ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Χειροπέδες σε διαχειριστές ιστοσελίδας για παράνομο «κατέβασμα» ταινιών

Χειροπέδες σε διαχειριστές ιστοσελίδας για παράνομο «κατέβασμα» ταινιών

Χειροπέδες στους διαχειριστές μιας ιστοσελίδας από την οποία χιλιάδες χρήστες του Διαδικτύου «κατέβαζαν» δωρεάν ταινίες και σειρές, προχώρησε την Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Οι δύο άντρες, ηλικίας 32 και 28 ετών, κατηγορούνται για παράβαση της νομοθεσίας για την πνευματική ιδιοκτησία κατ' εξακολούθηση, μέσω διαδικτύου.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, η ιστοσελίδα τους είχε περίπου 9.300.000 προβολές ανά ημέρα, ενώ υπολογίζεται ότι η λειτουργία του προκάλεσε συνολική ζημία των δικαιούχων ύψους 465.000.000 ευρώ και ζημία του Δημοσίου περίπου 230.000.000 ευρώ!

Οι αρχές οδηγήθηκαν στη σύλληψη των αντρών έπειτα από καταγγελία σύμφωνα με την οποία, ιστοσελίδα στο Διαδίκτυο έδινε την δυνατότητα στους χρήστες της, να παρακολουθήσουν κινηματογραφικές ταινίες, κυρίως τελευταίας κυκλοφορίας, σε πραγματικό χρόνο και απευθείας μετάδοση (video streaming), μέσω ανακατεύθυνσης σε υπηρεσίες φιλοξενίας περιεχομένου (Hosting Sites), παράνομα και χωρίς να καταβάλλονται τα σχετικά δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας. Οι δράστες μάλιστα άλλαζαν συχνά το όνομα χώρου για να αποκρύπτεται η ολοένα και μεγαλύτερη επισκεψιμότητά του.

Έπειτα από ενδελεχή ψηφιακή έρευνα, ανάλυση των δεδομένων και στοιχείων της υπόθεσης και αξιοποιώντας τραπεζικά δεδομένα και στοιχεία που προέκυψαν, οι αρχές κατάφεραν να εντοπίσουν τους διαχειριστές της ιστοσελίδας.

Αμέσως προχώρησαν στη σύλληψη του 32χρονου σε νησί των Δωδεκανήσων, για παράβαση της νομοθεσίας για την πνευματική ιδιοκτησία κατ' εξακολούθηση, μέσω διαδικτύου και σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας σε βάρος ενός ακόμη 28χρονου για τα ίδια αδικήματα.

Από την έρευνα στο σπίτι του 32χρονου, που πραγματοποίησαν αστυνομικοί της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, διαπιστώθηκε ψηφιακά και προανακριτικά ότι αυτός έχει τα αποκλειστικά δικαιώματα διαχείρισης στην επίμαχη ιστοσελίδα.

Από την έρευνα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής και τρεις αποθηκευτικοί σκληροί δίσκοι, ενώ τα κατασχεθέντα θα αποσταλούν στην Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για τις απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις.

Ο συλληφθείς, με την σε βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα. Παράλληλα, ενημερώθηκαν οι αρμόδιες αρχές, προς διενέργεια ελέγχων αρμοδιότητας τους.

Σχετικές ειδήσεις