ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Χίος: Σπείρα αρχαιοκάπηλων εξαρθρώθηκε από το Λιμεναρχείο (pics)

Χίος: Σπείρα αρχαιοκάπηλων εξαρθρώθηκε από το Λιμεναρχείο (pics)

Μία ακόμη σημαντική επιτυχία σημείωσε στο ενεργητικό του το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου που έπειτα από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών κατάφερε να εξαρθρώσει σπείρα αρχαιοκάπηλων τη στιγμή που επιχειρούσαν να μεταφέρουν αρχαία αντικείμενα με το πλοίο της γραμμής για Πειραιά.

Το περιστατικό σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας (20/11) όταν σε έλεγχο που διενήργησαν στελέχη του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών και του Γραφείου Ασφαλείας της Λιμενικής Αρχής, εντοπίστηκαν μέσα σε όχημα μεταφορικής εταιρείας 2 παλέτες με 8 πυθάρια, στα δύο εκ των οποίων βρέθηκαν εντός τους επιμελώς κρυμμένα 1 μαρμάρινο κιονόκρανο και 1 μεταλλική οβίδα.

Αποστολέας και παραλήπτης, σύμφωνα με το σχετικό δελτίο αποστολής, αφορούσαν το ίδιο πρόσωπο, έναν 42χρονο Χιώτη αθίγγανο, ο οποίος εντοπίστηκε σε περαιτέρω έλεγχο και συνελήφθη κατά την επιβίβασή του στο ίδιο πλοίο, συνοδεία του 18χρονου ανιψιού του, ο οποίος επίσης συνελήφθη ως συναυτουργός.

Σε έλεγχο που ακολούθησε σε φορτηγό ιδιωτικής χρήσης (αγροτικό) που τους ανήκε, βρέθηκαν δύο μαρμάρινες γυναικείες προτομές.

Οι συλληφθέντες, όπως προκύπτει από τη μέχρι τώρα διαδικασία της προανάκρισης, είχαν προμηθευτεί το μαρμάρινο κιονόκρανο καθώς και τη μεταλλική οβίδα από έναν 49χρονο Αλβανό, ο οποίος στη συνέχεια εντοπίστηκε και συνελήφθη.

Ερωτώμενος για το που βρήκε τα αρχαία ο 49χρονος είπε στους Λιμενικούς ότι τα είχε αφαιρέσει από κήπο ελληνοαμερικανού στο σπίτι του οποίου δούλευε ως επιστάτης.

Η αξία των αρχαίων θα εκτιμηθεί από ειδική επιτροπή που θα συσταθεί μέσα στις επόμενες ημέρες.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκαν τα ανωτέρω αρχαία μνημεία.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στην gallery του άρθρου.

Πηγή/φωτογραφίες: politischios.gr

Σχετικές ειδήσεις