ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

ΣτΕ: Παράνομες οι προκηρύξεις για τις θέσεις προϊσταμένων στον e-ΕΦΚΑ

ΣτΕ: Παράνομες οι προκηρύξεις για τις θέσεις προϊσταμένων στον e-ΕΦΚΑ

Παράνομες κρίθηκαν οι εννέα προκηρύξεις τουτου διοικητή του e-Ε.Φ.Κ.Α. για την πλήρωση θέσεων προϊσταμένων των γενικών διευθύνσεων και των προϊσταμένων περιφερειακών υπηρεσιών από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Ευαγγελίας Νίκα η Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, δικαίωσε την ΑΔΕΔΥ που είχε προσφύγει στο δικαστήριο, κρίνοντας ότι οι προκηρύξεις του διοικητή του e-Ε.Φ.Κ.Α. για την πλήρωση των επίμαχων θέσεων προϊσταμένων, με τριετή θητεία, δεν ήταν νόμιμες.

Το Δικαστήριο έκανε εν μέρει δεκτές τις αιτήσεις ακυρώσεως, καθώς κρίθηκε ότι «η απόφαση του Δ.Σ., κατά το μέρος που όρισε ότι υποψήφιοι για επιλογή σε θέσεις Προϊσταμένων στις Γενικές Διευθύνσεις α) Διοικητικής Υποστήριξης, Τεχνικών Υπηρεσιών και Στέγασης, β) Στρατηγικής και Ανάπτυξης, καθώς και γ) στις Περιφερειακές Υπηρεσίες Συντονισμού και Υποστήριξης Στερεάς Ελλάδας, Αττικής και Κρήτης, όπως και οι αντίστοιχες παραδεκτώς προσβαλλόμενες προκηρύξεις, δεν ήταν νόμιμες και τούτο διότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις του εξουσιοδοτικού νόμου 4892/2022 (Α’ 28), όπως αυτός ερμηνεύεται σύμφωνα με την πάγια σχετική νομολογία, αφού δεν τεκμηριώνεται γιατί στις θέσεις αυτές μπορεί, εν όψει των αρμοδιοτήτων, της φύσεως και της αποστολής τους, να τοποθετηθούν ιδιώτες ως υπάλληλοι επί θητεία και όχι αποκλειστικά μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι».

Στο σκεπτικό των συμβούλων επικρατείας γίνεται μνεία και στο ηλικιακό όριο συμμετοχής στη διαδικασία. «Η απόφαση του Δ.Σ. και οι παραδεκτώς προσβαλλόμενες προκηρύξεις δεν ήταν νόμιμες κατά το μέρος που θέτουν όριο ηλικίας για τη συμμετοχή στη διαδικασία, αποκλίνοντας από τα προβλεπόμενα στο άρθρο 84 παρ. 4 του Υπαλληλικού Κώδικα, παρ’ όλον ότι ο ν. 4892/2022 ρητώς παραπέμπει στην ως άνω διάταξη του Υ.Κ» σημειώνουν και συμπληρώνουν πως απορρίπτονται οι υπόλοιποι λόγοι ακυρώσεως που αφορούσαν στη διαδικασία επιλογής.