ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Θεσσαλονίκη: Αρχαία νομίσματα και λυχνάρια της βυζαντινής εποχής βρέθηκαν στην κατοχή αρχαιοκάπηλων

Θεσσαλονίκη: Αρχαία νομίσματα και λυχνάρια της βυζαντινής εποχής βρέθηκαν στην κατοχή αρχαιοκάπηλων

Διακόσια εξήντα αρχαία νομίσματα και τέσσερα λυχνάρια της πρωτοβυζαντινής και βυζαντινής εποχής βρέθηκαν στο σπίτι ενός άνδρα 71 ετών, σε περιοχή του Δήμου Λαγκαδά, έπειτα από έρευνα που έγινε από αστυνομικούς του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Ο 71χρονος και ένας ακόμη άνδρας ηλικίας 53 ετών που φιλοξενούνταν στο ίδιο σπίτι, συνελήφθησαν ενώ στην κατοχή τους βρέθηκαν ακόμη βιβλία με ξενόγλωσσους τίτλους, που αφορούν σε νομίσματα, μεγεθυντικοί φακοί και έντυπα με χρηματικά ποσά κατά αντιστοιχία με αριθμούς αντικειμένων από οίκους δημοπρασιών.

Προηγήθηκε έρευνα της αστυνομίας έπειτα από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών. Όπως έγινε γνωστό, μέρος των νομισμάτων φαίνεται να χρονολογούνται από την κλασική μέχρι τη βυζαντινή εποχή (5ος αιώνας πΧ- 15ος αιώνας μΧ).
Ο 71χρονος έχει απασχολήσει και κατά το παρελθόν τις Αρχές για υπόθεση αρχαιοκαπηλίας, για την οποία έχει εκτίσει ποινή κάθειρξης, ενώ ο 53χρονος είχε απελαθεί στο παρελθόν, και είχε απαγορευθεί η είσοδός του στην ελληνική επικράτεια.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

Σχετικές ειδήσεις