ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Κατεβάζουν «ρολά» τα δικαστήρια για τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου

Κατεβάζουν «ρολά» τα δικαστήρια για τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου

Στο διάστημα που δεν θα λειτουργούν τα δικαστήρια δεν θα διενεργούνται ούτε πλειστηριασμοί 

Αναστέλλονται οι εργασίες σε όλα τα Δικαστήρια της χώρας σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη από 4 έως 11 Οκτωβρίου 2023, λόγω των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Σύμφωνα με την απόφαση, σε περίπτωση επαναληπτικών εκλογών, η αναστολή θα διαρκέσει έως 18 Οκτωβρίου 2023, ενώ το ίδιο διάστημα δεν θα διενεργούνται πλειστηριασμοί. Εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση έναρξης Μικτών Ορκωτών Δικαστηρίων και Μικτών Ορκωτών Εφετείων κατά τον μήνα Οκτώβριο 2023.

Αναλυτικά, η απόφαση:

Α) Εν όψει της διενέργειας των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών στις 8 Οκτωβρίου 2023 και των επαναληπτικών εκλογών στις 15 Οκτωβρίου 2023, σας γνωρίζουμε ότι επιβάλλεται να ανασταλούν οι εργασίες των δικαστηρίων της Χώρας από την 4η Οκτωβρίου έως και την 11η Οκτωβρίου 2023.

Στην περίπτωση διενέργειας επαναληπτικών δημοτικών ή περιφερειακών εκλογών σε αυτοδιοικητική Περιφέρεια, η αναστολή της λειτουργίας των δικαστηρίων που εδρεύουν εντός αυτής παρατείνεται μέχρι και την 18η Οκτωβρίου 2023.

Ποινικές δίκες που θα αρχίσουν στο ακροατήριο πριν από την 4η Οκτωβρίου 2023 και δε θα περατωθούν την ίδια ημέρα, συνεχίζονται μετά την 18η Οκτωβρίου 2023.

Β) Εξαιρείται της αναστολής, η περίπτωση έναρξης των Μικτών Ορκωτών Δικαστηρίων και Μικτών Ορκωτών Εφετείων κατά τον μήνα Οκτώβριο 2023.

Γ) Ζητήματα λειτουργίας των δικαστηρίων για την αυτόφωρη διαδικασία και την διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων ή άλλα με κατεπείγοντα χαρακτήρα (λ.χ. υποθέσεις υπό παραγραφή ή με προσωρινά κρατούμενους), θα ρυθμιστούν με αποφάσεις των διοικήσεων των οικείων δικαστηρίων.

Δ) Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία διενέργειας των πλειστηριασμών, αναστέλλεται κατά τα ανωτέρω χρονικά διαστήματα.

Ειδικά, οι εργασίες όλων των έμμισθων υποθηκοφυλακείων της Χώρας αναστέλλονται από την 6η έως τις 10η Οκτωβρίου 2023 και σε περίπτωση διενέργειας επαναληπτικών δημοτικών ή περιφερειακών εκλογών από την 13η έως την 16η Οκτωβρίου 2023.