ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Κοζάνη: Ζευγάρι συνελήφθη για αρχαιοκαπηλία

Κοζάνη: Ζευγάρι συνελήφθη για αρχαιοκαπηλία

Στη σύλληψη ενός 52χρονου και της 49χρονης συζύγου του προχώρησε η Ασφάλεια Κοζάνης με την κατηγορία της κατοχής πλήθους αρχαίων αντικειμένων της προϊστορικής, ελληνιστικής, ρωμαϊκής και βυζαντινής περιόδου.

Η υπόθεση ήρθε στο «φως» μετά από έρευνες της αστυνομίας, που είχε εδώ κι ένα μήνα πληροφορίες ότι το ζευγάρι έκρυβε στο σπίτι του, αρχαιολογικό θησαυρό ανεκτίμητης αξίας.

Από την έρευνα που έγινε στο σπίτι του 52χρονου και της 49χρονης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο μεγάλα πήλινα αγγεία προϊστορικών χρόνων, ενεπίγραφες μαρμάρινες στήλες, πήλινα και λίθινα τμήματα ή ακέραια ανθρωπόμορφα και ζωόμορφα ειδώλια, όστρακα, τμήματα αγγείων και ακέραια πήλινα αγγεία, πλήθος λίθινων εργαλείων, υφαντικά βάρη (σφοντύλια, αγνύθες κ.ά.), μία χάλκινη αιχμή δόρατος, πλήθος μεταλλικών αντικειμένων (σιδερένια καρφιά, χάλκινα - σιδερένια κοσμήματα, χάλκινα νομίσματα κ.ά.), οστέινα εργαλεία, κοσμήματα από λίθο ή όστρεο, οστά ζώων, όπως επίσης ανθρωπολογικό και οστεολογικό υλικό.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα αρχαία αντικείμενα προέρχονται από αρχαιολογικούς χώρους περιοχών της Κοζάνης, της Ημαθίας και της Φλώρινας, όπου ο 52χρονος εργαζόταν περιστασιακά κατά την τελευταία 15ετία, ως συμβασιούχος αρχαιολόγος, σε ανασκαφές αρχαιοτήτων.

Κατά την έρευνα, βρέθηκαν ακόμα τρία δενδρύλλια κάνναβης, ύψους 50 έως 60 εκατοστών, μικροποσότητα κάνναβης και περίπου 18.000 σπόροι κάνναβης.

Τα κατασχεθέντα αντικείμενα θα παραδοθούν στην Εφορία Αρχαιοτήτων Κοζάνης ενώ οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα πλημμελειοδικών Κοζάνης.

Σχετικές ειδήσεις