ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Love scamming: Η νέα μεγάλη απάτη με θύμα γυναίκες – Τι πρέπει να προσέχετε

Love scamming: Η νέα μεγάλη απάτη με θύμα γυναίκες – Τι πρέπει να προσέχετε
Οχτώ γυναίκες κατάφερε να εξαπατήσει ο πρωταγωνιστής της απάτης «Love scamming»
Unsplash

Οχτώ γυναίκες κατάφερε να εξαπατήσει ο πρωταγωνιστής της απάτης «Love scamming»

Love scamming είναι το όνομα μεγάλης απάτης που αποκαλύφθηκε από τους αστυνομικούς στην Ηράκλεια Σερρών που σχημάτισαν δικογραφία σε βάρος πέντε ατόμων με τον πρωταγωνιστή απατεώνα, ωστόσο, να παραμένει άγνωστος και ασύλληπτος.

Ο αρχηγός της σπείρας άλλοτε συστηνόταν ως στρατιωτικός των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων κι άλλοτε ως υπάλληλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), υποστηρίζοντας ότι δήθεν υπηρετεί σε χώρες της Ασίας, όπως το Αφγανιστάν και η Συρία.

Μέσο για να προσελκύει τα θύματά του ήταν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μέσω των οποίων και με τη χρήση ψεύτικων προφίλ επικοινωνούσε με γυναίκες. Κατά πληροφορίες η μεθοδολογία του ήταν να συνομιλεί μαζί τους για ώρες εκφράζοντας κάποια στιγμή και ερωτικά συναισθήματα.

Το επόμενο βήμα ήταν να πείσει τα ανυποψίαστα θύματά του να καταθέσουν χρηματικά ποσά είτε σε τραπεζικούς λογαριασμούς της Ελλάδας και του εξωτερικού είτε σε εταιρίες μεταφοράς χρημάτων.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ ο απατεώνας χρησιμοποιούσε διάφορα τεχνάσματα, όπως:

  • ότι θα έστελνε δέμα που δήθεν περιείχε χρήματα ή πολύτιμα αντικείμενα και θα έπρεπε να καταβληθούν χρήματα για τα έξοδα μεταφοράς και εκτελωνισμού ή
  • ότι δήθεν είχε συλληφθεί σε αεροδρόμιο σε χώρα της Ασίας και ζητούσε να καταβληθούν χρήματα ως δήθεν εγγύηση για την απελευθέρωση του ή
  • ότι θα έπαιρνε σύνταξη και θα ερχότανε να εγκατασταθεί μόνιμα στην Ελλάδα, ζητώντας να αιτηθεί ως σύζυγος του άδεια από τον Ο.Η.Ε. καταβάλλοντας διάφορα χρηματικά ποσά.

Όπως ανακοινώθηκε σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος δύο Ελληνίδων γυναικών ηλικίας 67 και 48 ετών και τριών αλλοδαπών ανδρών, από Νιγηρία και Τουρκία, ηλικίας 21 και 44 ετών, για τα αδικήματα της σύστασης συμμορίας και απάτης.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι οι πέντε εμπλεκόμενοι στη δικογραφία μαζί με τουλάχιστον ακόμα έναν άγνωστο συνεργό τους και ενεργώντας τουλάχιστον από τον Απρίλιο του 2020 είχαν συστήσει εγκληματική ομάδα με διακριτούς ρόλους, με στόχο την εξαπάτηση γυναικών και την αποκόμιση παράνομου οικονομικού οφέλους.

Μέχρι στιγμής εξακριβώθηκε ότι η σπείρα κατάφερε να αποσπάσει 168.448 ευρώ από οκτώ γυναίκες σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας ενώ αποπειράθηκε να αποσπάσει το χρηματικό ποσό των 29.000 ευρώ.

Οι οκτώ γυναίκες είναι από Σέρρες, Ημαθία, Πέλλα, Αχαΐα, Θεσσαλονίκη και Αττική.

Διαβάστε επίσης:

Μεγάλη απάτη στη Βόρεια Ελλάδα: Απατεώνας υποδυόταν τον εργαζόμενο στον ΟΗΕ και άρπαξε 168.000 ευρώ