ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ποινή φυλάκισης 145 ετών σε νεαρό Σύρο για το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι

Ποινή φυλάκισης 145 ετών σε νεαρό Σύρο για το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι

Ένοχος για το πολύνεκρο ναυάγιο στο Φαρμακονήσι το Ιανουάριο του 2014 κρίθηκε ο 21χρονος Σύρος, ως ο κυβερνήτης του σκάφους που βυθιζόμενο παρέσυρε στο θάνατο 12 επιβαίνοντες.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Δωδεκανήσου έκρινε ένοχο με το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας τον 21χρονο, για την τραγωδία που κόστισε τη ζωή σε 12 παράτυπους μετανάστες και του επέβαλε ποινή κάθειρξης 145 ετών και φυλάκιση 3 μηνών (βάση νομοθεσίας θα εκτίσει τα 25 έτη) και χρηματικό πρόστιμο 570.500 ευρώ, χωρίς αναστολή.

Ειδικότερα, το δικαστήριο επέβαλε 15 χρόνια κάθειρξης και χρηματικό πρόστιμο 50.000 ευρώ για τη μεταφορά κάθε παράνομου μετανάστη (26 ήταν στο σύνολο), καθώς και 6 μήνες φυλάκιση και 500 ευρώ χρηματικό πρόστιμο για την παράνομη είσοδο στη χώρα (δηλαδή κατά συγχώνευση 145 έτη και 3 μήνες και 570.500 ευρώ).

Απολογούμενος ο 21χρονος, είχε αρνηθεί πλήρως τις κατηγορίες, επισημαίνοντας αρκετές φορές που δεν ήταν αυτός στο τιμόνι του σκάφους που τους μετέφερε από τα τουρκικά παράλια, αφού ήταν απλώς ένας εκ των παράνομων μεταναστών.

Απαντώντας στις ερωτήσεις του δικαστηρίου, ο 21χρονος είπε πως ξεκίνησε από την Κωνσταντινούπολη για την Ελλάδα και με τελικό προορισμό την Σουηδία. Τόνισε δε, ότι χρειάστηκε να πληρώσει δύο φορές τον Τούρκο διακινητή για να τον περάσει στη χώρα μας, και μάλιστα την πρώτη φορά που επιχείρησαν να γίνει αυτό από ξηρά, τους εντόπισαν και τους γύρισαν πίσω.

Ο δικηγόρος υπεράσπισης του 21χρονου Σύρου, Παναγιώτης Χριστόπουλος, δήλωσε «με τη σημερινή απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Δωδεκανήσου, ο κατηγορούμενος για την τραγική υπόθεση του Φαρμακονησίου, επωμίσθηκε μία ευθύνη η οποία κατά την άποψη της υπεράσπισης, ανήκει αλλού.

Η αντίθετη ωστόσο πρόταση του Εισαγγελέα της έδρας, αλλά και η μειοψηφία ενός εκ των μελών της συνθέσεως, δημιουργούν προσδοκία για μία διαφορετική εκτίμηση της υπόθεσης από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου».

Στη δίκη κατέθεσε και το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Μάνια Μπαρσέφσκι, καθώς ήταν η πρώτη που συνομίλησε με τους πρόσφυγες όταν, μετά το ναυάγιο, μεταφέρθηκαν στον Πειραιά. Η κ. Μπαρσέφσκι μετά την ανακοίνωση της ποινής, την χαρακτήρισε «εξοντωτική για τον νεαρό κατηγορούμενο, η οποία αντιστρέφοντας τους ρόλους αναγορεύει το θύμα εν προκειμένω τον σύριο πρόσφυγα που καταδικάστηκε, σε θύτη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τη βούληση να σταματήσει τις παράνομες και επικίνδυνες πρακτικές αποτροπής στο Αιγαίο των προσφύγων που δικαιούνται διεθνούς προστασίας».

Σχετικές ειδήσεις