ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Μεγάλη επιτυχία της ΕΛ.ΑΣ.:Εξαρθρώθηκε συμμορία που ξάφριζε επώνυμους

Μεγάλη επιτυχία της ΕΛ.ΑΣ.:Εξαρθρώθηκε συμμορία που ξάφριζε επώνυμους

Μεγάλη επιτυχία της Ελληνικής Αστυνομίας που κατάφερε την εξάρθρωση πέντε εγκληματικών οργανώσεων που αποκόμιζαν τεράστια κέρδη από την παράνομη δράση τους.

Οι πέντε οργανώσεις εμπλέκονται σε δυο πολύ σημαντικές υποθέσεις, που σχετίζονται:

  • στην πρώτη περίπτωση, με την συνεχιζόμενη αστυνομική έρευνα, μετά την εξάρθρωση στις 2 Νοέμβριου 2016 δύο πολυμελών εγκληματικών οργανώσεων, που διέπρατταν ληστείες και κλοπές από οικίες, εταιρείες και μηχανήματα αυτόματης ανάληψης μετρητών (ΑΤΜ), τόσο στην Αττική όσο και στην υπόλοιπη επικράτεια, και
  • στη δεύτερη περίπτωση, με την εξάρθρωση τριών εγκληματικών οργανώσεων, που δραστηριοποιούνταν συστηματικά στην εισαγωγή, διακίνηση και εμπορία σημαντικών ποσοτήτων ναρκωτικών, κυρίως κοκαΐνης, ηρωίνης και κάνναβης.

Ξεπερνά τα 40 εκατομμύρια ευρώ, η συνολική παράνομη δράση δύο πολυμελών εγκληματικών οργανώσεων που εξαρθρώθηκαν από την Ελληνική Αστυνομία και αφορούν την πρώτη περίπτωση.

Η παράνομη δράση των οργανώσεων περιελάβανε ληστείες και κλοπές σε σπίτια, εταιρίες καθώς και μηχανήματα ΑΤΜ τόσο στην περιοχή της Αττικής όσο και στην περιφέρεια.

Οι εγκληματικές οργανώσεις εξαρθρώθηκαν στις 2 Νοέμβριου 2016, ωστόσο οι συλλήψεις συνεχίζονται μέχρι και σήμερα όπως τόνισε ο διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, υποστράτηγος Χρήστος Παπαζαφείρης, που έκανε και την παρουσίαση της υπόθεσης.

Ένας 43χρονος και μία 40χρονη έπεσαν την Παρασκευή (16/5) στα χέρια της Αστυνομίας, διότι διατηρούσαν δύο ενεχυροδανειστήρια στο Μενίδι. Το ζευγάρι κατείχε και διέθετε για ρευστοποίηση στην αγορά, κοσμήματα, ρολόγια και λοιπά τιμαλφή, τα οποία προέρχονται από τη δράση των δύο εγκληματικών οργανώσεων αλλά και άλλων κακοποιών.

Αρχικά, συνελήφθη ο 43χρονος, ο οποίος εντοπίστηκε σε περιοχή της Αττικής, να οδηγεί αυτοκίνητο, στο οποίο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, σε ειδικές κρύπτες δύο πανάκριβα ρολόγια. Μάλιστα, το ένα που είναι το μοναδικό που υπάρχει στην Ελλάδα, κοστίζει πάνω από 150.000 ευρώ και κλάπηκε από την Εκάλη, ενώ αποδόθηκε στον κάτοχό του. Επίσης, στο ίδιο όχημα βρέθηκαν πλήθος κοσμημάτων, το χρηματικό ποσό των 59.610 ευρώ, διάφορα άλλα τιμαλφή, ζυγαριά ακριβείας, πέντε κινητά τηλέφωνα και τρία σπρέι πιπεριού.

Στη συνέχεια συνελήφθη η 40χρονη, ενώ σε αστυνομικές έρευνες σε σπίτια και καταστήματα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων: Δύο πλάκες χρυσού, βάρους περίπου 1 κιλού και αξίας 25.000 ευρώ, ασημένια εικόνα (αγαλματίδιο) της Παναγίας βάρος περίπου τριών κιλών, αξίας 3.000 ευρώ, πλάκα ασημιού βάρους περίπου 300 γραμμαρίων, πλήθος κοσμημάτων και ρολογιών, τέσσερα ειδικά φουρνάκια, στα οποία έλιωναν τα χρυσά κοσμήματα, πλήρης μονάδα φασματογράφου, με την οποία μετρούσαν την καθαρότητα λιωμένου χρυσού και δύο καλούπια μορφοποίησης λιωμένου χρυσού.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την αστυνομία, η συνολική αξία των κατασχεθέντων, από τις συγκεκριμένες έρευνες, ξεπερνά το ποσό των 500.000 ευρώ.

