ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Κομοτηνή: Δημόσιοι κτηνίατροι «έγδυναν» κτηνοτρόφους με δήθεν μολυσμένα

Κομοτηνή: Δημόσιοι κτηνίατροι «έγδυναν» κτηνοτρόφους με δήθεν μολυσμένα

Αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη είναι δύο κτηνίατροι του δημοσίου, ο πρώτος από την Κομοτηνή κι ο δεύτερος από την Ξάνθη, ύστερα από καταγγελίες ιδιοκτητών κτηνοτροφικών μονάδων της Θράκης για «κομπίνα» με δήθεν μολυσμένα από μελιταίο πυρετό ζώα.

Η υπόθεση ερευνήθηκε από τους «αδιάφθορους» της ΕΛ.ΑΣ. που κατόπιν επιχείρησης συνέλαβαν την Πέμπτη (2/9/2016) στην Κομοτηνή τον 47χρονο κτηνίατρο, ενώ ο 41 ετών συνάδελφός του διαφεύγει τη σύλληψη, καθώς παρήλθε η αυτόφωρη διαδικασία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, οι καταγγελίες ανέφεραν ότι ο 41 ετών κτηνίατρος, ύστερα από αιμοληψίες σε δύο κτηνοτροφικές μονάδες, ενημέρωσε τους ιδιοκτήτες τους ότι βρέθηκαν δείγματα αίματος ζώων, ύποπτα για μελιταίο πυρετό. Προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο «καραντίνας», ο ίδιος - πάντα κατά τις καταγγελίες - προέτρεψε τους ιδιοκτήτες να απευθυνθούν στον 47χρονο συνάδελφό του, ο οποίος ακολούθως ζήτησε να του αποσταλούν νέα δείγματα αίματος για άτυπο εργαστηριακό έλεγχο στο δημόσιο κτηνιατρικό γραφείο όπου υπηρετούσε, στην Κομοτηνή. Πράγματι, ακολούθησαν εργαστηριακοί έλεγχοι, τους οποίους χρεώνονταν οι κτηνοτρόφοι, καταβάλλοντας το προβλεπόμενο αντίτιμο.

Επικαλούμενος δε, περιοδικό επανέλεγχο ή επανεμφάνιση δειγμάτων μελιταίου πυρετού, ο 47χρονος συλληφθείς κατηγορείται ότι ζητούσε προσχηματικά επανάληψη των εργαστηριακών εξετάσεων, αποκομίζοντας έτσι κι άλλα χρηματικά ποσά. Κι ενώ συνεχιζόταν για μήνες αυτή η ιστορία, οι κτηνοτρόφοι άρχισαν να υποψιάζονται ότι κάτι δεν πάει καλά, αφού ήδη είχαν ξοδέψει περί τις 2.500 ευρώ για τις επαναλαμβανόμενες εξετάσεις. Έτσι, απευθύνθηκαν σε ιδιωτικά εργαστήρια, όπου, κατόπιν σχετικών εξετάσεων διαπίστωσαν, ότι για κανένα ζώο των μονάδων τους δεν υπήρχε υποψία για μελιταίο πυρετό.

Κατόπιν τούτου, κατήγγειλαν τους γιατρούς στην Υποδιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδος, αστυνομικοί της οποίας προσημείωσαν το ποσό των 800 ευρώ, το οποίο κατηγορείται ότι παρέλαβε ο 47χρονος από κτηνοτρόφο, ως αντίτιμο, για άτυπη εξέταση δειγμάτων. Κατά την είσπραξη των χρημάτων επενέβησαν οι αστυνομικοί και τον συνέλαβαν.

Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για έκδοση ψευδών ιατρικών πιστοποιήσεων, δωροληψία υπαλλήλου, υπεξαίρεση στην υπηρεσία, παράβαση καθήκοντος, παραβίαση μέτρων για την πρόληψη επιζωοτιών και απάτη. Η ίδια δικογραφία περιλαμβάνει τον 41 ετών συγκατηγορούμενό του, ο οποίος αντιμετωπίζει τις πράξεις της άμεσης συνέργειας στην έκδοση ψευδών ιατρικών πιστοποιήσεων, της παραβίασης μέτρων για πρόληψη επιζωοτιών, της ηθικής αυτουργίας σε δωροληψία υπαλλήλου και της απάτης. Ο συλληφθείς οδηγείται στον αρμόδιο εισαγγελέα Πλημμελειοδικών.

Σχετικές ειδήσεις