ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Επίσκεψη Ομπάμα: Φόβοι για νέο χτύπημα στην «καρδιά» της Αθήνας

Επίσκεψη Ομπάμα: Φόβοι για νέο χτύπημα στην «καρδιά» της Αθήνας

«Αστακό» θα θυμίζει η Αθήνα τις επόμενες ημέρες εν όψει της επίσκεψης του Αμερικανού Προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, καθώς ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ εκφράζουν φόβους τους για νέο τρομοκρατικό χτύπημα στο κέντρο της πρωτεύουσας, μετά την επίθεση αγνώστων τα ξημερώματα της Πέμπτης το πιο καλά φυλασσόμενο σημείο της πόλης.

«ΑΣΤΑΚΟΣ» ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ – ΕΠΑΝΑΣΧΕΔΙΑΖΕΙ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Η ΕΛ.ΑΣ - ΠΟΙΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΕΞΕΤΑΖΕΙ Η ΑΝΤΙΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ

Ανήσυχη η ΕΛ.ΑΣ μετά την τρομοκρατική ενέργεια στην γαλλική πρεσβεία στο κέντρο της πρωτεύουσας τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης (10/11), Έλληνες και ξένοι αξιωματικοί τώρα επαναπροσδιορίζουν το σχέδιο ασφαλείας για την άφιξη του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα.

Αυτό που τους προβληματίζει ιδιαίτερα είναι η ευκολία με την οποία οι τρομοκράτες κινήθηκαν και προκάλεσαν «πλήγμα» στην πρεσβεία. Ωστόσο, οι αστυνομικοί που ασχολούνται με την υπόθεση καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι στόχος των δύο τρομοκρατών, που κινήθηκαν με μια μηχανή μεγάλου κυβισμού στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας και πέταξαν τη χειροβομβίδα, δεν ήταν η γαλλική πρεσβεία αλλά ένας καλά φυλασσόμενος στόχος, σημειολογικού χαρακτήρα, αφού το «χτύπημα» έγινε απέναντι από τη Βουλή και το υπουργείο Εξωτερικών και σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων από το Μέγαρο Μαξίμου.

2632939

Αλλάζουν άμεσα τα μέτρα ασφαλείας - Θα λειτουργήσει το SEPURA;

Η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. προχωρά τώρα σε επανασχεδιασμό των μέτρων ασφαλείας δίνοντας έμφαση στην ενίσχυση της αστυνόμευσης γύρω από πρεσβείες και στόχους ξένων συμφερόντων. Μάλιστα, θα γίνουν αλλαγές και προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των περιπολιών, ώστε να μην αποτελούν εύκολο στόχο.

Τα τελευταία 24ωρα γίνονται πυρετώδεις συσκέψεις στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στη ΓΑΔΑ ανάμεσα σε ανώτατους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. και Αμερικανούς αξιωματούχους. Πληροφορίες του «Ελεύθερου Τύπου» αναφέρουν ότι ένα από τα θέματα που συζητήθηκε είναι το τι μέλλει γενέσθαι με τις επικοινωνίες των αστυνομικών. Και αυτό διότι οι Αμερικανοί γνωρίζουν ότι οι Έλληνες αστυνομικοί χρησιμοποιούν αναλογικούς ασυρμάτους με αποτέλεσμα σε πάρα πολλές περιπτώσεις κακοποιοί να ακούνε τα πάντα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θεωρείται εξαιρετικά πιθανό οι αστυνομικοί που θα συμμετέχουν στα μέτρα, το διήμερο της επίσκεψης Ομπάμα στην Αθήνα, να χρησιμοποιήσουν ξανά μετά από πολύ καιρό ψηφιακό σύστημα επικοινωνίας (ονόματι Sepura) και όχι το απαρχαιωμένο αναλογικό σύστημα. Πρόκειται για μία κίνηση ενδεικτική του πόσο πιέζουν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι προκειμένου τα μέτρα ασφαλείας να είναι αψεγάδιαστα.

Ποια τα σενάρια που εξετάζει η αντιτρομοκρατική

Η τρομοκρατική επωνυμία που συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες να κρύβεται πίσω από την επίθεση είναι η «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών» που συνδέεται με την καταζητούμενη Πόλα Ρούπα, σύντροφο του αρχηγού του «Επαναστατικού Αγώνα», Νίκου Μαζιώτη. Η συγκεκριμένη οργάνωση έχει χτυπήσει με καλάσνικοφ την κατοικία του Γερμανού πρέσβη και την Ισραηλινή πρεσβεία.

