ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ηλιάδης: Όταν έχεις αιφνίδιους θανάτους οφείλεις να ερευνήσεις σύνδρομο Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου

Ηλιάδης: Όταν έχεις αιφνίδιους θανάτους οφείλεις να ερευνήσεις σύνδρομο Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου
Newsbomb.gr / Χάρης Γκίκας

Για το ποτέ διαπιστώθηκε και που οφειλόταν η τετραπληγία της Τζωρτζίνας μετά την ανακοπή δέχτηκε ερωτήσεις ο εντατικολόγος Ανδρέας Ηλιάδης, εξηγώντας πως το κρίσιμο διάστημα είναι ο χρόνος που περνά μέχρι να παρασχεθεί βοήθεια στο θύμα της ανακοπής, επιμένοντας ότι το σημαντικό είναι ο χρόνος κατά τον οποίο ενημέρωσε τους γιατρούς η Ρούλα Πισπιρίγκου.

«Την όγδοη ημέρα πήραμε της πρώτες πληροφορίες περί υποξικής εγκεφαλοπάθειας και την δέκατη ημέρα περίπου μπορέσαμε να καταλάβουμε το «τσουνάμι». Εκεί διαπιστώσαμε τα προβλήματα της Τζωρτζίνας» ανέφερε ο κ. Ηλιάδης.

Κούγιας: Για ποιο λόγο στην κατάθεση σας δεν έχετε μια λέξη ότι το παιδί ήταν τετραπληγικό.

Μάρτυρας: Με την υποξική εγκεφαλοπάθεια αυτό λέω.

Κούγιας: Γιατί αποφύγατε να το πείτε; Για να κερδίσετε χρόνο ή για να μη τους σοκάρετε; Ήταν το παιδί παράλυτο;

Μάρτυρας: Δεν λέμε έτσι!

Κούγιας: Έχουμε ένα παιδί παράλυτο που μπήκε υγιές πριν μια εβδομάδα στο νοσοκομείο! Ποτέ έγινε τετραπληγικό το παιδί;

Μάρτυρας: Η ιατρική μου γνώμη ότι είναι ότι είναι περίπλοκο το κομμάτι της ανακοπής της Τζωρτζίνας. Το κυριότερο είναι ο χρόνος που το παιδί ήταν άνευ οξυγόνου.

Κούγιας: Δηλαδή τα πρώτα λεπτά;

Μάρτυρας: Ακριβώς, πολύ σωστό. Επιμένω και λέω ότι αν υποστώ ανακοπή και δεν έρθει βοήθεια στα 4 λεπτά θα έχω βλάβες. Χωρίς να υπάρξει βοήθεια στο θύμα. Το σημαντικό είναι από την ώρα της ανακοπής ποτέ θα φωνάξει κάποιος σε βοήθεια! Εκεί είναι τα 4 λεπτά!

Κούγιας: Έχετε στοιχείο ότι η μητέρα του παιδιού δεν κάλεσε σε βοήθεια;

Μάρτυρας: Δε γνωρίζω.

Κούγιας: Σε ποιο στάδιο είναι οι βλάβες; Δεν έχουμε στοιχείο ότι η μητέρα δεν πήγε αμέσως. Έχουμε στοιχείο ότι αμέσως πήγαν οι γιατροί. Που έγινε το τετραπληγικό το παιδί;

Μάρτυρας: Τα 4 και τα 10 λεπτά δεν αφορούν την καρδιακή αναζωογόνηση, αλλά το χρόνο αναζήτησης βοήθειας!

Κατά τη διάρκεια εξέτασης του μάρτυρα, αρχικά υποστήριξε ότι δεν είχε συνομιλήσει με τον αναισθησιολόγο Γιάννη Χασαπόπουλο κατά την παραλαβή του παιδιού, ενώ στη συνέχεια ανέφερε πως συνομίλησαν μόλις διακομίσθηκε η Τζωρτζίνα με το ασθενοφόρο, προκαλώντας την έκρηξη του Αλέξη Κούγια. «Πριν εννοούσα ότι δεν μίλησα μαζί του στο τηλέφωνο» είπε ο κ. Ηλιαδης με τον Αλέξη Κούγια να απαντά πως «θα το κρίνει το δικαστήριο».

