ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Έρχονται νέες ρυθμίσεις για ΣτΕ - Αλλαγές στο σύστημα εκδίκασης υποθέσεων

Έρχονται νέες ρυθμίσεις για ΣτΕ - Αλλαγές στο σύστημα εκδίκασης υποθέσεων

Τις καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας θα επιχειρήσει να αντιμετωπίσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης, καθώς σύμφωνα με τον υπουργό Γιώργο Φλωρίδη βρίσκεται στα «σκαριά» νέα νομοθετική ρύθμιση.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης στο πλαίσιο συνεδρίου σημείωσε πως μέχρι το τέλος του χρόνου θα υπάρξει νέα ρύθμιση, που θα υπαγορεύει ότι όλες οι υποθέσεις που θα εισάγονται στο ΣτΕ, θα χρεώνονται προσωπικά η κάθε μία σε συγκεκριμένο δικαστικό, ο οποίος και θα έχει την ευθύνη για τη διαχείριση τους.

Στόχος των ρυθμίσεων και αλλαγών που ετοιμάζει το υπουργείο είναι η βελτίωση του χρόνου έκδοσης αποφάσεων και προκειμένου να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει όταν φθάνουν στο ακροατήριο να είναι απολύτως έτοιμες, να μην αναβάλλεται η εκδίκαση τους.

«Αν τυχόν υπάρχουν κάποιες ελλείψεις στη δικογραφία θα καλείται ο διάδικος να τις συμπληρώσει. Οι υποθέσεις θα φθάνουν απολύτως έτοιμες προς εξέταση, είτε σε επίπεδο δικαστικού συμβουλίου είτε στο ακροατήριο, αν κρίνεται ότι είναι σοβαρές για να φθάσουν σε δίκη» ανέφερε ο κ. Φλωρίδης συμπληρώνοντας πως «τον επιχειρηματικό κόσμο τον ενδιαφέρει παρά πολύ είτε πρόκειται για επενδύσεις από το εξωτερικό είτε από το εσωτερικό, να προχωρούν τα πράγματα γρήγορα, για τις επενδύσεις ή όταν πρόκειται για υποθέσεις που σχετίζονται με οικονομική δραστηριότητα καθώς δεν πρέπει για αυτές τις υποθέσεις να συναντώνται πολλά εμπόδια».

Να σημειωθεί ότι στο Συμβούλιο της Επικρατείας παρά τις προσπάθειες των τελευταίων ετών, υπάρχουν σε εκκρεμότητα περί τις 11 χιλιάδες υποθέσεις, ενώ σύμφωνα με την τελευταία Εκθεση του Δικαστηρίου για το 2022 η λήψη μέτρων προς την κατεύθυνση της μείωσης της εκκρεμότητας έχει αποτελέσματα αλλά δεν επαρκεί. Πάντως κατά την εν λόγω έκθεση ποσοστό πάνω από 86% των υποθέσεων που φθάνουν στο Δικαστήριο είναι αιτήσεις ακυρώσεως και αναιρέσεις.

Αναφορά και στις αλλαγές στην ποινική δίκη έκανε ο υπουργός επαναλαμβάνοντας, πως όλες οι ποινές πάνω από τρια χρόνια θα εκτίονται και εκείνες που είναι από δύο έως τρία χρόνια θα εκτίονται μερικώς, ενώ αναβολές θα δίνονται μόνον για μία φορά στις ποινικές δίκες και για δεύτερη μόνον για λόγους υγείας και με χαρτί από δημόσιο νοσοκομείο.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε και στον θεσμό της ποινικής συνδιαλλαγής λέγοντας πως κάτι τέτοιο θα μπορεί να προχωρήσει στο εξής και πριν την άσκηση της ποινικής δίωξης, κάτι που ως σήμερα δεν ισχύει. Με τον τρόπο αυτό, τόνισε ο υπουργός, θα δοθεί απάντηση και στο γιατί ως σήμερα δεν «περπάτησε» αυτός ο θεσμός αν και προβλέπεται η ποινική συνδιαλλαγή. Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός Δικαιοσύνης υποστήριξε, ότι στόχος των νέων ρυθμίσεων θα είναι η έκδοση απόφασης τελεσίδικης (δηλαδή και από το εφετείο) μέσα σε 550 ημέρες.