ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Στασινόπουλος: Άνθρωπος του Σαμαρά μου έφερε τη λίστα Λαγκάρντ

Στασινόπουλος: Άνθρωπος του Σαμαρά μου έφερε τη λίστα Λαγκάρντ

Το στικάκι με τη λίστα Λαγκάρντ έφτασε στον πρώην ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ Στέλιο Στασινόπουλο μέσω του πρωθυπουργικού γραφείου, όπως υποστήριξε ο ίδιος, καταθέτοντας στη δίκη που διεξάγεται ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου με κατηγορούμενο τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου - Ο Στασινόπουλος αρνήθηκε ότι άνοιξε το στικάκι παρά την πραγματογνωμοσύνη της ΕΛ.ΑΣ. που βεβαιώνει το αντίθετο.

ΚΑΤΑΘΕΣΗ – «ΒΟΜΒΑ» ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΣΔΟΕ

Ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ περιέγραψε πως όταν του παραδόθηκε ο φάκελος με το στικάκι, αμέσως πέρασε από το μυαλό του η ιδέα ότι θα ήταν η λίστα Λαγκάρντ.

Ενημέρωσε τον οικονομικό εισαγγελέα Γρήγορη Πεπόνη, ο οποίος διέταξε αμέσως έρευνα.

Την ίδια ήμερα έμαθε ότι το επίμαχο υλικό είχε σταλεί από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο.

Στη συνέχεια, ο Στ. Στασινοπουλος αναφέρθηκε στη σύσταση κλιμάκιου που μετέβη στο Παρίσι και έφερε τη νέα λίστα,το δεύτερο CD.

Ο ίδιος διευκρίνισε πως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του δεν συναντήθηκε ποτέ με τον προκάτοχο του Γ.Διωτη αλλά ήρθε σε τηλεφωνική επαφή ζητώντας του να συναντηθούν για να τον ενημερώσει, εκείνος όμως αρνήθηκε επικαλούμενος οικογενειακά προβλήματα.

«Μου παραδόθηκε σε σφραγισμένο φάκελο μετά την επιστροφή της επιτροπής μεσάνυχτα από το Παρίσι. Αμέσως έγινε η αποσφράγιση ...», είπε ο κ.Στασινοπουλος.

Ο κ. Στασινόπουλος που διατέλεσε προιστάμενος του ΣΔΟΕ από 22 Αυγούστου 2012 μέχρι 12 Φεβρουαρίου 2015, είπε σήμερα ότι στις 2 Οκτωβρίου του 2012 , τον επισκέφθηκε στο γραφείο του άτομο από το Μαξίμου και του έδωσε ένα φάκελο που απέξω έγγραφε «ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΣΟΚ».

Ο προϊστάμενος του ΣΔΟΕ ρώτησε τον κομιστή του φακέλου τι περιέχει ο φάκελος και η απάντηση ήταν ότι δεν γνωρίζει!!!

Ακολουθεί η κατάθεση του μάρτυρα:

Πρόεδρος Νίκος Πάσσος : Και το Όσκαρ πάει σε ποιους;

Μάρτυρας: Έδωσα αντίγραφο στον εισαγγελέα παρουσία όλων. Και αμέσως το πρωτότυπο δόθηκε με εντολή Πεπόνη στους υπευθύνους του περιφερειακού έλεγχου. Και όταν ανοίχτηκε ακούσαμε για πρώτη φορά ότι τα αρχεία ήταν 2062. Και τότε είδαμε ότι είχε πρόβλημα σε σχέση με το προηγούμενο CD.

Πρόεδρος: Μα το πρώτο CD το είδαν μόνο τρία πρόσωπα, έκτοτε η τύχη του αγνοείται.

Νωρίτερα, ο επίσης πρώην ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Γιάννης Διωτης ζήτησε από το δικαστήριο να ανακαλέσει την απόφαση του περί της κλήτευσης του στη δίκη γιατί είναι κατηγορούμενος σε άλλο δικαστήριο για την ίδια υπόθεση. Ωστόσο ο πρόεδρος του απάντησε ότι οι μάρτυρες δεν έχουν δικαίωμα να υποβάλουν δικονομικά αιτήματα και του ζήτησε να περιμένει τη σειρά του να κατάθεση.

Σε σχετική ερώτηση του αρεοπαγίτη Κωνσταντίνου Τσόλα, ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Στέλιος Στασινόπουλος απάντησε πως «δεν χρειαζόταν να πάρω εντολή για τον έλεγχο της λίστας».