Κούγιας: Όταν εισήχθη το παιδί στο Καραμανδάνειο, ποιοι έπρεπε να ασχοληθούν;

Μάρτυρας: Οι παιδίατροι.

Κούγιας: Σε δεύτερη φάση;

Μάρτυρας: Νευρολόγος.

Κούγιας: Καρδιολόγος οχι; Επικοινώνησαν μαζί της λένε όλοι οι γιατροί.

Μάρτυρας: Πρέπει να τους ρωτήσετε.

Κούγιας: Για ποιο λόγο αποκρύπτετε την ύπαρξη του κ. Κοτσώνη;

Μάρτυρας: Αναφέρω ότι με ενημέρωσε ο εντατικολόγος που εφημέρευε. Ο συγκεκριμένος εφημέρευε.

Ο μάρτυρας δέχτηκε βροχή ερωτήσεων σχετικά με το ποτέ εκδηλώθηκε το εγκεφαλικό οίδημα αλλά και το πρωτόκολλο του brain cooling που χρησιμοποιήθηκε από τους γιατρούς για να διασωθεί ο εγκέφαλος.

Κούγιας: Όταν υπήρχε καλό καρδιογράφημα σημαίνει ότι η καρδιά είναι σωστή;

Μάρτυρας: Το καρδιογράφημα δεν είναι η ασθενής. Τη συγκεκριμένη στιγμή που την είδαμε εμείς δεν έδειχνε κάτι.

Κούγιας: Μπορεί στη ΜΕΘ το παιδί να υποστεί εγκεφαλικό οίδημα; Ενώ σήμερα μας είπατε ότι το ύπεστη στην ανακοπή.

Μάρτυρας: Το εγκεφαλικό οίδημα μπορούμε να το δούμε μετά τις πρώτες ώρες. Είναι μια δευτερογενής βλάβη που ενδεχομένως η ασθενής έπαθε στην ανακοπή. Οφείλαμε να το βάλουμε στο πρωτόκολλο της υποθερμίας για να προστατεύσουμε τον εγκέφαλο.

Κούγιας: Αν έχει υποστεί εγκεφαλικό οίδημα με το «πάγωμα» δεν θα γίνει;

Μάρτυρας: Αυτά είναι πρωτόκολλα που εφαρμόζονται σε όλο τον κόσμο. Τις πρωτογενείς βλάβες δεν τις ξέρω. Τις μαθαίνω μετά την αποσωλήνωση. Να προλάβω τις δευτερογενείς προσπαθώ.

Κούγιας: Για ποιο λόγο δεν είπατε στους γονείς ότι είναι τετραπληγικό παιδί;

Μάρτυρας: Η ιεράρχηση των απαντήσεων γίνεται με συγκεκριμένο τρόπο. Προέχει η ζωή. Όταν το παιδί ήταν διασωληνωμένο και παλεύαμε για τη ζωή του, δεν θα τους έλεγα για τετραπληγία.

Απαντώντας στο αν τοποθετήθηκε σωστά ο τραχειακός σωλήνας στο Καραμανδάνειο, ο κ. Ηλιαδης ξεκαθάρισε ότι ήταν σωστά τοποθετημένος, με τον κ. Κούγια να επισημαίνει ότι υπέχει έγγραφο από το νοσοκομείο του Ρίου, που αναφέρεται πως δεν ήταν σωστά τοποθετημένος και επανατοποθετήθηκε. «Η ορθή θέση είχε να κάνει με τα λευκοπλάστ. Ο σωλήνας ήταν σωστά τοποθετημένος. Δεν υπήρχε θέμα επαναδιασωλήνωσης της ασθενούς».

