για τους μεγάλους, που έχουν δανεισμό και μεγάλα έξοδα. Σε αυτό το μαγαζί απασχολούνται ένας υπάλληλος και οι δύο κόρες μου. Είναι πολύ δύσκολο το εμπόριο στην κρίση, γιατί έχει μειωθεί πολύ το διαθέσιμο εισόδημα του κόσμου και γιατί έχει υποβαθμιστεί πολύ η περιοχή. Όχι λόγω του ανταγωνισμού, αφού τα παιχνίδια που έχουμε εμείς δεν υπάρχουν στα μεγάλα καταστήματα παιχνιδιών. Το πλεονέκτημα στα μεγάλα καταστήματα είναι οι καλύτερες τιμές που πετυχαίνουν λόγω του μεγάλου όγκου των αγορών. Αυτό όμως το πετυχαίνουμε και εμείς με το συνεταιρισμό που έχουμε γα κοινές αγορές, τον Κύκλο στον οποίο συμμετέχουν καταστήματα από όλη την Ελλάδα.

foto6

Σκοπός μας είναι να παρουσιάσουμε και να προωθήσουμε στην ελληνική αγορά το καλό, ψυχαγωγικό, ασφαλές παιχνίδι, προσαρμοσμένο στην ηλικία και τις ανάγκες του παιδιού. Προμηθευόμαστε παιχνίδια από την παγκόσμια αγορά με βασικό κριτήριο την ποιότητα, την χρηστικότητα και την δημιουργική διασκέδαση των παιδιών και όλοι μαζί πετυχαίνουμε καλύτερες τιμές. Τα παιχνίδια μας είναι 80% από Γερμανία και από Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία».