ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

ΣτΕ: Πράσινο φως για την εκμετάλλευση της Κασσιώπης Κέρκυρας

ΣτΕ: Πράσινο φως για την εκμετάλλευση της Κασσιώπης Κέρκυρας

Υπέρ της εκμετάλλευσης της Κασσιώπης Κέρκυρας η οποία έχει παραχωρηθεί από το Δημόσιο στο ΤΑΙΠΕΔ, τάχθηκε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Στην περιοχή της Κασσιώπης (περίπου 447 στρέμματα) πρόκειται να δημιουργηθούν παραθεριστικοί και τουριστικοί χώροι, να ανεγερθούν ξενοδοχεία, παραθεριστικές κατοικίες, να κατασκευαστούν μαρίνες, αγκυροβόλια, καταφύγια τουριστικών σκαφών, ξενοδοχεία, εγκαταστάσεις γκολφ. γήπεδα, γυμναστήρια, εμπορικά καταστήματα, κέντρα αναζωογόνησης (spa), χώροι συνάθροισης κοινού (κινηματογράφοι, θέατρα, κ.λπ.), ακίνητα μικτών χρήσεων, κ.ά. Συνολικά θα ανεγερθούν κτίρια 36.400 τετραγωνικών μέτρων.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ (3874/2014) η εν λόγω περιοχή δεν έχει υπαχθεί στο δίκτυο προστασίας NATURA, ενώ το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα για την έγκριση του ειδικού σχεδίου χωρικής ανάπτυξης και τη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της περιοχής δεν προσκρούει στη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, στη Σύμβαση της Βαρκελώνης για την προστασία της Μεσογείου Θαλάσσης, στην οδηγία για την προστασία του τοπίου και την Ελληνική νομοθεσία.

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει κάτοικοι επικαλούμενοι κατά κανόνα περιβαλλοντικά προβλήματα, όπως ότι η περιοχή της «Βρωμολίμνης» είναι τόπος που συχνάζει το θηλαστικό ενυδρίδα ή βίδα το οποίο προστατεύεται από πολλές διεθνείς συνθήκες (διεθνής σύμβαση της Βέρνης για τη διατήρηση της άγριας ζωής, κ.λπ.)

Σχετικές ειδήσεις