ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

CPS: Το λογισμικό που «συνέλαβε» τον αποθηκάριο με τα 590 αρχεία παιδικής πορνογραφίας

CPS: Το λογισμικό που «συνέλαβε» τον αποθηκάριο με τα 590 αρχεία παιδικής πορνογραφίας

Το CPS (Child Protection System ) είναι ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία που έχει στα χέρια της η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Σκανάρει σε πραγματικό χρόνο τα δίκτυα διαμοιρασμού και εντοπίζει ποιοι διακινούν υλικά πορνογραφίας ανηλίκων και οδηγεί τους αστυνομικούς της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στα ψηφιακά ίχνη των δραστών.

Ακριβώς με αυτόν τον τρόπο αποκαλύφθηκε και τη δράση ενός αρρωστημένου μυαλού στη Θεσσαλονίκη ο οποίος είχε στην κατοχή του 590 αρχεία παιδικής πορνογραφίας στα οποία απεικονίζονταν παιδιά ακόμα και κάτω των 6 ετών .

Ο 36χρονος αποθηκάριος κατείχε και είχε πρόσφορα προς διαμοιρασμό συνολικά, τουλάχιστον 35 αρχεία με περιεχόμενο σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων κάνοντας χρήση διαφορετικών ηλεκτρονικών ιχνών. Ακολούθησε ψηφιακή ανάλυση των στοιχείων και των ψηφιακών δεδομένων από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, κατά την οποία προέκυψε ότι τα επίμαχα ηλεκτρονικά ίχνη εμπίπτουν στο πεδίο αρμοδιότητας ελληνικών εταιρειών παροχής υπηρεσιών διαδικτύου και τηλεφωνίας.

Για την έρευνα και τα στοιχεία που είχαν προκύψει ενημερώθηκε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και εκδόθηκε σχετικό βούλευμα για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, ενώ μετά από αλληλογραφία με τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία του εμπλεκομένου ατόμου και προέκυψε ο τόπος κατοικίας του.

Κλιμάκιο αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης πήγε στο σπίτι του και προχώρησε σε κατ οίκων έρευνα παρουσία εισαγγελέα όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τα υλικά της φρίκης. Οι αστυνομικοί βρήκαν 6 σκληρούς δίσκους, σε 3 από αυτούς εντοπίσθηκαν αποθηκευμένα 590 αρχεία εικόνας και βίντεο, συνολικού όγκου 140 GB με περιεχόμενο πορνογραφίας ανηλίκων.

Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια, έχουν στα χέρια τους οι έμπειροι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδος για την περαιτέρω εργαστηριακή τους εξέταση.