Οι έρευνες για την υπόθεση συνεχίζονται, ενώ έχουν ταυτοποιηθεί τα στοιχεία επτά ακόμη νέων μελών – κατηγορούμενων που αναζητούνται καθώς και τα στοιχεία 52χρονου Τούρκου, επίσης κατηγορούμενου.

Οι έρευνες συνεχίζονται, ενώ ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία επτά νέων μελών- κατηγορούμενων, που αναζητούνται, καθώς και τα στοιχεία 52χρονου Τούρκου, επίσης κατηγορούμενου.

Την ίδια στιγμή, εξιχνιάστηκαν άλλες ογδόντα τέσσερις περιπτώσεις κλοπών σε οικίες και εταιρείες, που διαπράχτηκαν από τις συγκεκριμένες εγκληματικές οργανώσεις μέχρι τις 2 Νοέμβριου 2016.

Οι περιοχές όπου δρούσαν οι δύο εγκληματικές οργανώσεις είναι οι εξής: Κυψέλη, Ηλιούπολη, Γλυφάδα, Πόρτο Ράφτη, Μαρκόπουλο, Κορωπί, Βάρη, Κερατέα, Σταμάτα, Γέρακας, Αγία Παρασκευή, Άγιος Στέφανος, Λυκόβρυση, Νέα Ιωνία, Νέο Ηράκλειο, Ψυχικό, Κηφισιά, Εκάλη, Νέα Φιλαδέλφεια, Πικέρμι, Σπάτα, Άνοιξη, Ασπρόπυργος, Αιγάλεω, Περιστέρι, Πετρούπολη, Ελευσίνα, Αχαρνές, Άνω Λιόσια, Ίλιον, Κερατσίνι, Άγιος Ιωάννης Ρέντης και η Θεσσαλονίκη.

Όπως υπογράμμισε ακόμη ο κ. Παπαζαφείρης, αρχές Φεβρουαρίου, μετά από παραγγελία του αρμόδιου ανακριτή, πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονες επιχειρήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, για το άνοιγμα συγκεκριμένων θυρίδων σε τραπεζικά καταστήματα. Τότε βρέθηκε σε υποκατάστημα τράπεζας στην Ελευσίνα, θυρίδα μέλους της οργάνωσης, που περιείχε το χρηματικό ποσό των 120.010 ευρώ, το οποίο κατασχέθηκε και απεστάλη στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

«Χτύπημα» και στα κυκλώματα ναρκωτικών

Καίριο «χτύπημα» κατάφερε η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής στα κυκλώματα ναρκωτικών καθώς αποδόμησε πλήρως τρία οργανωμένα εγκληματικά δίκτυα, τα οποία είχαν κομβικό ρόλο στην εισαγωγή, διακίνηση και εμπορία μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών και διεθνή δραστηριότητα. Σε ένα από τα κυκλώματα αυτά εμπλέκονται 26χρονος αστυνομικός και 44χρονος στρατιωτικός.

Όπως τόνισαν κατά την παρουσίαση της υπόθεσης ο διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Χρήστος Παπαζαφείρης, ο επικεφαλής της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών Αττικής, Κώστας Παναγιωτόπουλος και η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ, Ιωάννα Ροτζιώκου, η πρώτη εγκληματική οργάνωση ειδικευόταν στην εισαγωγή, από τη Λατινική Αμερική, σημαντικών ποσοτήτων κοκαΐνης, τις οποίες προωθούσε και διακινούσε στην εγχώρια αγορά.

Τώρα, το καλοκαίρι, ετοιμαζόταν να διακινήσει μεγάλες ποσότητες κοκαΐνης σε κοσμικά νησιά και σε ακριβές περιοχές των νοτίων προαστίων. Όσον αφορά στις άλλες δύο, εισήγαγαν ποσότητες ακατέργαστης κάνναβης από την Αλβανία και τις προωθούσαν στην εγχώρια αγορά καθώς και στην Τουρκία, μέσω θαλασσίων και χερσαίων διαδρομών. Παράλληλα, εισήγαγαν μεγάλες ποσότητες ηρωίνης από Τουρκία και Αλβανία, τις οποίες διακινούσαν στην εγχώρια αγορά, ενώ τις προωθούσαν και σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως Γαλλία και Ιταλία.

