ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Πέντε αυτοκτονίες απέτρεψε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Πέντε αυτοκτονίες απέτρεψε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Πέντε περιπτώσεις πρόθεσης αυτοκτονίας αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς το τελευταίο χρονικό διάστημα από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, οι τέσσερις εκ των οποίων μέσω της καινοτόμου διαδικασίας «CYBER ALERT».

Αναλυτικά, στην πρώτη περίπτωση, ύστερα από κατάλληλη ανάλυση και αξιοποίηση ψηφιακών στοιχείων, εντοπίστηκε από εξειδικευμένα στελέχη της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος άτομο το οποίο είχε εκδηλώσει μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου την πρόθεσή του να αυτοκτονήσει. Από τη διαδικτυακή έρευνα προέκυψε ότι το συγκεκριμένο άτομο διαμένει σε περιοχή της Αττικής, ενώ ενημερώθηκε το αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας του. Ύστερα από άμεση κινητοποίηση, αστυνομικοί εντόπισαν μια γυναίκα σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση, προτιθέμενη να αυτοκτονήσει, την οποία μετέφεραν σε νοσοκομείο για να της παρασχεθεί βοήθεια.

Στη δεύτερη περίπτωση, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώθηκε μέσω του «CYBER ALERT» ότι μια γυναίκα εκδήλωσε μέσω SMS την πρόθεσή της να αυτοκτονήσει. Από την έρευνα που επακολούθησε, σε συνεργασία με την πάροχο εταιρεία τηλεπικοινωνιών, εντοπίστηκε γεωγραφικά η κάτοχος του κινητού τηλεφώνου σε περιοχή της Βόρειας Ελλάδας. Ακολούθως, ενημερώθηκε το τοπικό αστυνομικό τμήμα, αστυνομικοί του οποίου εντόπισαν έπειτα από άμεσες αναζητήσεις τη γυναίκα, διασφαλίζοντας τη σωματική της ακεραιότητα.

Εξάλλου, ενημερώθηκε η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με ηλεκτρονικό μήνυμα μέσω του «CYBER ALERT» ότι άτομο δήλωσε την πρόθεσή του να αυτοκτονήσει. Από την ψηφιακή έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την πάροχο εταιρεία υπηρεσιών διαδικτύου διαπιστώθηκε ότι η επίμαχη σύνδεση διαδικτύου εντοπίζεται γεωγραφικά σε περιοχή της Εύβοιας. Ενημερώθηκε το αστυνομικό τμήμα της περιοχής, κλιμάκιο του οποίου εντόπισε μια γυναίκα που είχε εκδηλώσει πρόθεση αυτοκτονίας. Άμεσα διασφαλίστηκε η σωματική της ακεραιότητα, ενώ ενημερώθηκε προφορικά και ο αρμόδιος εισαγγελέας.

Στην τέταρτη περίπτωση, το κέντρο διαχείρισης διαδικτυακών κινδύνων «CYBER ALERT» ενημερώθηκε ότι άτομο με ανάρτηση στο προσωπικό του προφίλ σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, εκδήλωσε την πρόθεση να αυτοκτονήσει. Η κινητοποίηση του κέντρου επιχειρήσεων της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ήταν άμεση, ενώ εξειδικευμένοι αστυνομικοί ενήργησαν ψηφιακή έρευνα για τον εντοπισμού των ηλεκτρονικών ιχνών του διαχειριστή του επίμαχου προφίλ, από την οποία προέκυψε ότι ανήκουν σε ξένη υπήκοο που κατοικεί σε περιοχή της Αττικής. Αφού ενημερώθηκε το τοπικό αστυνομικό τμήμα, αστυνομικοί εντόπισαν την κατοικία της γυναίκας και διαπιστώθηκε ότι την ανάρτηση την έκανε ο σύζυγός της, ο οποίος αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα. Το άτομο αυτό μεταφέρθηκε σε θεραπευτικό ίδρυμα για να του παρασχεθεί βοήθεια.

Τέλος, στην πέμπτη περίπτωση, το κέντρο διαχείρισης διαδικτυακών κινδύνων «CYBER ALERT» ενημερώθηκε από διαχειριστή ιστοσελίδας ότι άγνωστος χρήστης του διαδικτύου εκδήλωσε πρόθεση αυτοκτονίας. Στο πλαίσιο της ενδελεχούς ψηφιακής αστυνομικής έρευνας που ακολούθησε, σε συνεργασία με την πάροχο εταιρεία υπηρεσιών διαδικτύου, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία του κατόχου της επίμαχης σύνδεσης διαδικτύου μέσω της οποίας πραγματοποιήθηκε η ανάρτηση. Άμεσα ενημερώθηκε το τοπικό αστυνομικό τμήμα, κλιμάκιο του οποίου εντόπισε έναν ανήλικο που είχε εκδηλώσει την πρόθεσή του να αυτοκτονήσει, ενώ παράλληλα έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για τη διασφάλιση της σωματικής του ακεραιότητας.

Υπενθυμίζεται ότι για ανάλογα περιστατικά οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

- τηλεφωνικά στον αριθμό 210-6476959

- στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr

- μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones), με λειτουργικό σύστημα iOS - Αndroid CYBER KID.

Σχετικές ειδήσεις