Αναφερόμενος στο βαλιτσάκι διασωλήνωσης στα νοσοκομεία, ο μάρτυρας ξεκαθάρισε ότι δεν απαιτούνται αναισθησιολογικά φάρμακα για παιδί που είναι νεκρό.

Κούγιας: Έχει διαφορά στη σκοπιμότητα χορήγησης η αδρεναλίνη με την κεταμίνη;

Μάρτυρας: Καμία σχέση το ένα φάρμακο με το άλλο!

Κούγιας: Γνωρίζετε την κεταμίνη;

Μάρτυρας: Ναι δουλειά μου είναι.

Κούγιας: Επιτέλους βρέθηκε ένας που την ξέρει!

«Στην ιατρική οφείλουμε να πάρουμε πληροφορίες για το ιατρικό ιστορικό. Ήταν επιτακτικό αυτό. Οι ερωτήσεις μου είχαν να κάνουν με τη διάσωση της Τζωρτζίνας» είπε ο κ. Ηλιαδης που ερωτήθηκε εκτενώς σχετικά με το αν και με ποιό τρόπο έμαθε το ιστορικό των άλλων δυο παιδιών της Ρούλας Πισπιρίγκου.

Κούγιας: Ζητήσατε τους ιατρικούς φακέλους των άλλων δυο παιδιών;

Μάρτυρας: Όχι έκανα κάτι καλύτερο. Ρώτησα τους γονείς.

Κούγιας: Είναι ασφαλέστερο αυτό;

Μάρτυρας: Η Ίριδα δεν είχε ιατρικό φάκελο και για τη Μαλένα ήρθαν από τη θεράπουσα ιατρό. Για τη Μαλενα είχα την πληροφορία ότι έφυγε από ηπατική ανεπάρκεια και η Ίριδα έφυγε στον ύπνο. Με τη γιατρό στο παίδων ήθελα να έχω άμεσα πληροφορίες.

Κούγιας: Σας είπε αυτή η γιατρός ότι έχει γίνει μήνυση σε βάρος της από τους γονείς;

Μάρτυρας. Όχι.

Κούγιας: Γιατί δεν πήρατε τους φακέλους;

Μάρτυρας: Μίλησα με τη γιατρό της Μαλένας. Είναι η γιατρός των λευχαιμιών στην Ελλάδα. Συνεργάστηκα μαζί της χρόνια και τη θεωρώ εξαιρετική γιατρό. Θα αμφισβητούσα την παιδογκολόγο;

«Ως γιατρός της εντατικής είμαι ειδικός να σας πω ότι η ηπατική ανεπάρκεια δεν είναι αιφνίδιος θάνατος. Η οξεία ηπατική ανεπάρκεια είναι περιστατικό μονάδος. Από αυτά που μου είπε η κ. Μπάκα δεν μπορούσε να είναι έτσι. Εμπιστεύομαι το κλινικό κριτήριο της κ. Μπάκα» σημείωσε ο εντατικολόγος.

Κούγιας: Για ποιο λόγο αναφερθήκατε το ψυχολογικό συναίσθημα της κατηγορούμενης;

Μάρτυρας: Για το συναίσθημα της κατηγορούμενης δεν θυμάμαι, όχι.

Κούγιας: Θα σας διαβάσω «υπήρχε διαφοροποίηση στο συναίσθημα της…». Τι εννοείτε;

Μάρτυρας: Σαν γιατρός που ενημερώνω τους γονείς έχω ένα κριτήριο να καταλάβω πως απαντούν στους γιατρούς. Υπήρχε μια διαφοροποίηση και απομάκρυνση. Το συζητήσαμε αυτό με τη μητέρα.

Κούγιας: Μπορούσε να μην έχει εμπιστοσύνη στους γιατρούς; Μπορεί να ήταν αυτό το συναίσθημα της;

Μάρτυρας: Θα μπορούσε. Είπα αυτό το είπα ένιωσα μετά τις συζητήσεις με τη μητέρα. Υπήρχε διαφοροποίηση σε σχέση με το συναίσθημα που βλέπω σε άλλους γονείς. Όμως έφερα παράδειγμα και γονείς από Βόρεια Ευρώπη που έχουν άλλες αντιδράσεις. Αναφέρθηκα στο συναίσθημα της μητέρας κατά την επαφή με τη μικρή Τζωρτζίνα.

