ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Μυτιλήνη: Επεισόδια και φωτιές στο κέντρο κράτησης μεταναστών στη Μόρια

Μυτιλήνη: Επεισόδια και φωτιές στο κέντρο κράτησης μεταναστών στη Μόρια

Επεισόδια σημειώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης (1/6) στο hot spot της Μόριας, ενώ στη συνέχεια ξέσπασε φωτιά με αποτέλεσμα να σημάνει «συναγερμός» στις Αρχές και να εκκενωθεί ο καταυλισμός.

«Άγρια νύχτα» ήταν η νύχτα που πέρασε, για εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες που ζουν στον καταυλισμό του hot spot της Μόριας. Ένα μεγάλο μέρος του πυρπολήθηκε από αλληλοσυγκρουόμενες ομάδες Αφγανών και Πακιστανών, ενώ υπήρξαν και δεκάδες τραυματίες, τρεις εκ των οποίων μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Οι υπόλοιποι τραυματισμοί αντιμετωπίστηκαν από γιατρούς μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που δρουν στο χώρο. Εκατοντάδες είναι αυτοί οι οποίοι εγκατέλειψαν τον καταυλισμό κινούμενοι προς την πόλη της Μυτιλήνης ή στα γύρω κτήματα όπου πέρασαν τη νύχτα.

Οι συμπλοκές ξεκίνησαν μεταξύ Αφγανών και Πακιστανών, περίπου στις 11:00 το βράδυ της Τετάρτης (01/06/2016). Οι Πακιστανοί κατηγορούν τους Αφγανούς για μαφιόζικες πρακτικές ελέγχου στο hot spot, ενώ οι Αφγανοί, από την άλλη μεριά, κατηγορούν τους Πακιστανούς για κλοπές τροφίμων ακόμα και για σεξουαλικές παρενοχλήσεις παιδιών και γυναικών οικογενειών Αφγανών στην περιοχή των τουαλετών και των μπάνιων στη βορειοανατολική πλευρά του χώρου. Το τελευταίο είναι και το σημείο απ' όπου ξεκίνησε η φωτιά χθες κατακαίοντας μεγάλο μέρος σκηνών με ρουχισμό, υπνόσακους κι υποδομές της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Ακολούθησαν άγριες συγκρούσεις ανάμεσα σε αντιμαχόμενες φατρίες οπλισμένων με λοστούς και μαχαίρια.

Δείτε τα βίντεο από το twitter του δημοσιογράφου της βρετανικής εφημερίδας, «Independent», Γουίλ Χόρνερ

Σημειώνεται ότι η μικρή δύναμη της Αστυνομίας, δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει τα επεισόδια, ενώ το ρεπορτάζ αναφέρει πως σε κάποιες περιπτώσεις η κόπωση των αστυνομικών από την ενασχόληση με καθημερινές συγκρούσεις στο hot spot δεν επέτρεψε την αξιολόγηση της όλης κατάστασης η οποία σύντομα έγινε εκτός ελέγχου.

Από τις 12:30 τα μεσάνυχτα, όταν και ελέγχθηκε η φωτιά από δυνάμεις της πυροσβεστικής, και έως τα χαράματα, όλος ο καταυλισμός με εξαίρεση το τμήμα των ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων, είχε εγκαταλειφθεί από την Ελληνική Αστυνομία και τις μη Κυβερνητικές οργανώσεις που λειτουργούν εκεί, ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι κανένα στέλεχος της Frontex, μέλος της πολυπληθούς δύναμης που επιχειρεί στο νησί, δεν βρίσκεται στο hot spot από τη δύση έως της ανατολή.

Παρά τις πιεστικές τεράστιες ανάγκες τόσο της διεκπεραίωσης των υποθέσεων αιτήσεων ασύλου, όσο και της περιφρούρησης και της τάξης του hot spot, οι Ευρωπαίοι αστυνομικοί εργάζονται ελάχιστες ώρες και σύμφωνα με το ωράριο εργασίας στις πατρίδες τους αλλά, όπως καταγγέλλεται, και με πολύ αργούς ρυθμούς.

Εκατοντάδες άνθρωποι, κυρίως πρόσφυγες αραβικής καταγωγής με τις οικογένειες τους, εγκατέλειψαν το hot spot φοβούμενοι για την ασφάλειά τους. Πολλοί από αυτούς κοιμήθηκαν στα γύρω λεηλατημένα, ενάμιση χρόνο τώρα, κτήματα ενώ άλλοι με μωρά στην αγκαλιά πανικόβλητοι κινήθηκαν προς τη πόλη της Μυτιλήνης και πολλοί προς το άγνωστο χωρίς κανείς να τους εμποδίζει ή έστω να τους ελέγχει. Επισημαίνεται ότι αστυνομικοί που βρίσκονταν χθες στον εξωτερικό χώρο του καταυλισμού μιλούσαν για ελάχιστη δύναμη που αδυνατεί να ελέγξει περισσοτέρους από 2.000 μετανάστες και πρόσφυγες που, χωρίς απολύτως κανένα σχεδιασμό, ζουν στο hot spot. «Μέσα στον χώρο ο καθένας ζει όπου θέλει. Δεν υπάρχουν προστατευτικοί διαχωρισμοί ανάμεσα στους διαμένοντες. Ο φράκτης στη βόρεια πλευρά του hot spot έχει πλήρως καταστραφεί ενώ η δυνατότητα που έχει δοθεί σε όλους να βγαίνουν και να κυκλοφορούν σε όλο το νησί τούς έχει επιτρέψει να οπλοφορούν με μαχαίρια στη μεγάλη τους πλειοψηφία» έλεγαν.

Σχετικές ειδήσεις