ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Δολοφονία Ζαφειρόπουλου: Εντολή μέσα από τον Κορυδαλλό για να εκβιάσουν το δικηγόρο

Δολοφονία Ζαφειρόπουλου: Εντολή μέσα από τον Κορυδαλλό για να εκβιάσουν το δικηγόρο

Μιχάλης Ζαφειρόπουλος: Νέες αποκαλύψεις για τη δράση των δολοφόνων του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου - Τρεις κρατούμενοι των φυλακών Κορυδαλλού έδωσαν εντολή στους εκτελεστές του δικηγόρου να τον εκβιάσουν - Πώς οι δράστες έστησαν ενέδρα θανάτου μέσα στο δικηγορικό του γραφείο - Δείτε τις επίσημες ανακοινώσεις της Αστυνομίας

Συγκλονίζουν τα νέα στοιχεία που έφερε στο φως της δημοσιότητας η Ελληνική Αστυνομία για την υπόθεση της δολοφονίας του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, στο δικηγορικό του γραφείο στο κέντρο της Αθήνας.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις της Αστυνομίας, ο 32χρονος Αλβανός, που συνελήθφη στην Πάτρα ήταν αυτός που πάτησε τη σκανδάλη δολοφονώντας εν ψυχρώ το δικηγόρο.

Οι τρεις ηθικοί αυτουργοί, οι οποίοι είναι κρατούμενοι στις φυλακές Κορυδαλλού, είχαν δώσει στον 32χρονο το χρηματικό ποσό των 3.000 ευρώ ως προκαταβολή για να εκφοβίσουν και να αποσπάσουν εκβιαστικά από τον 52χρονο δικηγόρο στοιχεία που σχετίζονται με την ποινική υπόθεση για την οποία κρατούνται.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Αστυνομία, στην υπόθεση της ανθρωποκτονίας του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου εμπλέκονται είναι πέντε υπήκοοι Αλβανίας.

Οι δύο - ηλικίας 32 και 30 ετών - είναι οι φυσικοί αυτουργοί της ανθρωποκτονίας, ενώ οι υπόλοιποι τρεις - 34, 35 και 40 ετών - είναι οι ηθικοί αυτουργοί, οι οποίοι κρατούνται στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού, για άλλη γνωστή ποινική υπόθεση.

Δείτε ΕΔΩ το χρονικό της υπόθεσης

Έτσι του έστησαν την ενέδρα θανάτου

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις της Αστυονομίας, το πρωί της 12 Οκτώβριου, άγνωστος άνδρας, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον 52χρονο δικηγόρο και ζήτησε συνάντηση για το απόγευμα της ίδιας ημέρας, επικαλούμενος ότι πρόκειται να συζητήσουν για ποινική υπόθεση.

Στις 18:45 το απόγευμα της ίδιας ημέρας, οι δύο δράστες πήγαν στο δικηγορικό γραφείο και αρχικά ζήτησαν από το δικηγόρο και ένα συνεργάτη του, επίσης δικηγόρο, την ανάληψη υπεράσπισης συγγενικού τους προσώπου, που κρατείτο για απροσδιόριστο λόγο στη ΓΑΔΑ.

Στη συνέχεια, ένας από τους δράστες εξήλθε του γραφείου, με το πρόσχημα να φέρει από το αυτοκίνητο χρήματα για προκαταβολή και επανήλθε μετά την πάροδο λίγων λεπτών.

Με δύο πιστόλια απείλησαν το δικηγόρο

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τους δράστες, χωρίς να παρέχουν περισσότερα στοιχεία για το άτομο την υπεράσπιση του οποίου επιθυμούσαν να αναθέσουν στο δικηγορικό γραφείο, απροειδοποίητα, εμφάνισαν πιστόλια, με τα οποία απείλησαν και ακινητοποίησαν τους δυο δικηγόρους.

Στη συνέχεια, αφού προηγουμένως τους αφαίρεσαν τα χρήματα που είχαν πάνω τους, τους απομόνωσαν σε διαφορετικά γραφεία, όπου ένας από τους δράστες πυροβόλησε τον 52χρονο δικηγόρο μία φορά στη θωρακική χώρα, με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει θανάσιμα.

Ήταν προσχεδιασμένο το έγκλημα

Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο τρόπος προσέγγισης του θύματος, η κατόπτευση του περιβάλλοντος χώρου και ο πυροβολισμός από ιδιαίτερα κοντινή απόσταση σε ζωτικά όργανα, συγκροτούσαν ενδείξεις οι οποίες παραπέμπουν σε προσεκτικό σχεδιασμό και προπαρασκευαστικές ενέργειες, που δεν συνάδουν με την εκδοχή της ληστείας ως κίνητρο. Μάλιστα, η Αστυνομία κάνει λόγο για «κατά παραγγελία» ανθρωποκτονία.

Όπως διακριβώθηκε οι ηθικοί αυτουργοί παρήγγειλαν στους φυσικούς αυτουργούς, έναντι χρηματικής αμοιβής, να εκφοβίσουν και να αποσπάσουν εκβιαστικά από τον 52χρονο δικηγόρο, στοιχεία, που σχετίζονται με την ποινική υπόθεση για την οποία κρατούνται στις φυλακές και στην οποία ο δολοφονηθείς είχε αναλάβει την εκπροσώπηση ενός από τους κατηγορούμενους.

Στο πλαίσιο των ερευνών συγκροτήθηκε ειδική επιχειρησιακή ομάδα για τον εντοπισμό των φυσικών αυτουργών. Οι άνδρες της Αστυνομίας κατάφεραν να εντοπίσουν και να συλλάβουν τον 32χρονο, σε καταυλισμό ΡΟΜΑ στην Πάτρα, όπου είχε καταφύγει για να αποφύγει τη σύλληψη και να αναζητήσει τρόπους διαφυγής στο εξωτερικό.

