ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

Με ποια κριτήρια κλείστηκε η συμφωνία της Πειραιώς με την LXM;

Με ποια κριτήρια κλείστηκε η συμφωνία της Πειραιώς με την LXM;

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων επαναβεβαίωσε την Τρίτη (03/03/2015) δια του υπουργού Επικρατείας, Αλέκου Φλαμπουράρη, ότι θα προχωρήσουν οι αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών, κίνηση άκρως απαραίτητη ώστε να πέσει άπλετο φως σε μια σειρά από... δράσεις παρασκηνιακές που λαμβάνουν χώρα με πρωταγωνίστρια την Τράπεζα Πειραιώς.

ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ «ΚΟΥΡΕΜΑΤΟΣ» ΚΟΚΚΙΝΩΝ «ΘΑΛΑΣΣΟΔΑΝΕΙΩΝ» - ΜΕ 35 ΣΕΝΤΣ ΑΝΑ ΔΟΛΑΡΙΟ ΦΕΡΕΤΑΙ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΕ Ο ΣΑΛΛΑΣ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟ ΑΓΝΩΣΤΗΣ ΑΞΙΑΣ

«Οι τράπεζες είναι μοχλός ανάπτυξης, άρα είναι υποχρεωμένες με μια διοίκηση που θα είναι υπό δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο να χρηματοδοτήσουν μικρομεσαίες και μεσαίες επιχειρήσεις» δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Φλαμπουράρης. Ήρθε, άραγε, η στιγμή που θα μάθει ο ελληνικός λαός την αλήθεια για το πού πήγαν τα δισεκατομμύρια της ανακεφαλαιοποίησης;

Σε πρώτη φάση –ενδεχομένως και μέσα στις επόμενες ημέρες- αναμένεται να αντικατασταθούν οι εκπρόσωποι του δημοσίου και του ΤΧΣ στις τράπεζες, δίχως αυτό να σημαίνει ότι με την αντικατάστασή τους θα απαλλαγούν και από τις όποιες ευθύνες ενδέχεται να φέρουν για μη άσκηση των καθηκόντων τους για τον απόλυτο έλεγχο των «πράξεων» των διοικήσεων.

Εκκρεμεί, άλλωστε, η οριστικοποίηση ορισμένων ζητημάτων που θέτει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στην οποία επέστρεψε ο έλεγχος των 10,6 δισ. ευρώ και ενδεχομένως να έχει λόγο στα πρόσωπα που θα εκπροσωπούν το ΤΧΣ στις ελληνικές τράπεζες.

Σε δεύτερο επίπεδο, για τον ουσιαστικό έλεγχο του δημοσίου, απαιτείται και νομοθετική ρύθμιση ώστε να αναβαθμιστεί ο ρόλος των εκπροσώπων του κράτους, οι οποίοι μέχρι σήμερα δεν έχουν δικαίωμα ψήφου στις γενικές συνελεύσεις των τραπεζών.

Η προοπτική αυτή, ενδεχομένως έχει επισπεύσει διαδικασίες –παρασκηνιακές και μη- οι οποίες βρίσκονται εδώ και καιρό σε εξέλιξη στις συστημικές τράπεζες, καθώς από καιρό διαφαινόταν η πολιτική αλλαγή που θα προέκυπτε –αργά ή γρήγορα- σε περίπτωση διεξαγωγής πρόωρων εκλογών. Και καλά πληροφορημένες πηγές του Newsbomb.gr, αποκαλύπτουν τις πυρετώδεις διεργασίες στην Τράπεζα Πειραιώς, η οποία μέσω ενός αδιαφανούς deal με την LXM Group εμφανίζεται να ξεφορτώνεται σωρηδόν «θαλασσοδάνεια» Ελλήνων εφοπλιστών και όχι μόνο...

Η εν λόγω συμφωνία κλείστηκε –σύμφωνα με πληροφορίες- τον Ιούλιο του 2014 και φέρεται να είναι ιδιαίτερα επικερδής τόσο για τον ισχυρό άνδρα της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλη Σάλλα, όσο και για την εφοπλιστική οικογένεια Λογοθέτη, συμφερόντων της οποίας είναι η LXM Group, αλλά και –φυσικά- για τους εφοπλιστές οι οποίοι δεν εξυπηρετούν τα δάνεια εκατομμυρίων που έχουν λάβει.

Η συμφωνία περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, την πώληση μεικτού χαρτοφυλακίου ναυτιλιακών και άλλων επιχειρηματικών «κόκκινων» δανείων από την Πειραιώς στην LXM. Σημειώνεται ότι στην κατοχή της Πειραιώς, μετά την απορρόφηση της Τράπεζας Κύπρου και της Marfin, πέρασε μεγάλος όγκος ναυτιλιακών μη εξυπηρετούμενων δανείων, εκτοξεύοντας στα περίπου 5 δισ. ευρώ το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο, από τα περίπου 2 δισ. ευρώ που ανερχόταν πριν τις απορροφήσεις των δύο τραπεζών.

Μέσα στο φθινόπωρο του 2014, η LXM έκανε σαφές στους εφοπλιστικούς κύκλους ότι είναι παρούσα με ιδιαίτερα, μάλιστα, δυναμικό τρόπο, για να αναλάβει τη διευθέτηση των «κόκκινων» ναυτιλιακών δανείων. Στελέχη της εταιρείας βγήκαν κυριολεκτικά στη γύρα προσεγγίζοντας χρεωμένους πλοιοκτήτες και τους παρουσίαζαν τα οφέλη που είχαν να κερδίσουν από τη συνεργασία με την LXM.

