ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τέμπη: Επείγουσα ρύθμιση του υπουργείου Δικαιοσύνης για άρση απορρήτου επικοινωνιών

Τέμπη

Στην επέκταση της δυνατότητας άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών και για τις επικίνδυνες παρεμβάσεις στη συγκοινωνία μέσων σταθερής τροχιάς, πλοίων και αεροσκαφών προχωρά το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Με σκοπό να διευκολυνθεί το ανακριτικό έργο για το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, το υπουργείο Δικαιοσύνης με επείγουσα ρύθμιση προσθέτει στο άρθρο 291 του Ποινικού Κώδικα μια επιπλέον παράγραφο με την οποία επιτρέπεται η άρση του απορρήτου των επικοινωνιών στις περιπτώσεις επικίνδυνων παρεμβάσεων στη συγκοινωνία μέσων σταθερής τροχιάς, πλοίων και αεροσκαφών.

Υπενθυμίζεται ότι με τη διάταξη του άρθρου 6 του 5002/2022 ορίστηκε πως η άρση του απορρήτου των επικοινωνιών είναι επιτρεπτή για τη διακρίβωση αδικημάτων όπως αυτά της προσβολής του δημοκρατικού πολιτεύματος, το κακούργημα της δωροληψίας υπαλλήλου, αλλά και τα πλημμελήματα των άρθρων 339 Π.Κ. περί γενετήσιων πράξεων με ανηλίκους και 370ΣΤ Π.Κ. περί λογισμικών και συσκευών παρακολούθησης. Πάντως, ο ν. 5002/2022 προβλέπει ότι για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών αποφαίνεται, εντός 48 ωρών, με ειδικά αιτιολογημένο βούλευμά του το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο μετά από πρόταση του εισαγγελέα.