ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Θεσσαλονίκη: Κάθειρξη σε 40χρονο Σουηδό για διακίνηση 190 κιλών κοκαΐνης – «Δεν υπάρχουν στοιχεία»

Θεσσαλονίκη: Κάθειρξη σε 40χρονο Σουηδό για διακίνηση 190 κιλών κοκαΐνης – «Δεν υπάρχουν στοιχεία»

Κρίθηκε ομόφωνα ένοχος για οργάνωση και διεύθυνση διακίνησης ναρκωτικών κατ’ εξακολούθηση.

Κάθειρξη 15 ετών και χρηματική ποινή 500.000 ευρώ επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης σ’ έναν 40χρονο Σουηδό για την μεταφορά 190 κιλών κοκαΐνης στη Σουηδία.

Το δικαστήριο δεν του αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό ενώ αποφάσισε η έφεση του να μην έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα στην εκτέλεση της ποινής.

Ο εισαγγελέας της έδρας πρότεινε να του επιβληθεί κάθειρξη 15 ετών γιατί στο νόμο περί ναρκωτικών υπάρχει διάταξη που επιτρέπει πρόσκαιρη κάθειρξη εκτός από ισόβια δεσμά.

Ο κατηγορούμενος συνελήφθη στην Ελλάδα, το 2021, με ευρωπαϊκό ένταλμα που εξέδωσαν εις βάρος του οι σουηδικές αρχές. Έλληνες αστυνομικοί του πέρασαν χειροπέδες ενώ έκανε διακοπές στη Χαλκιδική με την οικογένεια του.

Ο 40χρονος είναι παντρεμένος με Ελληνίδα και έχουν αποκτήσει δύο παιδιά.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, εμπλέκεται στη διακίνηση 190 κιλών κοκαΐνης που μεταφέρθηκαν, σε δύο παρτίδες, με πλοίο από την λατινική Αμερική (Εκουαδόρ) στη Σουηδία, το 2009.

Μετά τη σύλληψη του, το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης έκανε δεκτό το αίτημα έκδοσης του καταζητούμενου στη Σουηδία. Ο Αέριος Πάγος όμως αποφάσισε ότι πρέπει να παραμείνει και να δικαστεί στην Ελλάδα για τα αδικήματα που διέπραξε στη χώρα μας. Έκρινε ότι ο 40χρονος από την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη όπου διέμενε διηύθυνε, οργάνωνε και μετείχε ενεργά στη διακίνηση των 190 κιλών κοκαΐνης.

Κατά την απολογία του, ο 40χρονος αρνήθηκε τις κατηγορίες και ισχυρίστηκε ότι δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση.

«Εγώ φέρομαι να έχω συντονίσει δύο άτομα – τα οποία δεν έχουν παραπεμφθεί- αλλά δεν είχα την παραμικρή επαφή μαζί τους. Πως φαίνομαι να οργάνωσα αυτούς τους ανθρώπους;

Στο περιεχόμενο της δικογραφίας δεν υπάρχει κανένα μήνυμα που να λέει “πήγαινε εκεί. Νοίκιασε σκάφος;”. Δεν υπάρχει ούτε ένας αστυνομικός που να με είδε ενώ είπαν ότι υπήρξε φυσική παρακολούθηση. Δεν υπάρχει το παραμικρό στοιχείο που να με συνδέει με αυτούς τους ανθρώπους.

Το όνομα μου δεν αναφέρεται ούτε μια φορά στις επικοινωνίες που έχουν οι αρχές.

Από την παρακολούθηση του τηλεφώνου, του αυτοκίνητου μου κλπ, η αστυνομία δεν μπόρεσε να προσκομίσουν ούτε ένα στοιχείο που να με συνδέει με αυτή την υπόθεση.

Κατά την παρακολούθηση οι Σουηδοί μυστικοί αστυνομικοί δεν διαπίστωσαν συνάντηση μου με τους δύο εμπλεκόμενους.

Οι δύο που φέρομαι ότι οργάνωσα από τη Θεσσαλονίκη δεν παραπέμφθηκαν γιατί δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία.

Συνελήφθησαν στις 22 Νοεμβρίου όταν βρέθηκαν ναρκωτικά σε διαμέρισμα. Δεν υπάρχει ούτε μια επικοινωνία δίκη μου με τα τηλέφωνα τους.

Από την παρακολούθηση μου, από 28 αστυνομικούς, δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά για συνάντηση μας» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κατηγορούμενος.

Πηγή: Grtimes.gr