ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Κιβωτός του Κόσμου: Ξεκίνησε η δίκη του πατρός Αντωνίου για τα πλημμελήματα

Πατέρας Αντώνιος

Τον κύκλο των μαρτύρων κατηγορίας άνοιξε η Σαμάνθα Στρατιδάκη, ειδική επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη και κοινωνική λειτουργός

Άνοιξε η αυλαία της δίκης του πατρός Αντωνίου και επτά ακόμη πρώην εργαζομένων στην οργάνωση «Κιβωτός του Κόσμου» σχετικά με σωματικές τιμωρίες και κακοποιητικές συμπεριφορές σε βάρος φιλοξενούμενων στην οργάνωση.

Τον κύκλο των μαρτύρων κατηγορίας άνοιξε η Σαμάνθα Στρατιδάκη, ειδική επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη και κοινωνική λειτουργός, η οποία έκανε εκτενή αναφορά στις καταγγελίες που δέχτηκε ο Συνήγορος του Πολίτη από φιλοξενούμενους και υπαλλήλους των δομών, οι οποίες οδήγησαν σε έρευνα και σύνταξη του σχετικού πορίσματος.

«Μου έγινε ανάθεση της διερεύνησης μίας σειράς αναφορών από τον Απρίλιο του 2022. Ήταν έξι έγγραφες αναφορές, αλλά υπήρξαν και προφορικές αναφορές. Σε συνάντησή μου με πρώην φιλοξενούμενη, η οποία μας μίλησε για σκληρή και ταπεινωτική μεταχείριση, ότι δηλαδή τα παιδιά ακινητοποιούνταν βίαια από τους υπαλλήλους εάν βρίσκονταν σε έξαρση. Έκανε λόγο για κοινωνική απομόνωση, λέγοντάς μας πως σε ηλικία 16 ετών που μπήκε στο δομή της αφαιρέθηκε το κινητό, ότι τα παιδιά υπόκειντο σε ένα σύστημα δημόσιας αξιολόγησης κάθε εβδομάδα για να μπορούν να βγουν ας πούμε μια βόλτα με φίλους. Υπήρχαν συνέπειες, όπως απομόνωση, ακύρωση συναντήσεων με φίλους ή οικογένεια ή αλλαγή δομής. Είχε ακούσει για ξυλοδαρμούς και μία φορά γενετήσιες πράξεις. Υπήρχε εξαναγκασμός σε σκληρή εργασία και διακοπή φοίτησης σε σχολείο».

Πρόεδρος: Με τη σωματική βία ασχοληθήκατε;
Μάρτυρας: Αυτά διαβιβάστηκαν στην εισαγγελία ανηλίκων.
Πρόεδρος: Με την απομόνωση ως «σωφρονιστικό μέτρο»;
Μάρτυρας: Το θέσαμε ως ερώτημα στην «Κιβωτό» και ενημερώσαμε την εισαγγελία. Οι πιο σοβαρές καταγγελίες και εκθέσεις έγιναν τον Σεπτέμβριο του 2022.

Κατά τη μάρτυρα υπήρξαν καταγγελίες για πολύμηνο εγκλεισμό, ξυλοδαρμούς, ακόμα και γενετήσιες πράξεις, αφού όπως περιέγραψε, τον Σεπτέμβριο του 2022 μια πρώην εργαζόμενη της δομής, ανέφερε ότι πρώην φιλοξενούμενος της είπε πως ένας άλλος φιλοξενούμενος του είχε εκμυστηρευτεί ότι υπέστη γενετήσιες πράξεις στη Χίο, αλλά και πως υπήρχαν ξυλοδαρμοί παιδιών τα οποία υποχρέωναν να γονατίζουν για να ζητήσουν συγγνώμη.

«Επιπλέον, διαπιστώσαμε ότι συστηματικά παρεμποδιζόταν η επικοινωνία με τους γονείς και αυτή γινόταν μόνο στα κεντρικά γραφεία της δομής και μόνο σε εργάσιμες ώρες. Διαπιστώσαμε ότι συστηματικά εμποδιζόταν η επικοινωνία. Επιπλέον ήταν στην κρίση του πατρός Αντωνίου το ποια παιδιά μπορούσαν να πάνε σχολείο. Ο πατήρ Αντώνιος άλλαζε τα ονόματα των παιδιών, ακόμα κι αν ήταν χριστιανικά. Δεν το έχουμε ξανασυναντήσει, είναι ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της οργάνωσης, σηματοδοτούσε μία «αποπομπή» της προηγούμενης ζωής τους, συμβολικά ότι ξαναβαφτίζεσαι, έτσι το ερμηνεύω» είπε η μάρτυρας συμπληρώνοντας πως υπήρχαν πρώην φιλοξενούμενοι της δομής που ήταν κοντά στον πατέρα Αντώνιο και μετέφεραν ότι συνέβαινε, καταλήγοντας πως όλα ήταν σε γνώση του ιδρυτή της οργάνωσης.

Η δίκη συνεχίζεται.