ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Επτά άγνωστες περιπτώσεις bullying

Επτά άγνωστες  περιπτώσεις bullying

Εβδομήντα συνολικά περιπτώσεις ενδοσχολικής βίας έχουν καταγραφεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια σε σχολεία και Πανεπιστήμια της χώρας, εκ των οποίων έντεκα πήραν τον δρόμο της Δικαιοσύνης.

ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΝΑ ΜΗΝΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ

Πρόκειται για περιπτώσεις ενδοσχολικής βίας που σημειώθηκαν σε Πανεπιστήμια και σχολεία και χρησιμοποιήθηκε το διαδίκτυο ως μέσο προκειμένου οι δράστες να πιέσουν πρόσωπα και καταστάσεις. Τα περιστατικά συνήθως αφορούν μονταρισμένα βίντεο και φωτογραφίες, απειλές και προσωπικές συνομιλίες.

«Πολλά παιδιά έρχονται γραφεία μας και άλλα επικοινωνούν με την υπηρεσία της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μέσω e-mail και μέσω τηλεφώνου», αναφέρει χαρακτηριστικά ο προϊστάμενος της υπηρεσίας, Μανώλης Σφακιανάκης στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» και συνεχίζει: «Τους ακούμε προσεκτικά, τους συμβουλεύουμε και στις σοβαρές περιπτώσεις παρεμβαίνουμε. Πρέπει όμως να επισημάνουμε ότι η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος δεν ποινικοποιεί το χαμόγελο. Δεν συλλαμβάνουμε όποιο παιδάκι γελάει ή κάνει μια πλάκα».

Επτά άγνωστες περιπτώσεις bullying

Στο δημοσίευμα αναφέρονται επίσης επτά ακόμη περιπτώσεις ενδοσχολικής βίας που εξιχνιάσθηκαν από την Δίωξη, χωρίς όμως να πάρουν μεγάλη έκταση στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Η κόρη της παρουσιάστριας

Αρχές Μαρτίου μία γνωστή παρουσιάστρια κάλεσε την υπηρεσία της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, για να αναφέρει τον εφιάλτη που ζούσε η κόρη της τις τελευταίες μέρες. Όπως η ίδια ανέφερε, κάποιοι καλούσαν αργά το βράδυ στο σπίτι και έβριζαν την 11χρονη κόρη της και την απειλούσαν. Όπως προέκυψε από την έρευνα που διενεργήθηκε, συμμαθήτρια της 11χρονης, είχε παραβιάσει τον λογαριασμό της στο Instagram και ανέβαζε φωτογραφίες με υβριστικά σχόλια σε βάρος άλλων, μεγαλύτερων παιδιών.

Ο ζαχαροπλάστης και οι μαθήτριες

Θύματα ζαχαροπλάστη έπεσαν μαθήτριες σχολείο της Καλαμάτας. Ο διεστραμμένος ζαχαροπλάστης χάκαρε λογαριασμούς μαθητριών και τις κατέγραφε εν αγνοία τους χωρίς να φορούν ρούχα. Στη συνέχεια τους έδειχνε το υλικό και τις εκβίαζε να συναντηθούν μαζί του προκειμένου να μην δημοσιοποιήσει τις φωτογραφίες τους. Η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν ένα από τα θύματά του ομολόγησε στους γονείς της το μαρτύριό της. Άνδρες της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ανέλαβαν την υπόθεση και συνέλαβαν τον ζαχαροπλάστη, ενώ σε βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία. Το αξιοπερίεργο είναι ότι παρά το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος άντρας συνελήφθη δύο φορές για την ίδια δραστηριότητα σε διάστημα επτά μηνών, δεν τιμωρήθηκε ποτέ και κυκλοφορεί ελεύθερος.