Όπως διακριβώθηκε, πρόκειται για το άτομο που πυροβόλησε το δικηγόρο, ενώ ο ίδιος είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά μαζί του για να κλείσει το ραντεβού. Επιπλέον είχε παραλάβει ως προκαταβολή, για τη διεκπεραίωση της «παραγγελίας» που του είχε ανατεθεί, το χρηματικό ποσό των 3.000 ευρώ.

Ο συλληφθείς είναι δραπέτης των φυλακών Κασσάνδρας, καθώς το περασμένο Σεπτέμβριο είχε παραβιάσει άδεια που έχει λάβει.

Η παρουσία του στο χώρο του δικηγορικού γραφείου πιστοποιείται και από τα τμήματα δακτυλικών αποτυπωμάτων πού βρέθηκαν κατά την εξερεύνηση του χώρου.

Στο πλαίσιο των ερευνών στις 29 Οκτωβρίου μετά από έρευνα σε διαμέρισμα στην Καλλιθέα, όπου διέμεναν οι δύο φυσικοί αυτουργοί μαζί με ομοεθνής, ο οποίος συνελήφθη για κατοχή όπλων και εκρηκτικών υλών, όπως χειροβομβίδες, καλάσνικοφ και αστυνομικές στολές, χωρίς από τα μέχρι τώρα στοιχεία, να προκύπτει εμπλοκή του στην ανθρωποκτονία.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. στο πλαίσιο των ερευνών εξιχνιάστηκε και υπόθεση διπλής απόπειρας ανθρωποκτονίας σε βάρος υπηκόων Αλβανίας, τον περασμένο Σεπτέμβριο στην Καλλιθέα. Δράστης είναι ο 32χρονος Αλβανός, φυσικός αυτουργός στη δολοφονία του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου.

O 32χρονος δολοφόνος είχε κατηγορηθεί για βιασμό

Σύμφωνα με τα όσα έκανε γνωστά ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Θεόδωρος Χρονόπουλος, ο 32χρονος Αλβανός δραπέτης καταστήματος κράτησης δεν επέστρεψε ύστερα από τακτική άδεια που του χορηγήθηκε. Κατά το παρελθόν είχε κατηγορηθεί μεταξύ άλλων για βιασμό, ληστεία, παράνομη κατακράτηση, κλοπές, πλαστογραφία, απειλή και αντίσταση.

Ο δεύτερος φυσικός αυτουργός Αλβανός που ταυτοποιήθηκε και αναζητείται από την Αστυνομία έχει κατηγορηθεί για σωρεία ληστειών και παράβαση της νομοθεσίας για όπλα.

Οι τρεις ηθικοί αυτουργοί, έγκλειστοι σε κατάστημα κράτησης, έχουν κατηγορηθεί από κοινού για εγκληματική οργάνωση, απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συναυτουργία και παράβαση του νόμου για τα όπλα.

Συνολικά, έχουν κατηγορηθεί -κατά περίπτωση- για απόπειρα ανθρωποκτονίας, ληστεία, σύσταση και συμμορία, κλοπές, παράβαση του νόμου για τους αλλοδαπούς, παραχάραξη, πλαστογραφία, πλαστογραφία πιστοποιητικών, συμπλοκή, απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή, καθώς και παράβαση των νόμων για τα όπλα και τους αλλοδαπούς.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομίας, στο πλαίσιο της διερεύνησης της υπόθεσης, το πρωί της 29ης Οκτωβρίου 2017, πραγματοποιήθηκε έρευνα σε διαμέρισμα στην Καλλιθέα, στο οποίο διέμεναν οι δράστες, όπου μεταξύ άλλων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν,

-πιστόλι με γεμιστήρα και 10 φυσίγγια,

-πολεμικό τυφέκιο, με γεμιστήρα και 30 φυσίγγια,

-118 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων,

-3 γεμιστήρες διαφόρων όπλων,

-χειροβομβίδα,

- Δύο πλήρεις αστυνομικές στολές, εκρηκτική ύλη, πυροκροτητής κ.λπ. αντικείμενα.

Όπως προέκυψε, οι δράστες διέμεναν στο συγκεκριμένο διαμέρισμα μέχρι και τη διάπραξη του εγκλήματος, οπότε αναγκάστηκαν να διαφύγουν, προκειμένου να αποφύγουν τον εντοπισμό και τη σύλληψή τους.

Εντός του διαμερίσματος, εντοπίστηκε 32χρονος υπήκοος Αλβανίας, ο οποίος συνελήφθη για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων και εκρηκτικών και πλαστογραφία και οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ η υπόθεση παραπέμφθηκε σε κύρια Ανάκριση.

Δείτε ΕΔΩ το χρονικό της υπόθεσης

Το όπλο χρησιμοποιήθηκε και σε συμπλοκή στην Καλλιθέα

Σύμφωνα με την Αστυνομία, από την εργαστηριακή εξέταση της βολίδας, προέκυψε ότι προέρχεται από το ίδιο πιστόλι που χρησιμοποιήθηκε σε απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος δύο υπηκόων Αλβανίας, που έλαβε χώρα την 19 Σεπτεμβρίου 2017 στην Καλλιθέα.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, δράστης της απόπειρας ανθρωποκτονίας είναι ο συλληφθείς δραπέτης, ο οποίος αναγνωρίστηκε από τα θύματα και ομολόγησε την πράξη του.

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε για την ανθρωποκτονία του δικηγόρου, υποβλήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών και η υπόθεση παραπέμφθηκε για Κύρια Ανάκριση».

Σχετικές ειδήσεις