ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Μάτι: «Το δικαστήριό σας προσβάλλει τους νεκρούς» - Ξεχειλίζει η οργή των συγγενών των θυμάτων

Μάτι: «Το δικαστήριό σας προσβάλλει τους νεκρούς» - Ξεχειλίζει η οργή των συγγενών των θυμάτων
EUROKINISSI

Η απόφαση του δικαστηρίου για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι προκάλεσε την οργή των συγγενών των θυμάτων που κάνουν λόγο για ποινές «χάδι» και «ρεσιτάλ συγκάλυψης»

Σε κλίμα έντασης, οργής και σφοδρών αντιδράσεων από τους συγγενείς των θυμάτων «έπεσε η αυλαία» στη δίκη για την φονική πυρκαγιά του 2018 στο Μάτι, μετά από 18 μήνες συνεδριάσεων.

Το τριμελές πλημμελειοδικείο της Αθήνας ανακοίνωσε τις ποινές, για τους 6 κατηγορούμενους που κρίθηκαν ένοχοι και καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης από 3 έως 111 έτη, που ωστόσο μετατράπηκαν σε εξαγοράσιμες, προς 10 ευρώ ημερησίως.

Η απόφαση αυτή του δικαστηρίου βρήκε πολέμιους τους συγγενείς των θυμάτων που στο άκουσμα των εξαγοράσιμων ποινών δεν μπόρεσαν να συγκρατήσουν την οργή τους, με το δικαστήριο να διακόπτεται μάλιστα μετά από επεισόδια μέσα στη δικαστική αίθουσα.

Οι παρόντες στο δικαστήριο έκαναν λόγο για ποινές «χάδι», ενώ ξέσπασαν κατά της έδρας για το γεγονός ότι καταδικάζονται μόνο οι έξι από τους 21 κατηγορούμενους, που οδηγούνται και εκτός φυλακής.

«Ρεσιτάλ συγκάλυψης»

«(...)Όλη αυτή την αξιοπρέπεια και την ψυχραιμία που επιδείξαμε μας την ξεπλήρωσαν σήμερα, ήταν μια πολύ δίκαιη δίκη, κάνοντας κάποιους πρόχειρους υπολογισμούς η ποινή που επιβλήθηκε ήταν 36, 37 χιλιάδες ευρώ το άτομο, σε σύνολο είναι 220.000 ευρώ γιατί ο εμπρηστής είχε κάτι λιγότερο, τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει έρανος στο Μάτι για να καλύψουμε τα έξοδα των ηρώων πυροσβεστών, που ταλαιπωρήθηκαν τόσο αυτές τις ημέρες στο δικαστήριο», ανέφερε για την απόφαση του δικαστηρίου ο Άρης Χερουβίμ που τον Ιούλιο του 2018 έχασε στη φονική φωτιά στο Μάτι την μητέρα του, την αδελφή του και τις 5χρονες δίδυμες ανιψιές του, που απανθρακώθηκαν ενώ έτρεχαν να σωθούν από τις φλόγες, μίλησε στις κάμερες μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου.

«Από το ίδιο το απόγευμα μέχρι σήμερα έχει γίνει ρεσιτάλ συγκάλυψης, το πώς φθάσαμε σε πλημέλλημα, το τι έχουν αποκρύψει, από τη δικογραφία, το πώς επελέγη η έδρα, το πόσα πράγματα δεν ακούστηκαν μέσα στην αίθουσα, είναι από μόνο τους εξοργιστικά. Μία δίκη, την περασμένη Παρασκευή, τους ξέφυγε, καταδικάστηκε ο διοικητής του ΕΣΚΕ ότι με δόλο απέκρυψε στοιχεία από τον εισαγγελέα αυτό έγινε με μήνυση άλλου πυροσβέστη. Εδώ αυτό δεν ακούστηκε αποδεχθήκαμε τα στοιχεία που έδωσε ο διοικητής του ΕΣΚΕ, απίστευτη ελληνική δικαιοσύνη», πρόσθεσε.

«Άμα καιγόταν ένα δημόσιο πρόσωπο θα ήταν κακούργημα. Αλλά εμείς είμαστε για ένα πλημμέλημα. Εμείς έχουμε μόνο τάφους», φώναξε μια κοπέλα ενώ ακούστηκε η φράση: «Να κάνουμε κανέναν έρανο. Ντροπή», ως ειρωνικό σχόλιο, για το γεγονός ότι ακόμα και οι μικρές ποινές που επιβλήθηκαν είναι εξαγοράσιμες. Υπολογίζεται ότι με 40 χιλιάδες έκαστος, οι καταδικασθέντες θα είναι όλοι έξω από τη φυλακή.

