ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Μαρκέλα Γιαννάτου για Κωστόπουλο: «Μου έπιασε τα οπίσθια και είπε ότι ήταν πατρικό χάδι»

Μαρκέλα Γιαννάτου για Κωστόπουλο: «Μου έπιασε τα οπίσθια και είπε ότι ήταν πατρικό χάδι»
Glomex

Η μάρτυρας κατέθεσε δε, ότι δέκα χρόνια μετά το περιστατικό είχε δεχτεί «σχεδόν απειλητικό» τηλεφώνημα από τον σκηνοθέτη που της έλεγε να σταματήσει να μιλάει για την εμπειρία της.

Την δίκη της εμπειρία παρενόχλησης με τον πρώην σκηνοθέτη του Σασμού Κώστα Κωστόπουλο περιέγραψε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο η πρωταγωνίστρια της σειράς «Μάγισσα» Μαρκέλλα Γιαννάτου.

«Έχω εργαστεί στο παρελθόν με τον κ. Κωστόπουλο, την καταγγέλουσα την γνώρισα στην πρώτη συνεδρίαση της δίκης» είπε η ηθοποιός και συμπλήρωσε:«Για το περιστατικό δεν γνωρίζω τίποτα. Έχω προσωπική εμπειρία όχι σε κάτι τόσο βαρύ. Το 2005 δουλεύαμε στη σειρά «Ερωτας». Έχει ένα έντονο, οξύθυμο, σεξιστικό χαρακτήρα. Σε ένα γύρισμα ήθελε να μετακινηθώ λίγα εκατοστά πιο μακριά. Αντί να μου ζητήσει να μετακινηθώ ή να με πιάσει από το χέρι, μου έπιασε τα οπίσθια για να το κανει. Ήταν ένα πιάσιμο σεξουαλικο, καταλαβαίνω ως γυναικα. Αντέδρασα και φώναξα. Ταράχτηκα περισσότερο επειδή είπε «πως κάνεις έτσι; Ένα πατρικό χάδι ήταν». Εγώ έχω μια υπέροχη σχέση με το μπαμπά μου και δεν μου έχει πιάσει ποτέ τα οπίσθια».

Η μάρτυρας εξήγησε πως ένιωσε την ηθική υπερχρέωση να μιλήσει, γιατί όταν άκουσε την ιστορία δεν της φάνηκε περίεργο αυτό που άκουγε για τον κατηγορούμενο.

Εισαγγελέας: Πως συνδέεται μια στιγμιαία θωπεία με μια πράξη βιασμού; Πως πάει κάποιος από τη μια πίστα στην άλλη;

Μάρτυρας: Δεν έπεσα από τα σύννεφα είπα. Δεν ξέρω πως από το ένα φτάνεις στο άλλο. Θεωρώ πιο πιθανό.

Εισαγγελέας: Οποίος θωπεύει είναι εν δυνάμει βιαστής;

Μάρτυρας: Δεν είπα αυτό. Εγώ πάντως ένιωσα σαν βιασμένη.

Πρόεδρος: Ξέρετε για άλλες ηθοποιούς;

Μάρτυρας: Έχω ακούσει για την κυρία Διδασκάλου και δυο ακόμη συναδέλφους. Έχω ακούσει ότι είναι ένας τρόπος του. Ότι ήταν πιο απότομος και βίαιος. Δεν μου έχει ξανασυμβεί με άλλο σκηνοθέτη. Εγώ επεδίωξα μετά να συνεργάζομαι με γυναίκες σκηνοθέτες.

Η μάρτυρας κατέθεσε δε, ότι δέκα χρόνια μετά το περιστατικό είχε δεχτεί «σχεδόν απειλητικό» τηλεφώνημα από τον σκηνοθέτη που της έλεγε να σταματήσει να μιλάει για την εμπειρία της.

Σε ερώτηση που δέχτηκε σχετικά με το αν ο χώρος έχει αποβάλλει τον Κώστα Κωστόπουλο, η μάρτυρας είπε: «Υπάρχουν άνθρωποι που δε θα δούλευαν μαζί του. Όμως ένας σκηνοθέτης είναι, η δύναμη του είναι εσωτερικής κατανάλωσης, δεν τον ξέρει το ευρύ κοινό».

