ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Συλλήψεις για ναρκωτικά στη Λευκάδα: Εξάρθρωση 3 εγκληματικών οργανώσεων με λεία 70.000 ευρώ

Συλλήψεις για ναρκωτικά στη Λευκάδα: Εξάρθρωση 3 εγκληματικών οργανώσεων με λεία 70.000 ευρώ

Σε αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 4 Αυγούστου στη Λευκάδα, συνελήφθησαν 13 μέλη, ενώ κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων 55.355 ευρώ, όπλα, ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης, οχήματα και ζυγαριές ακριβείας. 

Τρεις εγκληματικές οργανώσεις που διακινούσαν ναρκωτικές ουσίες στη Λευκάδα εξαρθρώθηκαν από τις αρχές, μετά από πολύμηνη έρευνα, από την οποία εξακριβώθηκε η δράση 20 μελών.

Σε αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 4 Αυγούστου, συνελήφθησαν 13 μέλη, ενώ κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων 55.355 ευρώ, όπλα, ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης, οχήματα και ζυγαριές ακριβείας.

Σε προγενέστερες αστυνομικές επιχειρήσεις είχαν συλληφθεί επιπλέον 4 μέλη, εκ των οποίων ήδη 3 είναι ήδη προσωρινά κρατούμενοι.

Όπως αναφέρει η ΕΛ.ΑΣ., οι πολύμηνες και εμπεριστατωμένες έρευνες σε συνδυασμό με την κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων οδήγησαν τους αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Λευκάδας στην εξάρθρωση τριών εγκληματικών οργανώσεων, τα μέλη των οποίων δραστηριοποιούνταν συστηματικά στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών (κοκαΐνης, κάνναβης και MDMA) στο νησί της Λευκάδας.

Στο πλαίσιο των ερευνών ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία και η δράση συνολικά 20 μελών των οργανώσεων, ηλικίας από 21 έως 65 ετών, τρείς εκ των οποίων συμμετείχαν παράλληλα σε δύο από αυτές και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών και της νομοθεσίας για τα όπλα -κατά περίπτωση-.

Σε ευρείας κλίμακας συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες (04.08.2023), συνελήφθησαν 12 ημεδαποί σε περιοχές της Λευκάδας, καθώς και 1 ακόμη μέλος (ημεδαπός) στο νησί της Κω, από αστυνομικούς του τοπικού Τμήματος Ασφαλείας.

Επισημαίνεται, ότι κατά τη διάρκεια αποδόμησης των οργανώσεων, έχουν συλληφθεί από τον Απρίλιο έως τον Ιούλιο του 2023, 4 ημεδαποί –μέλη, ηλικίας από 25 έως 58 ετών και είναι ήδη προσωρινά κρατούμενοι σε καταστήματα στη Χώρα τρεις εξ αυτών.

Από την ενδελεχή έρευνα, εξακριβώθηκε η διαρκής δράση των οργανώσεων, τουλάχιστον από τον Δεκέμβριο του 2022 και διαπιστώθηκε ότι διέθεταν ιεραρχική δομή και διακριτούς ρόλους, ενώ τα εκτιμώμενα, από τη δράση τους, «κέρδη», ανέρχονται συνολικά στο ποσό των -70.000- ευρώ.

Πιο αναλυτικά, στην πρώτη εγκληματική οργάνωση που διακινούσε ακατέργαστη κάνναβη, τον αρχηγικό ρόλο είχε 46χρονος ημεδαπός, ο οποίος αναλάμβανε την αγορά, παραλαβή και αποθήκευση των ναρκωτικών και μέλη της ήταν έξι επιπλέον άτομα, επιφορτισμένα -κατά περίπτωση- με την πώληση, μεταφορά και αποθήκευση τους και συγκεκριμένα τέσσερεις άνδρες , ηλικίας 32, 62, 65 και 58 ετών, με τον τελευταίο να έχει συλληφθεί την 23.07.2023 (σχετ. τα από 24.07.2023 και 25.07.2023 Δελτία Τύπου) και δύο γυναίκες (ηλικίας 45 και 54 ετών).

Στη δεύτερη εγκληματική οργάνωση, που διακινούσε κοκαΐνη και MDMA, αρχηγικό ρόλο είχε 31χρονος ημεδαπός με άμεση συνεργάτιδα του 24χρονη ημεδαπή, ενώ επτά ημεδαποί, ηλικίας από 21 έως 39 ετών, αποτελούσαν μέλη της οργάνωσης με κύριο ρόλο την περαιτέρω διακίνηση των ναρκωτικών σε τοξικοεξαρτημένα άτομα.

Την τρίτη εγκληματική οργάνωση, που διακινούσε κοκαΐνη και κάνναβη διηύθυνε 25χρονος ημεδαπός, που είχε συλληφθεί σε προγενέστερη αστυνομική επιχείρηση, στο νησί της Λευκάδας,(σχετ. τα από 21.07.2023 και 22.07.2023 Δελτία Τύπου), με άμεσο συνεργάτη έτερο 25χρονο ημεδαπό, ήδη προσωρινά κρατούμενο, ύστερα από τη σύλληψη του την 13.04.2023 (σχετ. το από 14.04.2023 Δελτίο Τύπου) και μέλη -4- ημεδαπούς καθώς και -1- αλλοδαπό, ηλικίας από 21 έως 32 ετών.

Παρόλο που οι δύο οργανώσεις είχαν ανεξάρτητη δράση, κατόπιν συνεννόησης των μελών, η μία κάλυπτε τις «ανάγκες» της άλλης, όταν από το «πελατολόγιο» υπήρχε «ζήτηση» διαφορετικής ναρκωτικής ουσίας.

Τα μέλη των οργανώσεων προκειμένου να συγκαλύπτουν την παράνομη δραστηριότητά τους και να αποπροσανατολίζουν τις έρευνες των διωκτικών Αρχών, επικοινωνούσαν και με διαδικτυακές εφαρμογές, ενώ κατά τις μεταξύ τους συνομιλίες, χρησιμοποιούσαν συνθηματικές εκφράσεις και προκαθορισμένο κώδικα συνεννόησης.

Στις διαδοχικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν χθες (04.08.2023), στις οικίες των συλληφθέντων, καθώς και στην κατοχή τους βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:

-55.355- ευρώ,

-21,1- γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης

-1- πιστόλι και -3- φυσίγγια διαμετρήματος 6,35 cal,

-1- πιστόλι τύπου ρέπλικα,

-1- περίστροφο κρότου με -1- αμπούλα αερίου,

-1- μεταλλική σιδερογροθιά,

-4- ηλεκτρονικές ζυγαριές και

-12- κινητά τηλέφωνα.

Στο πλαίσιο της προανάκρισης που διενεργήθηκε από το Τμήμα Ασφαλείας Λευκάδας, κατασχέθηκαν -5- Ι.Χ. και -2- φορτηγά αυτοκίνητα, ως μέσα μεταφοράς ναρκωτικών ουσιών.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λευκάδας.