Τρεις 13χρονες στην ΓΑΔΑ

Το περιστατικό είχε σημειωθεί το περασμένο καλοκαίρι. Τρεις 13χρονες πήγαν στο Μέγαρο της ΓΑΔΑ και κατήγγειλαν περιστατικά bullyingσε βάρος τους. Κάποιος έκλεβε φωτογραφίες τους από τους λογαριασμούς Instagramπου διατηρούσαν και στη συνέχεια τις ανέβαζε στο διαδίκτυο συνοδευόμενες από υβριστικά σχόλια. Δράστης της υπόθεσης, όπως διαπιστώθηκε ήταν ένας 16χρονος μαθητής παρακείμενου σχολείου που φοιτούσαν οι 13χρονες και λόγω της «κόντρας» που υπήρχε μεταξύ των σχολείων πίστευε ότι με αυτόν τον τρόπο θα διέσυρε ολόκληρο το σχολείο των 13χρονων μαθητριών.

Τη ζήλευε γιατί ήταν καλύτερη μαθήτρια

Το περιστατικό σημειώθηκε πριν από περίπου ενάμιση χρόνο σε σχολείο της Αθήνας. Το θύμα ήταν η καλύτερη μαθήτρια του σχολείου ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω του σοκ και του διασυρμού που είχε υποστεί εξαιτίας ενός βίντεο αποπειράθηκε και να αυτοκτονήσει. Το βίντεο, εμφανώς προϊόν μοντάζ την έδειχνε να συμμετέχει σε όργιο με τέσσερις άγνωστους άντρες. Η νεαρή κατήγγειλε το περιστατικό στην Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος άντρες της οποίας δεν άργησαν να εξιχνιάσουν την υπόθεση. Όπως αποδείχθηκε δράστης ήταν ένας 16χρονος συμμαθητής της, ο οποίος όντας ο δεύτερος καλύτερος μαθητής τους σχολείου και μην μπορώντας να φτάσει τις μαθητικές τις επιδόσεις διάλεξε αυτόν τον τρόπο προκειμένου να γκρεμίσει ηθικά την ανταγωνίστριά του.

Τυφλό bullying σε σχολείο

«Θα μπω με καραμπίνα και θα σας σκοτώσω όλους, θα πεθάνετε!», ήταν η ανάρτηση που έγινε μια μέρα σε sitesπου χρησιμοποιούσαν μαθητές σχολείων από όλη την Ελλάδα για να επικοινωνούν μεταξύ τους. Οι αξιωματικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έκριναν την υπόθεση άκρως σοβαρή και ξεκίνησαν την άμεσα την διερεύνησή της. Όπως διαπιστώθηκε, δράστες ήταν τρεις μαθήτριες, οι οποίες κυριευμένες από ρατσιστικό αμόκ ήθελαν να μπουν με καραμπίνες σε σχολείο και να προκαλέσουν κακό στους συμμαθητές τους.

Τρόμος στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά

Ύβρεις και απειλές κατά του πρύτανη και των καθηγητών του Πανεπιστημίου του Πειραιά εκτόξευσε μέσω διαδικτύου ένας 20χρονος μαθητής που τον είχαν κόψει σε όλα τα μαθήματα. Ο 20χρονος μετά την σύλληψή του είπε στους αστυνομικούς ότι είχε απελπιστεί βλέποντας τους καθηγητές να τον κόβουν στα μαθήματα.

Διασυρμός με ροζ φωτογραφίες

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε το 2012 και αφορούσε μια μαθήτρια ιδιωτικού σχολείου των βορείων προαστίων. Η μαθήτρια ανακάλυψε πως κάποιος είχε κλέψει φωτογραφίες της από τον λογαριασμό που διατηρούσε στο facebook, τις παραποίησε και τις διακινούσε στο σχολείο. Όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα που διενήργησε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εμπνευστής και εκτελεστής του σχεδίου ήταν μία συμμαθήτρια της νεαρής μαθήτριας η οποία την ζήλευε, όπως και παραδέχθηκε η ίδια.

Σχετικές ειδήσεις