Το ιδεολογικό πρόσημο της Ο.Λ.Α., όπως λένε αρμόδιες πηγές της ΕΛ.ΑΣ., θυμίζει αυτό του «Επαναστατικού Αγώνα», αφού σύμφωνα με τους αστυνομικούς είναι «θυγατρική» του.

Έτσι, δεν πρέπει να αποκλείεται η χθεσινή επίθεση να συνδέεται με το θέμα του φυλακισμένου Λιβανέζου, Ζορζ Ιμπραχίμ Αμπντάλα, ο οποίος βρίσκεται έγκλειστος στη Γαλλία από το 1984. Ο Αμπντάλα ήταν αρχηγός της οργάνωσης «FARL» (Ένοπλες Επαναστατικές Παρατάξεις Λιβάνου). Μέλος του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΛΜΑΠ) και της Ένοπλης Επαναστατικής Λιβανέζικης Φράξιας, είχε δολοφονήσει στις αρχές 1982 στρατιωτικό ακόλουθο της αμερικανικής πρεσβείας στο Παρίσι και λίγους μήνες αργότερα ισραηλινό διπλωμάτη. Σημειώνεται ότι το διάστημα 15-22 Οκτωβρίου είχε μάλιστα προσδιορισθεί η Διεθνής Εβδομάδα Δράσης υπέρ του Ζορζ Ιμπραήμ Αμπντάλα και είχαν διοργανωθεί σχετικές εκδηλώσεις και στην Ελλάδα. Στις 21 Οκτωβρίου μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου είχαν συγκεντρωθεί έξω την Γαλλική Πρεσβεία.

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας, ο Νίκος Μαζιώτης, όπως και μέλη της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς», είχαν ζητήσει στο πρόσφατο παρελθόν σε δημόσια παρέμβασή τους την αποφυλάκισή του, ενώ συλλογικότητες είχαν διοργανώσει πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για τον ίδιο σκοπό.

«Είναι επιτακτική η αύξηση της πίεσης από τη μεριά των αντικαπιταλιστικών και αντιεξουσιαστικών κινημάτων για την απελευθέρωση του συντρόφου Αμπντάλα», έγραφε ο Μαζιώτης.

Τα μέλη της ΟΛΑ έχουν δείξει ότι γνωρίζουν καλά την περιοχή του Συντάγματος, γεγονός που είχαν διαπιστώσει οι αστυνομικοί στις 24 Νοεμβρίου 2015 όταν είχαν τοποθετήσει βόμβα στα γραφεία του ΣΕΒ στην οδό Ξενοφώντος.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι λόγω «λειψανδρίας» που προκλήθηκε από συλλήψεις της Αντιτρομοκρατικής μπορεί να επιστρατεύτηκαν σε επιθέσεις της ΟΛΑ άτομα που μέχρι πρότινος φλέρταραν περισσότερο με τον ποινικό κόσμο παρά με τον τρομοκρατικό.

Δεύτερη ιεραρχικά αιτία για την στόχευση της γαλλικής πρεσβείας είναι η εκδίωξη χιλιάδων προσφύγων από την «ζούγκλα» του Καλέ από τη γαλλική αστυνομία, ενώ τρίτη η «επέλαση» και αύξηση των ποσοστών της ακροδεξιάς στη Γαλλία.

Ανώτατα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. τονίζουν ότι η επόμενη εβδομάδα αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα για την ηγεσία, που έχει ως κύριο μέλημα την αποτροπή ενός νέου τρομοκρατικού χτυπήματος. Και αυτό διότι εκτός από την Ο.Λ.Α. ενεργή οργάνωση είναι και η «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς», που επιτέθηκε πρόσφατα με βόμβα στο σπίτι της Εισαγγελέως Εφετών κ. Γεωργίας Τσατάνη στα Εξάρχεια, ενώ αίνιγμα είναι και η «άφαντη» Σέχτα Επαναστατών, που χρησιμοποιείται στις περιπτώσεις θανατηφόρων επιθέσεων.

Σχετικές ειδήσεις