Μάλιστα μετά την απόφαση «έφυγαν» ακόμα και καρέκλες μέσα στο δικαστήριο, ενώ οι συγγενείς φώναζαν προς τους κατηγορούμενους εμφανώς εξοργισμένοι. Χρειάστηκε να παρέμβει η αστυνομία προκειμένου να μην επεκταθούν τα επεισόδια, ενώ μάλιστα οι κατηγορούμενοι φυγαδεύτηκαν από την είσοδο που χρησιμοποιούν οι δικαστές.

«Το δικαστήριο σας αποτελεί προσβολή για τους νεκρούς, τους ζωντανούς και την αλήθεια», ακούστηκε στην αίθουσα με το που ανακοινώθηκε η απόφαση για την τραγωδία που συγκλόνισε τη χώρα, «Διέλυσαν τα σπίτια μας…».

Η ένταση ξεκίνησε όταν οι πολίτες άκουσαν συνήγορο να αναφέρει για τον εντολέα του πως είναι οικογενειάρχης.

«Όλοι έντιμοι οικογενειάρχες είναι… Και εμείς οικογένειες είχαμε..Δεν μπορώ άλλο… Περίμενα έξι χρόνια …Θα το πάθω το εγκεφαλικό σήμερα. Εχετε καταλάβει τι δικάσατε;» είπε μια γυναίκα.

Η συνεδρίαση συνεχίστηκε ωστόσο και πάλι διακόπηκε μετά από λίγο. Οι κάτοικοι αντιδρούσαν με χειροκροτήματα αποδοκιμασίας σε κάθε διακοπή ενώ πολλοί από αυτούς φώναζαν στους δικαστές «Συγχαρητήρια. Τσίπα δεν έχετε;».

«Εγώ πέταξα την καρέκλα» - Οργή συγγενών

Την ίδια ώρα, ο άνδρας που πέταξε την καρέκλα μέσα στο δικαστήριο με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ανέφερε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη της πράξης του και πως βρίσκεται στο αστυνομικό τμήμα.

«Πέταξα καρέκλα στον Ματθαιόπουλο και βρίσκομαι στο αστυνομικό τμήμα. Αναλαμβάνω την ευθύνη της πράξης μου και είμαι ο μόνος σε αυτήν την αίθουσα που αναλαμβάνει ευθύνη», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανάρτησή του για όσα εκτυλίχθηκαν στη δικαστική αίθουσα ανήμερα της ανακοίνωσης της ετυμηγορίας της Δικαιοσύνης για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Μιλώντας στο Newsbomb.gr και την Αναστασία-Βασιλική Γκολέμη, ο Γιώργος Φαρλέκας, ο οποίος έχασε συγγενή του στην τραγωδία στο Μάτι είπε: «Τι να σχολιάσουμε για την απόφαση; Είναι μιλημένα όλα», ενώ ο Αναστάσιος Αλεξόπουλος, ο οποίος έχασε τον γιο του στην φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018 δήλωσε: «Δεν μπορώ να κρίνω δικαστικές αποφάσεις, ο κόσμος κρίνει και καταλαβαίνει. Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να κρίνει κατ ιδίαν. Εγώ προσωπικά δεν θέλω να κρίνω δικαστικές αποφάσεις. Από εκεί και πέρα ο καθένας διαβάζει και ενημερώνεται».

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Ντρέπομαι για την απόφαση

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας και νομική εκπρόσωπος οικογενειών θυμάτων από την πυρκαγιά στο Μάτι, σε παρέμβασή της στην Ολομέλεια της Βουλής εξαπέλυσε πυρά κατά της Δικαιοσύνης για τις ποινές στους έξι κατηγορούμενους, και την απόφαση που αθωώνει τόσο την πρώην Περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου, όσο και τον τότε δήμαρχο Μαραθώνα, Ηλία Ψινάκη.

«Πιστεύω βαθιά στο δίκαιο και ντρέπομαι για τη σημερινή απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών για το έγκλημα στο Μάτι. Ντροπή που ένα δικαστήριο αντί να πράξει το αυτονόητο, να διαγνώσει δηλαδή ότι το έγκλημα είναι κακούργημα, ότι έπρεπε να δικάζεται από Μεικτό Ορκωτό και να παραπέμψει στο αρμόδιο δικαστήριο, ήρθε σήμερα, για να αποφανθεί ότι είναι αθώοι 15 βασικοί κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων εκλεκτά πρόσωπα του κ. Μητσοτάκη, μεταξύ των οποίων και η κυρία Δούρου. Είναι αθώοι όλοι αυτοί», ανέφερε η Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας.