Ένταση στην αίθουσα

Ένταση επικράτησε κατά την έναρξη της διαδικασίας όταν κατέθεσε το μοντέλο Χρύσα Δρακάκη, που κατά την καταγγελουσα ήταν φίλες και την είχε συναντήσει μετά τον βιασμό της. Ωστόσο, το μοντέλο αρνήθηκε ότι γνωρίζει για το περιστατικό λέγοντας πως εκείνη την περίοδο δεν έκανε ούτε παρέα με την καταγγέλλουσα.

«Συγκατοικούσαμε μέχρι το 2009. Τον Ιούνιο του 2010 δεν βγαίναμε μαζί. Μέχρι το Σεπτέμβριο του 2009 είχαμε επαφές. Το έχω μάθει από το Ίντερνετ το περιστατικό, εγώ δε θυμάμαι να με συνάντησε και δε θυμάμαι το περιστατικό. Τον κατηγορούμενο αν τον έχω δει, ίσως ήταν μια φορά το 2009. Δεν γνωρίζω τίποτα για το συμβάν στο Ακρωτήρι» είπε η μάρτυρας και συμπλήρωσε: «Ήμασταν παιδικές φίλες, στο δημοτικό και το γυμνάσιο. Στο λύκειο χαθήκαμε και τη βρήκα όταν πήγα στην Αθήνα. Δεν ξέρω τι είχε ο καθένας στο μυαλό του. Δεν ξέρω γιατί με εμπλέκει. Δεν ξέρω αν ισχύει, ούτε αν θα μπορούσε να φτιάξει κάτι στο μυαλό της».

Η καταγγέλουσα και η φίλη της εξετάστηκαν κατ’ αντιπαράσταση από το δικαστήριο έπειτα από πρόταση του εισαγγελέα. «Είμαστε φίλες στενές, με έλεγε ξαδέλφη της. Ερχόταν στις πρόβες μου στο θέατρο Μαίρη Αρώνη το 2009-2010. Αυτά τα άτομα τα γνωρίζαμε από το 2009. Η συγκατοίκηση τελείωσε το Σεπτέμβρη του 2010» είπε η καταγγέλουσα.

Πρόεδρος: Έχετε ένα χρόνο διαφορά σε αυτά που λέτε. Κάποια λέει ψέμματα.

Καταγγέλλουσα: Θα ήμουν αστεία να λέω ψέμματα για τέτοια. Να φέρουμε ξανά τον κ. Βαζάκα να πει ότι κάνουμε παρέα.

Μάρτυρας: Το 2009 έπιασα δουλειά στο ΑΛΤΕΡ, μπήκες σπίτι μου για να σου δώσω το κλειδί και ήμουν με τη Μαρία Λουιζα Βούρου και μπήκες και με έβρισες.

Καταγγέλουσα: Γιατί τέτοια συμπεριφορά Χρυσά; Επειδή άλλαξες παρέες κι έκανες παρέα με μοντέλα; Το χέρι από την πόρτα έβγαλες για να μου δώσεις το κλειδί!
Οι φωνές και οι παρεμβάσεις της καταγγέλλουσας προκάλεσαν την αντίδραση του προέδρου που της ζήτησε να ηρεμήσει: «Φωνάζετε συνεχώς, κάνετε παρεμβολές, σας παρακαλώ ηρεμήστε».

Η καταγγέλουσα επέστρεψε στη θέση της λέγοντας μόνο: «Κύριε πρόεδρε είναι η ζωή μου όμως!».

Στο σημείο εκείνο εξερράγη ο πατέρας της καταγγέλουσας, που φώναξε: «Συγγνώμη η μάρτυρας με γνωρίζει; Εμένα και την οικογένεια μου; Τους γονείς της δεν τους ξέρω; Μα είναι δυνατόν δε ντρέπεται;», ενώ η καταγγέλλουσα συμπλήρωσε: «Άσε μπαμπά δεν μας ξέρει! Δεν μας γνωρίζει λέει! Αν είναι δυνατόν».

Πρόεδρος (προς τον πατέρα): Βγείτε έξω!

Καταγγέλλουσα: Τι είναι αυτά που λέει η μάρτυρας!

Πρόεδρος: Θα σας βγάλω κι εσάς έξω!

Καταγγέλλουσα: Ε βγάλτε με!