ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ρούλα Πισπιρίγκου: Ηλιάδης και Καρατζά εξετάζονται από Κούγια

Ρούλα Πισπιρίγκου: Ηλιάδης και Καρατζά εξετάζονται από Κούγια
INTIME

Συνεχίζονται οι καταθέσεις σημαντικών μαρτύρων στην πολύκροτη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου

Σε κομβικό στάδιο βρίσκεται η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου που συνεχίζεται σήμερα με την κατάθεση σημαντικών μαρτύρων για την υπόθεση θανάτου της 9χρονης Τζωρτζίνας Δασκαλάκη.

Η ακροαματική διαδικασία βρίσκεται στο σημείο που -κατά το κατηγορητήριο- έγινε η απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος της μικρούλας στο Καραμανδάνειο νοσοκομείο και μεταφέρθηκε στη συνέχεια στη ΜΕΘ παίδων του νοσοκομείου του Ρίου. Εκτός απροόπτου σήμερα θα συνεχιστεί η κατάθεση του εντατικολόγου Ανδρέα Ηλιάδη, ενώ έχει κληθεί για να εξεταστεί από τον συνήγορο της κατηγορουμένης Αλέξη Κούγια και η παιδοκαρδιολόγος Αγγελική Καρατζά.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση σημειώθηκαν στιγμιαίες εντάσεις με τον Ανδρέα Ηλιάδη να δέχεται το «σφυροκόπημα» του συνηγόρου της 34χρονης, Αλέξη Κούγια. «Το πιο σημαντικό είναι πότε θα φωνάξει κάποιος βοήθεια. Επιμένω και λέω ότι αν υποστώ ανακοπή και δεν έρθει βοήθεια στα 4 λεπτά, θα έχω βλάβες. Χωρίς να υπάρξει βοήθεια στο θύμα. Το σημαντικό είναι από την ώρα της ανακοπής, πότε θα φωνάξει κάποιος σε βοήθεια! Εκεί είναι τα 4 λεπτά!», εξήγησε ο μάρτυρας συμπληρώνοντας πως δεν έχει εικόνα σχετικά με το αν η μητέρα του παιδιού καθυστέρησε να καλέσει σε βοήθεια. «Ο χρόνος αφορά το χρόνο της αναζήτησης βοήθειας. Τα 4 και τα 10 λεπτά δεν αφορούν την αναζωογόνηση, αλλά το χρόνο που ζητείται βοήθεια» είπε ο μάρτυρας.
Όπως εξήγησε στη συνέχεια, οι γιατροί είχαν πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την κατάσταση της Τζωρτζίνας μετά την όγδοη ημέρα στη ΜΕΘ παίδων. «Την όγδοη ημέρα πήραμε της πρώτες πληροφορίες περί υποξικής εγκεφαλοπάθειας και την δέκατη ημέρα περίπου μπορέσαμε να καταλάβουμε το «τσουνάμι». Εκεί διαπιστώσαμε τα προβλήματα της Τζωρτζίνας» ανέφερε ο κ. Ηλιάδης.

Ο μάρτυρας δέχτηκε ερωτήσεις σχετικά με τα φάρμακα που περιέχει το βαλιτσάκι διασωλήνωσης στα νοσοκομεία και σημείωσε ότι δεν απαιτούνται αναισθησιολογικά φάρμακα για παιδί που είναι νεκρό, αλλά και πως η αδρεναλίνη και η κεταμίνη έχουν εντελώς διαφορετική χρήση. «Επιτέλους βρέθηκε ένας που ξέρει την κεταμίνη» αναφώνησε ο Αλέξης Κούγιας.

Σχολιάζοντας την περίφημη φράση του στην ανακρίτρια περί «διαφοροποίησης στο συναίσθημα της κατηγορουμένης», ο εντατικολόγος εξήγησε πως αυτό ένιωσε μετά τις συζητήσεις με τη Ρούλα Πισπιρίγκου. «Υπήρχε διαφοροποίηση σε σχέση με το συναίσθημα που βλέπω σε άλλους γονείς. Όμως έφερα παράδειγμα και γονείς από Βόρεια Ευρώπη που έχουν άλλες αντιδράσεις. Αναφέρθηκα στο συναίσθημα της μητέρας κατά την επαφή με τη μικρή Τζωρτζίνα» ξεκαθάρισε.

Ειδική αναφορά έκανε στο σύνδρομο Μινχάουζεν και στο πώς υποψιάστηκε ο εντατικολόγος ότι μπορεί η μητέρα να πάσχει από κάτι τέτοιο. «Υπάρχει το σύνδρομο Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου. Είμαι υποχρεωμένος να το θέσω στη διαφορική διάγνωσή μου. Το έβαλα χαμηλά. Έπρεπε να το εξετάσω για να το αποκλείσω» ανέφερε ο κ. Ηλιάδης και συμπλήρωσε λέγοντας: «Όταν έχεις 3 αιφνίδιους θανάτους οφείλεις να το κανεις! Η διαταραχή αυτή έχει μια μορφή θανατηφόρα. Οι άλλοι δυο θάνατοι με έκαναν να θέλω να ερευνήσω κι αυτό».

Τι είχε καταθέσει η Καρατζά

Αποκλείοντας κάθε ενδεχόμενο καρδιολογικής πάθησης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη είχε εμφανιστεί στην κατάθεση της στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο η παιδοκαρδιολόγος Αγγελική Καρατζά, που μένει να εξεταστεί σήμερα από τον Αλέξη Κούγια.