Η LXM φέρεται να έχει αγοράσει προς 0,35 δολάρια κάθε 1 δολάριο σε ονομαστική αξία των δανείων, γεγονός που της επιτρέπει να συνάψει συμφωνίες με εφοπλιστές για αποπληρωμή, για παράδειγμα, μόνο του 50% του δανείου. Έτσι, κερδισμένος βγαίνει ο οφειλέτης εφοπλιστής, το δάνειο του οποίου «κουρεύεται» στο ήμισυ, η LXM η οποία καρπώνεται τη διαφορά, αλλά και η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία και εκχώρησε δάνεια από τα οποία το πιθανότερο είναι ότι δεν θα έπαιρνε ούτε ένα ευρώ, και αύξησε τη ρευστότητά της από την πώληση του χαρτοφυλακίου στην LXM. Βέβαια, οι πληροφορίες που έχουμε συλλέξει αναφέρουν ότι η αρχική συμφωνία ανάμεσα στην Πειραιώς και την LXM «έκλεισε» με προκαταβολή από την πλευρά της τελευταίας, μόλις του 10% του συνολικού ποσού, ενώ στα συμφωνητικά που έχουν υπογράφει δεν γίνονται συγκεκριμένες αναφορές επί «κεφαλαίων» και αριθμού δανείων που πέρασαν στην κατοχή – διαχείριση της εταιρίας των αδερφών Λογοθέτη.

Αξίζει να τονιστεί, σε σχέση με τον τρόπο... προσέγγισης και διαπραγμάτευσης των εκπροσώπων της LXM με τους εφοπλιστές, ότι ακόμα και στις περιπτώσεις που ο οφειλέτης-εφοπλιστής δεν προτίθεται να αποπληρώσει το «κουρεμένο» από την LXM δάνειο, προς αξιοποίηση μπαίνει το υποθηκευμένο πλοίο, η αξία του οποίου σήμερα είναι κατά πολύ μικρότερη από αυτή που έχει εγγράψει ως υποθήκη η Τράπεζα Πειραιώς. Και κάπου εδώ αναλαμβάνει δράση μία ναυλομεσιτική εταιρεία, η Cass Technava, η οποία φέρεται να έρχεται σε επαφή με υποψήφιους αγοραστές για να βγάλει στο «σφυρί» το υποθηκευμένο πλοίο διασφαλίζοντας, με το... αζημίωτο, το υψηλότερο αντίτιμο. Το ποσό από την πώληση των πλοίων πηγαίνει στην LXM και η Cass Technava κρατά την απαραίτητη προμήθεια για τις υπηρεσίες της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία αυτή επισπεύδεται σημαντικά το τελευταίο διάστημα, δίνοντας την εντύπωση ότι όλες οι πλευρές θέλουν να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό. Χαρακτηριστικό είναι ότι εκχωρούνται συνεχώς νέα δάνεια από την Πειραιώς στην LXM, με ρυθμούς καταιγιστικούς.

Από νομικής άποψης, η κίνηση αυτή της Τράπεζας Πειραιώς, είναι συμβατή με την καθιερωμένη χρηματοπιστωτική πρακτική, της τιτλοποίησης δηλαδή δανείων και εκχώρησής τους σε funds. Ωστόσο, αυτό που χρήζει διερεύνησης είναι γιατί δεν προχώρησε η Τράπεζα Πειραιώς σε μία ανοιχτή διαδικασία προκήρυξης διεθνούς διαγωνισμού εκδήλωσης ενδιαφέροντος, αλλά ανέθεσε στην ουσία «κάτω από το τραπέζι» με αδιαφανείς όρους και κριτήρια, όπως λέγεται, το έργο στην LXM των αδελφών Λογοθέτη, που δεν είναι και η... κορυφαία στο είδος της!

Και εδώ προκύπτουν ερωτήματα για τις ευθύνες του ΤΧΣ, αλλά και της προηγούμενης κυβέρνησης Σαμαρά. Η συμφωνία Πειραιώς- LXM ήταν σε γνώση της κυβέρνησης Σαμαρά; Επίσης, υπήρξε ενημέρωση και αν ναι, ποια ήταν η γνωμοδότηση του ΤΧΣ, δηλαδή του ελληνικού δημοσίου, κατά τη σύναψη της συμφωνίας; Υπενθυμίζεται ότι το Δημόσιο, μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και με χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων, κατέχει την πλειοψηφία των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς, οπότε θα έπρεπε να έχει γνώση και γνώμη για το αν κάποιοι κερδοσκοπούν στις πλάτες του ελληνικού λαού.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα πρέπει να επιμείνει ώστε να μπουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί σε όλες τις τράπεζες, και όπου χρειάζεται και η εισαγγελία, ώστε να αποκαλυφθούν όλα τα σκάνδαλα και να τιμωρηθούν παραδειγματικά εφόσον το κρίνει η Δικαιοσύνη, όλοι όσοι οδήγησαν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα στη χρεοκοπία. Είτε είναι τραπεζίτες, είτε είναι εφοπλιστές ή διαπλεκόμενοι πολιτικοί και επιχειρηματίες.

Σχετικές ειδήσεις