Σημειώνεται, η μια οργάνωση, εκτός της θαλάσσιας μεταφοράς ναρκωτικών από την Ελλάδα στην Τουρκία, με τα ίδια ταχύπλοα σκάφη, δραστηριοποιούνταν και στην μεταφορά μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα, με σκοπό την προώθησή τους στη Δυτική Ευρώπη.

Ο απολογισμός της αποδόμησης των τριών οργανώσεων είναι: 43 συλλήψεις, 16 Ελλήνων και 27 αλλοδαπών, κατασχέσεις πάνω από 316 κιλών κάνναβης και 21 κιλών κοκαΐνης, καθώς και σημαντικού αριθμού οχημάτων, ταχύπλοων σκαφών, χρηματικών ποσών και άλλων ειδών.

Στο επίπεδο της διακίνησης και εμπορίας ναρκωτικών, η εγκληματική δράση των δυο συνεργαζομένων οργανώσεων διαπιστώθηκε στο κέντρο της Αθήνας, καθώς και σε διάφορες περιοχές της Αττικής και της Σπάρτης, ενώ ανακαλύφθηκαν και χώροι απόκρυψης και αποθήκευσης. Ειδικότερα, εντοπίστηκαν στο κέντρο της Αθήνας, την Νίκαια, τη Νέα Φιλαδέλφεια, τις Αχαρνές και το Ίλιον.

Όσον αφορά στην οργάνωση που διακινούσε κοκαΐνη, συνελήφθησαν συνολικά 5 μέλη της, σε ταυτόχρονες αστυνομικές επιχειρήσεις που πραγματοποιηθήκαν στις 14 Ιουνίου 2017, σε Αττική και Καρδίτσα. Οι 4 είναι Αλβανοί, ηλικίας από 34 έως 56 χρονών και ένας Ελληνας 61 ετών, ενώ στην υπόθεση εμπλέκεται και ένας ακόμη 37χρονος Έλληνας, συνεργός των συλληφθέντων. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας, για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και παραβάσεις των νόμων για τα ναρκωτικά και τα όπλα.

Στις έρευνες που έγιναν βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, 21 κιλά και 480 γραμμάρια κοκαΐνης, χρηματικό ποσό 92.000 ευρώ, δύο πιστόλια και μία κυνηγετική καραμπίνα.

Αρχηγικό μέλος της οργάνωσης ήταν 53χρονος Αλβανός, ενώ τα άλλα μέλη της οργάνωσης, που συνελήφθησαν, είχαν αναλάβει τη φύλαξη των ναρκωτικών σε ειδικούς χώρους στην Αττική και την Καρδίτσα, τη μεταφορά και τη συγκέντρωση των χρημάτων που προέρχονταν από τη διακίνηση. Σύμφωνα με την αστυνομία, τα κέρδη που αποκόμισε η εγκληματική οργάνωση από την δράση της εκτιμάται ότι ανέρχονται τουλάχιστον σε 800.000 ευρώ.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν την 15 Ιουνίου 2017 στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε για διενέργεια κύριας ανάκρισης.

Σχετικά με τις άλλες δύο συνεργαζόμενες εγκληματικές οργανώσεις, για την αποδόμησή τους πραγματοποιήθηκε, στις 13 και 14 Ιουνίου 2017, μεγάλη αστυνομική επιχείρηση σε περιοχές της Αττικής της Λακωνίας και της Θεσπρωτίας, με αποτέλεσμα να συλληφθούν, για την εμπλοκή τους συνολικά 38 άτομα, ενώ κατηγορούνται ακόμη 21. Κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, 316 κιλά και 182 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης και 166 δενδρύλλια κάνναβης.

Στους συλληφθέντες περιλαμβάνονται 30 μέλη των δύο οργανώσεων. Οι συλλήψεις αφορούν 14 Έλληνες, ηλικίας από 26 έως 69 ετών και 16 αλλοδαπούς, εκ των οποίων 11 Αλβανοί ηλικίας από 22 έως 49 ετών, 4 Σύροι, ηλικίας από 36 έως 45 ετών, καθώς και ένας 40χρονος Νιγηριανός. Μεταξύ των συλληφθέντων περιλαμβάνεται και ένας 26χρονος αστυνομικός που υπηρετεί σε υπηρεσία της Αττικής και ο οποίος με απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα. Παράλληλα, συνελήφθη, και 44χρονος στρατιωτικός, που κατηγορείται για προμήθεια ναρκωτικών.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκαν για την διενέργεια κύριας ανάκρισης.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από τα εντυπωσιακά ευρήματα της Αστυνομίας στην παραπάνω gallery

Σχετικές ειδήσεις