«Εδώ δεν υπήρχε κανένα αίτιο για να κάνει το παιδί ανακοπή! Εξεπλάγην που η καρδιά της ήταν σε τόσο καλή κατάσταση μετά την ανακοπή» σημείωσε η μάρτυρας και επιβεβαίωσε ότι το Καραμανδάνειο Νοσοκομείο επικοινώνησε μαζί της για να ελέγξει την Τζωρτζίνα Δασκαλάκη, ενώ όταν αργότερα ανέσυρε από τη μνήμη της ότι την είχε εξετάσει προ δεκαημέρου, ακυρώθηκε η εξέταση. «Θεωρώ ότι το παιδί ήταν καρδιολογικά φυσιολογικό και πρέπει να στραφούμε σε αλλά αιτία για το θάνατο της» είπε χαρακτηριστικά η μάρτυρας, που θα εξεταστεί από τον κ. Κούγια σε άλλη συνεδρίαση.
«Στις 29 Μαρτίου εξέτασα τη Τζωρτζίνα έπειτα από παραπομπή του παιδιάτρου της οικογένειας εξαιτίας των θανάτων των άλλων δυο παιδιών. Δεν υπήρχε κάποιο πρόβλημα δηλαδή, αλλά ήθελε να γίνει καρδιολογικός έλεγχος. Την εξέτασα εκτενώς, έγινε καρδιογράφημα και υπέρηχος καρδιάς και ήταν μια χαρά. Ήταν όλα φυσιολογικά» ανέφερε η μάρτυρας και εξήγησε ότι στα παιδιά δεν απαιτούνται τέτοιες εξετάσεις.

Η μάρτυρας ξεκαθάρισε το ζήτημα της επικοινωνίας με τους γιατρούς Καραμανδανείου, καθώς στην ανακριτική της κατάθεση ανέφερε πως συνομίλησε μαζί τους μετά την ανακοπή του παιδιού. «Στις 8 Απριλίου με πήρε τηλέφωνο ο κ. Φίλιας για να εξετάσω το παιδί και συνεννοηθήκαμε να το φέρουν την επόμενη ημέρα. Εγώ στη συνέχεια ανακάλεσα στη μνήμη μου ότι έχω εξετάσει λίγες ημέρες νωρίτερα τη Τζωρτζίνα και το ακυρώσαμε γιατί δεν υπήρχε λόγος να το ξαναδώ. Αυτό το επιβεβαιώνει και η ειδικευόμενη που ήταν στο γραφείο μου» είπε η παιδοκαρδιολόγος.

Απαντώντας στο πως αντιδρά ένα σώμα όταν παθαίνει ανακοπή, με την πρόεδρο να διευκρινίζει ότι η Ρούλα Πισπιρίγκου έχει καταθέσει πως τινάχτηκε από τη θέση της η Τζωρτζίνα, η γιατρός εξήγησε: «όταν κάποιος κοιμάται δυστυχώς το βλέπουμε απευθείας στο νεκρό πρόσωπο. Και η νεκροτομή σε ένα 30% δεν μπορεί να βρει το αίτιο. Στο σώμα δε βλέπουμε τίποτα. Δεν υπάρχει αντίδραση, απλώς σταματάει η καρδιά. Υπάρχει περίπτωση να δούμε μόνο προθανάτιο ρόγχο».

Ύστερα από υπόδειξη του δικαστηρίου, η παιδοκαρδιολόγος μελέτησε τα καρδιογραφήματα της Τζωρτζίνας και τα χαρακτήρισε φυσιολογικά για την ηλικία της. «Καμία υποψία καμία ένδειξη για το οτιδήποτε. Δεν θα επαναλάμβανα τα καρδιογραφήματα αν ήμουν στο Καραμανδάνειο» είπε και απέκλεισε τη ενδεχόμενο μια αυξημένη τιμή σε λευκά αιμοσφαίρια να οδηγήσει σε ανακοπή.

Η παιδοκαρδιολόγος εξέτασε τη Τζωρτζίνα και στις 12 Απριλίου 2021 στην εντατική του νοσοκομείου του Ρίου και εντυπωσιάστηκε, όπως ανέφερε, καθώς η ανακοπή δεν άφησε κανένα σημάδι στην καρδιά της 9χρονης, γεγονός που καταδεικνύει πως δεν υπήρχε κανένα καρδιολογικό πρόβλημα. «Εξεπλάγην γιατί μετά από τέτοια παρατεταμένη ανακοπή η καρδιά δεν είχε τίποτα, πέραν λίγο υγρού αντανακλαστικού. Συνήθως θα παιδιά αυτά έχουν πολλά προβλήματα μετά από αυτό. Η ανακοπή δεν της πείραξε την καρδιά! Δείχνει ότι παρά την παρατεταμένη ανακοπή η καρδιά δεν υπέστη βλάβη. Σε καρδιά που είχε πρόβλημα θα άφηνε σίγουρα προβλήματα».

Πρόεδρος: Ότι προσπαθούσαν 50 λεπτά να επαναφέρουν σημαίνει κάτι για το πόσο χρόνο πριν είχε μείνει χωρίς να λειτουργήσει η καρδιά;

Μάρτυρας: Όχι. Αυτό δεν έχει καμία σημασία. Πάντως ότι μετά δεν είχε ευρήματα σημαίνει ότι έγινε σωστά η ανάνηψη και βέβαια ότι το παιδί δεν ήταν καρδιοπαθές.