ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

Δικηγόροι από το ΙΚΑ στον ΕΟΠΥΥ με το «έτσι θέλω»!

Δικηγόροι από το ΙΚΑ στον ΕΟΠΥΥ με το «έτσι θέλω»!

Θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσηκώσει η απόφαση της διοίκησης του ΙΚΑ να μεταφέρει χωρίς καμία εξήγηση 10 δικηγόρους του Ιδρύματος στον ΕΟΠΥΥ υπό καθεστώς αυθαιρεσίας και αδιαφάνειας που εγείρει ερωτηματικά για σκοπιμότητες.

Η υπόθεση μετακίνησης 10 δικηγόρων από το ΙΚΑ όπου εργαζόντουσαν στον ΕΟΠΥΥ έχει κάνει... άνω - κάτω το υπουργείο Εργασίας και όχι μόνον.

Ουδείς έχει αντίρρηση στη στελέχωση του ΕΟΠΠΥ ωστόσο αυτή θα πρέπει να γίνει μετά από μελέτη και καταγραφή των υπηρεσιακών αναγκών τόσο του ΕΟΠΠΥ όσο και του ΙΚΑ και με βάση κριτήρια όπως απαιτεί η νομοθεσία και όχι αυθαίρετα.

Δηλαδή με ποια κριτήρια επιλέγησαν οι συγκεκριμένοι 10 νομικοί και με ποια μελέτη αναγκών προέκυψε ότι πρέπει να μεταφερθούν στον ΕΟΠΠΥ 10 και όχι 5 ή 15 νομικοί;

Σύμφωνα με καταγγελίες, η διοίκηση του ιδρύματος προχώρησε στην εν λόγω μετακίνηση των 10 δικηγόρων από το ΙΚΑ στον ΕΟΠΥΥ παρά το γεγονός ότι υπάρχουν γνωμοδοτήσεις τόσο από το Γραφείο Νομικού Συμβούλου του ΙΚΑ όσο και από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτος που επισημαίνουν ότι είναι παράνομη η διαδικασία.

Στο gallery μπορείτε να δείτε όλα τα έγγραφα που αφορούν την υπόθεση. Από την επίμαχη υπουργική απόφαση, μέχρι και τις γνωμοδοτήσεις του νομικού συμβούλου του ΙΚΑ και του Κράτους.

Κατά τρόπο ανεξήγητο στην υπουργική απόφαση την οποία παρουσιάζει το Newsbomb.gr δεν αναφέρεται πουθενά το σκεπτικό της μετακίνησής τους, αλλά ούτε και τα κριτήρια με τα οποία επελέγησαν . Επί του πρακτέου δηλαδή, και την στιγμή που οι 43 δικηγόροι του ΙΚΑ πρέπει να φέρουν σε πέρας πάνω από 100.000 υποθέσεις, η διοίκηση επιλέγει ονομαστικά 10 από αυτούς να τους μετακινήσει στον ΕΟΠΥΥ, ο οποίος έχει πολύ λιγότερες δικαστικές υποθέσεις σε σχέση με το ΙΚΑ, χωρίς να εξηγεί για ποιο λόγο γίνεται αυτή η μεταφορά, πως θα καλυφθούν οι 100.000 υποθέσεις από τους 33 που απομένουν και με ποια κριτήρια επελέγησαν οι συγκεκριμένοι.

Δείτε την υπουργική απόφαση εις την οποία πουθενά δεν φαίνεται το σκεπτικό

IKA 1

Την ίδια ώρα αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι η ενέργεια αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την γνωμοδότηση του Νομικού Συμβούλου του ΙΚΑ ο οποίος, με έγγραφο του, τονίζει πως η μετακίνηση αυτή είναι παράνομη και θα προκαλέσει δυσβάστακτη οικονομική επιβάρυνση στο ΙΚΑ από την ανάθεση των υποθέσεων που χειριζόντουσαν αυτοί οι δικηγόροι σε άλλους νομικούς με ανάθεση κατ' αποκοπή.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η γνωμοδότηση 389/2012 του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η οποία έχει γίνει αποδεκτή από τον Υπουργό Εργασίας σύμφωνα με την οποία οι δικηγόροι των ΝΠΔΔ δεν θεωρούνται δημόσιοι υπάλληλοι και συνεπώς δεν δύναται να μεταταγούν ή να μεταφερθούν.

Παρόλα αυτά, η διοίκηση του ΙΚΑ και τα συναρμόδια υπουργεία (Εργασίας και Υγείας) προχώρησαν σε αυτή την απόφαση με την κλασική ελληνική μέθοδο της δημόσιας διοίκησης, με το «έτσι θέλω».

Η μετακίνηση αυτή όχι μόνο δεν πρόκειται να επιφέρει κάποιο περιορισμό δαπανών αλλά αντιθέτως θα αυξήσει τις δαπάνες του ΙΚΑ με την ανάθεση των υποθέσεων σε εξωτερικούς δικηγόρους κατ αποκοπήν.

Η ενέργεια αυτή έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων τόσο στο ΙΚΑ όσο και σε νομικούς κύκλους, ενώ κατά τη διάρκεια του ρεπορτάζ που διενήργησε το Newsbomb.gr έχει ενδιαφέρον να σημειώσουμε ότι από το ΙΚΑ «πετάνε» το μπαλάκι στο υπουργείο Εργασίας και από το υπουργείο επιλέγουν τη μέθοδο της απόλυτης σιωπής.

Την ίδια ώρα στο πλαίσιο του ρεπορτάζ και της δημοσιογραφικής δεοντολογίας το Newsbomb.gr επιχείρησε να πάρει απαντήσεις για όλα αυτά που καταγγέλλονται, από τους υπηρεσιακούς παράγοντες του κράτους.

Συγκεκριμένα, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το Newsbomb με το ιδιαίτερο γραφείο του Ροβέρτου Σπυρόπουλου, οι στενοί συνεργάτες του γνώριζαν όπως είπαν το θέμα, αλλά αποποιήθηκαν κάθε ευθύνη λέγοντας ότι «δεν γνωρίζουμε πως έγινε η επιλογή των συγκεκριμένων δικηγόρων. Πάρτε στο υπουργείο Εργασίας να σας πουν...».

Σε τηλεφωνική επαφή που είχε το Newsbomb.gr με το γραφείο του υπουργού Γιάννη Βρούτση, κατέγραψαν το θέμα, αλλά απάντηση δεν έδωσαν ουδεμία, παρά τις συνεχείς οχλήσεις μας.

Είναι κάτι παραπάνω από προφανές πως κάτι περίεργο συμβαίνει και κάποιες σκοπιμότητες εξυπηρετούνται εκτός κι αν οι αρμόδιοι μας πουν ότι η εισήγηση για την υπουργική απόφαση έγινε μόνη της και ο υπουργός απλά την υπέγραψε χωρίς να γνωρίζει τι υπογράφει.

Τα συμπεράσματα δικά σας...

Σχετικές ειδήσεις