ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Εξελίξεις στην υπόθεση του «τσάρου» του ηλεκτρονικού εγκλήματος που είχε «ξεπλύνει» 4 δισ. δολάρια

Εξελίξεις στην υπόθεση του «τσάρου» του ηλεκτρονικού εγκλήματος που είχε «ξεπλύνει» 4 δισ. δολάρια

Το αίτημα του 38χρονου Ρώσου για την έκδοσή του στην Αμερική, εξετάστηκε σήμερα Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου.

Το πρωί της Τετάρτης 4 Οκτωβρίου, θα γίνει γνωστή η ετυμηγορία του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης για την έκδοση ή μη, στις ΗΠΑ, του 38χρονου Ρώσου που κατηγορείται ότι «ξέπλενε», μέσω πλατφόρμας ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων (bitcoin), κέρδη εγκληματικών οργανώσεων, το ύψος των οποίων υπολογίζεται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ σε 4 δισ. ευρώ.

Όπως σημειώνει το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η υπόθεση συζητήθηκε σήμερα Παρασκευή, με τον εισαγγελέα της έδρας να προτείνει την έκδοση του εκζητούμενου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το χρονικό της υπόθεσης

Ο καταζητούμενος, ο οποίος συνελήφθη τον Ιούλιο του 2017 στη Χαλκιδική, όπου φέρεται να έκανε διακοπές, θεωρείται «εγκέφαλος» εγκληματικής οργάνωσης στην οποία καταλογίζεται ότι νομιμοποίησε παράνομα έσοδα (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος), ύψους τουλάχιστον 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μέσω διαδικτυακής ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων (bit coins).

Οι αμερικανικές Αρχές τού αποδίδουν ότι από το 2011 διευθύνει εγκληματική οργάνωση, η οποία κατέχει, διατηρεί, λειτουργεί και διαχειρίζεται έναν από τους σημαντικότερους ιστοχώρους ηλεκτρονικού εγκλήματος στον κόσμο. Όπως αναφέρεται στα διωκτικά έγγραφα των ΗΠΑ, ο διεθνώς καταζητούμενος «νομιμοποιεί έσοδα προερχόμενα από εγκληματικές δραστηριότητες με τη χρήση μίας διαδικτυακής υπηρεσίας ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων».

Από την ίδρυση του ιστοχώρου μέχρι τη σύλληψή του νομιμοποιήθηκαν τουλάχιστον 4 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με εκτιμήσεις των αμερικανικών ελεγκτικών Αρχών, καθώς μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας υπολογίζεται ότι πραγματοποιήθηκαν καταθέσεις περίπου 7 εκατομμυρίων bit coins και αναλήψεις περίπου 5,5 εκατομμυρίων του ίδιου ψηφιακού νομίσματος.

Πριν τη σύλληψή του φαίνεται ότι υπήρχαν πληροφορίες ότι ο 38χρονος βρίσκεται στην Ελλάδα για διακοπές. Κατόπιν σχετικού αιτήματος του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ εκδόθηκε εντολή προσωρινής συλλήψεως και κατάσχεσης αντικειμένων από την Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης.

Τελικά ύστερα από αναζητήσεις του αρμόδιου τμήματος της διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης (με τη συνεργασία των αμερικανικών Αρχών) ο 38χρονος εντοπίστηκε και συνελήφθη στις 25/07 στη Χαλκιδική. Σε έρευνες που ακολούθησαν στο δωμάτιο του ξενοδοχείου όπου διέμενε, αστυνομικοί των υποδιευθύνσεων ηλεκτρονικού εγκλήματος και εγκληματολογικών ερευνών Βορείου Ελλάδος κατάσχεσαν δύο φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, δύο «τάμπλετ», πέντε συσκευές κινητής τηλεφωνίας, ένα «ρούτερ», μία φωτογραφική μηχανή και τέσσερις πιστωτικές κάρτες.

Όπως ανακοινώθηκε από την Αστυνομία, ο ίδιος κατηγορείται για παραβάσεις του Ομοσπονδιακού Δικαίου των ΗΠΑ που τελέστηκαν διαδικτυακά και ειδικότερα για «λειτουργία επιχείρησης μεταβίβασης μη αδειοδοτημένου χρήματος», «συνομωσία για διάπραξη νομιμοποίησης παράνομων εσόδων», «ξέπλυμα χρήματος, κατά παράβαση 17 κεφαλαίων κατηγορίας του Κώδικα των ΗΠΑ» και «συμμετοχή σε χρηματικές συναλλαγές περιουσιακών στοιχείων προερχόμενων από συγκεκριμένες παράνομες δραστηριότητες, κατά παράβαση δύο κεφαλαίων κατηγορίας του Κώδικα των ΗΠΑ».

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Σχετικές ειδήσεις