Η απόφαση του Δικαστηρίου

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο κήρυξε ενόχους τους:

Σωτήρη Τερζούδη τότε αρχηγό της Πυροσβεστικής (ανθρωποκτονία από αμέλεια και σωματική βλάβη από αμέλεια για την εκτροπή ελικοπτέρου)

Βασίλη Ματθαιόπουλο τότε υπαρχηγό (ανθρωποκτονία από αμέλεια για το θάνατο 9 ανθρώπων στη θάλασσα),

Ιωάννη Φωστιέρη τότε επικεφαλής του ΕΣΚΕ (ανθρωποκτονία από αμέλεια)

Νικόλαο Παναγιωτόπουλο τότε Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών (ανθρωποκτονία από αμέλεια για 102 ανθρώπων, σωματική βλάβη από αμέλεια 32 ανθρώπων),

Χαράλαμπο Χιώνη τότε Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής (ανθρωποκτονία από αμέλεια για 102 ανθρώπων, σωματική βλάβη από αμέλεια 32 ανθρώπων)

Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο κάτοικο από την αυλή του οποίου ξεκίνησε η φωτιά.

Αθώοι κρίθηκαν τα στελέχη της Πυροσβεστικής, Χρήστος Γκολφίνος, Φίλιππος Παντελεάκος, Δαμιανός Παπαδόπουλος, Χρήστος Λάμπρης, Χρήστος Δροσόπουλος, Γεώργιος Πορτοζούδης και Στέφανος Κολοκούρης, ο τότε αξιωματικός στα εναέρια Μέσα της ΕΛΑΣ Χαράλαμπος Συρογιάννης, ο τότε γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, η τότε περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και οι τότε δήμαρχοι Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης και Πεντέλης Δημήτριος-Στέργιος Καψάλης.

Αθώοι κρίθηκαν, παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση οι Βάιος Θανασιάς τότε αντιδήμαρχος δήμου Μαραθώνα, Ευάγγελος Μπουρνούς τότε δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου, Αντώνης Παλπατζής τότε αντιδήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου.

Χρηματικές οι ποινές

Σε ποινή φυλάκισης 111 ετών (εκτιτέα τα 5 έτη) καταδικάστηκαν οι Σωτήρης Τερζούδης, Ιωάννη Φωστιέρη, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος και Χαράλαμπος Χιώνης στους οποίους είχε αναγνωριστεί ελαφρυντικό. Για τον Βασίλη Ματθαιόπουλο το δικαστήριο αποφάσισε 15 ετων (έκτιτεα τα 5) ετών, ενώ για τον Κωνσταντίνο Αγγελοπουλο αποφασίστηκε ποινή 3 ετών.

Σημειώνεται ότι το δικαστήριο μετέτρεψε τις ποινές σε χρηματικές προς 10 ευρώ ημερησίως με τους κατηγορούμενους που καταδικάστηκαν να καλούνται να πληρώσουν περίπου 40.000 ευρώ ο καθένας.

Εντάσεις στο δικαστήριο

Σύμφωνα και με το ρεπορτάζ της Σοφίας Σπίγγου για το Newsbomb, οι αντιδράσεις των συγγενών ήταν έντονες, ενώ ακολούθησαν οι εξής διάλογοι στο άκουσμα της απόφασης:

«Έπρεπε από μόνοι τους να μπουν στη φυλακή! Ολοι αθώοι; Δεν υπάρχει δικαιοσύνη!», φώναξε συγγενής θύματος που πήγε μπροστά στο εδώλιο και άρχισε να φωνάζει στους κατηγορούμενους.

«Καταραμένοι, δεν έχετε τσίπα! Ούτε ένα συγγνώμη», φώναξε άλλη συγγενής θύματος ενώ πολλοί ξέσπασαν σε κλάματα μετά την απόφαση του δικαστηρίου για τη φωτιά στο Μάτι.

Οι συγγενείς των θυμάτων αντέδρασαν ξανά κατά τη διάρκεια των αιτημάτων για ελαφρυντικά από τους κατηγορούμενους.

Ακολούθησε ο εξής διάλογος:

Ακροατήριο: Διάλυσαν τα σπίτια μας… το δικαστήριο σας είναι μια προσβολή στους νεκρούς στους ζωντανούς και στην αλήθεια.

Πρόεδρος: Να περάσετε έξω…

Ακροατήριο: Σας θεωρώ προσωπικά υπεύθυνους για τα χάλια της χώρας. Βγάλτε μας όλους έξω!

Συγγενής θύματος: Δεν φοράει παντελόνια κανένας σας. Όλοι έντιμοι οικογενειάρχες…

Πρόεδρος: Μη διακόπτετε

Συγγενής θύματος: Δεν μπορώ πνίγομαι. Το εγκεφαλικό θα το πάθω τώρα

Συγγενής θύματος: 24χρονών παιδί έχασε... Αφήστε την

Πρόεδρος: Δεν θα διακόπτετε τους συνηγόρους!

Συγγενής θύματος: Ποτέ να τους βρω να τα πω;

Στη συνέχεια, λίγο πριν οι δικαστές διακόψουν για την αναγνώριση ελαφρυντικών, μια γυναίκα που έχασε το παιδί της στη φωτιά, φώναξε στους δικαστές: «Όλη η Ελλάδα ξέρει τι έγινε και εμείς βασιζόμασταν σε εσάς».

Σχετικές ειδήσεις