ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Κορκονέας: Αναβλήθηκε ξανά για τον Ιανουάριο του 2024 η υπόθεση στον Άρειο Πάγο

Κορκονέας: Αναβλήθηκε ξανά για τον Ιανουάριο του 2024 η υπόθεση στον Άρειο Πάγο

Οι εντάσεις στη δίκη για την υπόθεση της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου είχαν ως με αποτέλεσμα το δικαστήριο να διακόψει ξανά, χωρίς να αποφασίσει για το ζήτημα.  

Επεισοδιακά, με εντάσεις και αρκετές διακοπές εξελίχθηκε η σημερινή συζήτηση στον Άρειο Πάγο για την υπόθεση δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου και την αναίρεση που έχει ασκηθεί ως προς την παροχή του ελαφρυντικού του προτέρου συννόμου βίου στον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα. Τελικά το δικαστήριο ανέβαλλε την συζήτηση της υπόθεσης για τις 9 Ιανουαρίου 2024.

Η ένταση και οι κατηγορίες της υποστήριξης κατηγορίας οδήγησαν την πρόεδρο σε δήλωση αποχής από έδρας για λόγους ευπρέπειας. «Προτίθεμαι να δηλώσω αποχή για όσα ακούστηκαν για το όνομα μου σε αυτή την αίθουσα» είπε η πρόεδρος αφού νωρίτερα είχε υποβληθεί αίτημα προκειμένου να γνωστοποιηθεί στο δικαστήριο ο λόγος για τον οποίο άλλαξε η πρόεδρος του τμήματος που θα δίκαζε την υπόθεση. Ο εισαγγελέας σημείωσε ότι θα πρέπει να δοθεί αναβολή στην υπόθεση σε αυτή την περίπτωση με το δικαστήριο να αναβάλει για 9 Ιανουαρίου 2024.

Η απόφαση της προέδρου προκάλεσε την έντονη αντίδραση των Ζωής και Νίκου Κωνσταντοπούλου. «Αυτή είναι η έννοια τους κράτους δικαίου; Του Ανώτατου Δικαστηρίου; Μετά από 50 χρόνια δικηγορίας! Θα είχε τελειώσει σε μισή ώρα αυτή η διαδικασία! Όλη η μεθόδευση γίνεται για ποιο λόγο; Αυτή είναι προσχηματική δήλωση αποχής! Τι σημαίνει προτίθεται να απέχει; Θα μείνει για άλλους δυο μήνες ο κατηγορούμενος εκτός φυλακής» είπε φανερά εκνευρισμένος ο Νίκος Κωνσταντόπουλος.

«Εξυπηρετείτε τον Κορκονέα» κατήγγειλε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, λέγοντας πως δικονομικά θα έπρεπε να συνεχίσει η διαδικασία με νέα πρόεδρο και όχι να αναβληθεί. «Θα μείνει ο δολοφόνος άλλους δυο μήνες εκτός φυλακής!» φώναξε.
Νωρίτερα, για «μεθοδεύσεις απόπειρας φίμωσης» έκανε λόγο η συνήγορος της οικογένειας Ζωή Κωνσταντοπουλου καταγγέλλοντας ότι δεν της επιτράπηκε η ανάπτυξη των ισχυρισμών της. Η κ. Κωνσταντοπούλου μαζί με τον Νίκο Κωνσταντόπουλε, τη μητέρα του Αλέξη Γρηγορόπουλου Τζίνα Τσαλικιάνβρέθηκαν σήμερα ενώπιον του ΣΤ´ τμήματος του Αρείου Πάγου για να αντιταχθούν για δεύτερη φορά στο σκεπτικό του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας, με το οποίο αφέθηκε ξανά ελεύθερος ο Κορκονέας.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης σημειώθηκε ένταση αφού η πρόεδρος του τμήματος αρνήθηκε να προχωρήσει σε ολιγόλεπτη διακοπή προκειμένου να προσέλθει στη δικαστική αίθουσα η Τζίνα Τσαλικιάν και η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

«Αυτό που είναι ευκρινές είναι ότι η δικαιοσύνη έχει παίξει με την οικογένεια. Η συμπεριφορά σας είναι ακραία μεροληπτική και παίζετε με το γεγονός ότι η οικογένεια θέλει να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Αυτή η μάνα που κάθε φορά μαζεύει τις δυνάμεις της για να εμφανιστεί μπροστά στους εκπροσώπους της δικαιοσύνης, περιμένει την αμετάκλητη απόφαση» σχολίασε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Η ένταση συνεχίστηκε καθώς η πρόεδρος διέκοπτε τη συνεδρίαση την ώρα που οι συνήγοροι προς υποστήριξη της κατηγορίας επιχειρούσαν να αναπτύξουν την προσφυγή τους. «Ο νηφάλιος και αμερόληπτος δικαστής ακούει, δε διακόπτει» είπε ο Νίκος Κωνσταντόπουλος με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου να συμπληρώνει: «Διαπράττετε βαρύτατη παρεμπόδιση στο έργο του συνηγόρου. Αυτό θέλετε; Έδρα να κάνει bullying σε δικηγόρους; Αυτή η μανα 15 χρόνια περιμένει την αμετάκλητη δικαίωση. Από την πρώτη δίκη και μετά παρεμποδίζεται. Προφανώς σας έχουν ενοχλήσει για να μην ασχοληθείτε. Εσείς θα πείτε ποιος σας έχει ενοχλήσει…. Ένα 15χρονο παιδί έπεσε νεκρό με σφαίρα στην καρδιά. Γιατί αστυνομικός του ελληνικού κράτους οπλοφορώντας το σκότωσε με σφαίρα στην καρδιά Σάββατο βράδυ στη γιορτή του φίλου του.

Μεροληπτείτε, δε θα έπρεπε να προέδρευετε. Προσφεύγω στο δικαστήριο, επί σαράντα λεπτά η πλευρά της υποστήριξης της κατηγορίας προσπαθεί να αναπτύξει τις θέσεις της και κατά ριπάς διακόπτετε».

Εισαγγελέας: Να μη παρασταθεί η οικογένεια

Έπειτα από αρκετές διακοπές ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Παπαδάς στην πρότασή του ζήτησε να απορριφθεί το αίτημα παράστασης προς υποστήριξης της κατηγορίας. «Η ελληνική έννομη τάξη ως προς τα ελαφρυντικά που καθορίζουν ύψος ποινής επιτρέπει στον υποστηρίζοντα την κατηγορία να έχει λόγο; Η Ολομέλεια είπε όχι. Εδώ ακούγονται τα αντεπιχειρήματα. Η παράσταση στη συγκεκριμένη περίπτωση συντείνει να πλήξει αυτή την άποψη της Ολομέλειας. Θα ήταν αντικείμενο έρευνας αν είχε συμπεριληφθεί ως λόγος αναίρεσης από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, πράγμα που δεν έγινε» ανέφερε ο εισαγγελικός λειτουργός.

Για «μεθοδεύσεις απόπειρας φίμωσης» έκανε λόγο η Ζωή Κωνσταντοπουλου με την πρόεδρο της έδρας να δίνει το λόγο στην υπεράσπιση προτού ολοκληρώσει την αγόρευση της. Προκλήθηκε νέα ένταση με αποτέλεσμα το δικαστήριο να διακόψει ξανά, χωρίς να αποφασίσει για το ζήτημα.