Πρόεδρος: Σε εσάς η λίστα έφτασε επισήμως. Αν σας την έδιναν χέρι με χέρι τι θα κάνατε;

Μάρτυρας: Θα έκανα και πάλι έλεγχο. Δεν ξέρω κάποια διάταξη που να μου το απαγορεύει. Στο ΣΔΟΕ όλες οι πληροφορίες έρχονται ανεπισήμως ,ανώνυμα.
Εισαγγελέας Ξένη Δημητρίου: Τι θα κάνατε αν σας την έδινε τη λίστα ο υπουργός Οικονομικών;

Μάρτυρας: Θα πήγαινα στην υπηρεσία και θα την πρωτοκολλούσα. Θα κατέγραφα τον τρόπο που την παρέλαβα.

Εισαγγελέας: Και ας μην σας είχε πει για έλεγχο;

Μάρτυρας: Ναι.

Εισαγγελέας: Και χωρίς πρωτοκόλληση;

Μάρτυρας: Σε καμία περίπτωση δεν θα την κρατούσα χωρίς πρωτόκολλο.

Δικαστής Αικ. Σακελλαροπούλου: Τελικά ήταν απρόσφορο το μέσο ή ανίκανος ο μηχανισμός για να ελέγξει τη λίστα;

Πρόεδρος: Τώρα αυτή είναι μεγάλη συζήτηση για την παθογένεια του συστήματος.

Δικαστής: Επιτρέψτε μου, δεν ξέρω τι θα βγει από αυτή τη δίκη, αλλά έχουν φανεί οι αδυναμίες του ΣΔΟΕ.

Μάρτυρας: Μέχρι το 2010 δεν υπήρχε νόμος για άρση τραπεζικού απορρήτου. Όταν πήραμε τη λίστα υπήρχαν πολύ λίγα άτομα που μπορούσαν να ελέγξουν τους λογαριασμούς. Δεν υπήρχε υποδομή στο υπουργείο Οικονομικών. Επιπλέον ήταν η πολυπλοκότητα των ελέγχων γιατί ήταν και επιφανείς παράγοντες.

Στασινόπουλος: Δεν άνοιξα το στικάκι

Ο κ. Στασινόπουλος στις ερωτήσεις της υπεράσπισης του κ. Παπακωνσταντίνου, επέμεινε και μάλιστα με κατηγορηματικό τρόπο ότι ο ίδιος ουδέποτε άνοιξε το δεύτερο στικάκι για να διαβάσει κάποιο αρχείο. Σε αντίθετα με όσα αναφέρει η πραγματογνωμοσύνη της Αστυνομίας, προσέθεσε ο δικηγόρος του πρώην υπουργού Οικονομικών.

Συνήγορος: Από την πραγματογνωμοσύνη προκύπτει ότι ανοίχτηκαν από τον υπολογιστή του γραφείου σας πέντε αρχεία, την ημέρα που το παραλάβατε από το Παρίσι.

Μάρτυρας: Στις 12:45, που αναφέρετε, ήμουν στον οικονομικό εισαγγελέα Γρ. Πεπόνη. Δεν ανοίχθηκε κανένα αρχείο.

Συνήγορος: Ή Αστυνομία λέει ότι θέλει και τα φαντάζεται αυτά ή κάτι άλλο συμβαίνει... Το επισημαίνω αυτό γιατί με αυτό το στικάκι γίνονται όλα τα μυστήρια.

Μάρτυρας: Δεν γνωρίζω. Εγώ την ώρα εκείνη δεν βρισκόμουν στο γραφείο μου.

Συνήγορος: Αν εσείς είστε στο γραφείο του εισαγγελέα, τότε ποιός διάβασε τα αρχεία από τον υπολογιστή σας κιόλας. Μήπως χάσατε τον έλεγχο του υπολογιστή ή του στικ.

Μάρτυρας: Επαναλαμβάνω ότι ουδέποτε ανοίχτηκε το στικάκι.

Παρεμβαίνει η εισαγγελέας της έδρας Ξένη Δημητρίου και επισημαίνει στον μάρτυρα, ότι χρήστης με τον δικό του κωδικό έχει μπει στον δικό στον υπολογιστή και έχει ανοίξει αρχεία από τον δικό του υπολογιστή.

Κατηγορηματικά ο κ. Στασινόπουλος είπε ότι δεν έχει ανοίξει κανένα αρχείο.

Ρωτήθηκε ο μάρτυρας από το μέλος του δικαστηρίου Δημήτρη Κράνη εάν ο υπολογιστής ήταν αυτός που είχε ο προκάτοχός του και η απάντηση ήταν ότι δεν το γνωρίζει αυτό.

Διαβάστε επίσης:

Βενιζέλος και Σαμαράς γύριζα το CD με τη λίστα Λαγκάρντ στα γραφεία τους

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΙΣΤΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ

Σχετικές ειδήσεις