Το σύνδρομο Μινχάουζεν

«Υπάρχει το σύνδρομο Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου. Είμαι υποχρεωμένος να το θέσω στη διαφορική διάγνωση μου. Το έβαλα χαμηλά. Έπρεπε να το εξετάσω για να το αποκλείσω» ξεκαθάρισε ο κ. Ηλιάδης όταν ερωτήθηκε σχετικά με την απόφαση του να ερευνήσει το αν η κατηγορούμενη πάσχει από σύνδρομο Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου. Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι όφειλε να το συμπεριλάβει στη διαφορική διάγνωση του και ξεκαθάρισε: «Όταν έχεις 3 αιφνίδιους θανάτους οφείλεις να το κάνεις! Η απάντηση μου είναι αυτή!».

Κούγιας: Σε ποιο πρωτόκολλο εντατικολογίας προβλέπεται ότι πρέπει να ερευνηθεί αυτό;

Μάρτυρας: Όλοι οι παιδίατροι του κόσμου είναι υποχρεωμένοι να το κάνουν!

Πρόεδρος: Υπάρχει κάπου καταγεγραμμένο αυτό;

Μάρτυρας: Βεβαίως. Οφείλει ο γιατρός να ενημερώσει τις κοινωνικές υπηρεσίες και να ερευνήσει τι συμβαίνει. Ο γιατρός δεν θα πάει στην εισαγγελία αλλά θα απευθυνθεί στις κοινωνικές υπηρεσίες για να βοηθηθεί το παιδί και η μητέρα. Απευθύνθηκα στην ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου. Έκανα δυο συνεδρίες μόνος μου με ψυχιάτρους. Συμφωνήσαμε να γίνει τουλάχιστον μια επικοινωνία της μητέρας.

Έγινε μια γρήγορη εκτίμηση της μητέρας από τον κ. Αλεξόπουλο και τα υπόλοιπα είναι γνωστά. Ήρθαν οι γονείς στο γραφείο και είπαν ότι δε θέλουν να συνεχίσουν.

Κούγιας: Πως το υποψιαστήκατε;

Μάρτυρας: Η διαταραχή αυτή έχει μια μορφή θανατηφόρα. Οι άλλοι δυο θάνατοι με έκαναν να θέλω να ερευνήσω κι αυτό.

Κούγιας: Ξέρετε ότι στην Ευρώπη έχει απαγορεύει να καταδικάζονται με πραγματογνωμοσύνη για αυτό το σύνδρομο; Έχετε υποψιαστεί ποτέ στην καριέρα σας τέτοιο σύνδρομο και έχετε ξανά επισκεφθεί τους ψυχιάτρους για κάτι τέτοιο;

Μάρτυρας: Δεν γνωρίζω για τα δικαστήρια. Για το σύνδρομο αυτό στην καριέρα μου το έχω υποψιαστεί και εντοπίστηκαν άλλες δυο φορές.

Κούγιας: Εσείς λέτε άλλες δυο φορές. Πείτε μου που και πότε!

Μάρτυρας: Όταν έχεις 3 αιφνίδιους θανάτους οφείλεις να το κάνεις! Η απάντηση μου είναι αυτή!

Κούγιας: Για ποιο λόγο ενώ ο ψυχολόγος λέει ότι δεν έχει οξύ ψυχωσικό σύνδρομο το λέτε στην κατάθεση σας;

Μάρτυρας: Έκρινα ότι είναι σημαντικά.

Η δίκη διεκόπη για αύριο και η εξέταση του μάρτυρα θα συνεχιστεί στην αυριανή συνεδρίαση, κατά την οποία θα εξεταστεί και η παιδοκαρδιολόγος Αγγελική Καρατζά από τον Αλέξη Κούγια.

Σχετικές ειδήσεις