ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Δημόσιο: Διεκδικεί αποζημίωση 13 εκατ. από 13 Γερμανούς

Δημόσιο: Διεκδικεί αποζημίωση 13 εκατ. από 13 Γερμανούς

Αποζημίωση ύψους 13 εκατομμυρίων ευρώ για «ηθική βλάβη» διεκδικεί το ελληνικό δημόσιο από 13 Γερμανούς - στελέχη των εταιριών Atlas και Rheinmetall AG που εμπλέκονται σε μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς στη χώρα μας.

Ήδη οι 13 Γερμανοί έχουν κληθεί σε απολογία για τα κακουργήματα της δωροδοκίας και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Τις σχετικές κλήσεις για τον ερχόμενο Δεκέμβρη απέστειλε ο ανακριτής για θέματα διαφθοράς Γαβριήλ Μαλλής που χειρίζεται την εν λόγω δικογραφία. Η υπόθεση αφορά σε δυο εξοπλιστικά προγράμματα, το οπλικό σύστημα υποβρυχίων και το αντιαεροπορικό τύπου ASRAD.

Η εμπλοκή τους στο σκάνδαλο των εξοπλιστικών προγραμμάτων προκύπτει τόσο από το περιεχόμενο της γερμανικής δικογραφίας όσο και από το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών των ήδη κατηγορουμένων Παναγιώτη Ευσταθίου και Αντώνη Κάντα.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να σταλούν νέες κλήσεις σε απολογία σε τουλάχιστον δέκα ακόμα στελέχη των δυο εταιριών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει ο ανακριτής, φαίνεται να διακινήθηκαν τουλάχιστον 38 εκατομμύρια ευρώ για μίζες ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις των δικαστικών αρχών η συνολική μίζα ξεπερνά τα 60 εκατομμύρια ευρώ.

Από το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών φαίνεται ότι μέρος της μίζας επιστρέφει σε Γερμανούς, πρακτική που χαρακτηρίζεται ως "μίζα από τη μίζα".

Για την ίδια υπόθεση έχουν απολογηθεί 35 Έλληνες κατηγορούμενοι, ενώ το δημόσιο έχει δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής, επιφυλασσόμενο για διεκδίκηση μεγαλύτερης αποζημίωσης στο μέλλον, πλην των 13 εκατ. ευρώ.

Το σκέλος της δικογραφίας που αφορά στους Έλληνες κατηγορούμενους έχει διαβιβαστεί στον εισαγγελέα προκειμένου να καταθέσει την πρόταση του προς το δικαστικό συμβούλιο.

Σχετικές ειδήσεις