ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Απερρίφθη το αίτημα Διώτη να μην καταθέσει στη δίκη Παπακωνσταντίνου

Απερρίφθη το αίτημα Διώτη να μην καταθέσει στη δίκη Παπακωνσταντίνου

Απέρριψε το δικαστήριο το αίτημα του πρώην προϊσταμένου του ΣΔΟΕ, Ιωάννη Διώτη να μην καταθέσει ως μάρτυρας στο Ειδικό Δικαστήριο για τον πρώην υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε να απορριφθεί το αίτημα του κ. Διώτη, καθώς κατηγορείται για άλλα αδικήματα από αυτά που κατηγορείται ο πρώην υπουργός Οικονομικών και οι δύο υποθέσεις δεν έχουν τα ίδια πραγματικά περιστατικά.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Διώτης ζήτησε από το δικαστήριο να μην καταθέσει ως μάρτυρας καθώς έχει κώλυμα επειδή έχει παραπεμφθεί σε δίκη.

Ο πρώην προϊστάμενος του ΣΔΟΕ εκτός από μάρτυρας στο Υπουργοδικείο έχει παραπεμφθεί παράλληλα, με το υπ΄ αριθμ. 44/2015 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών με την κατηγορία της απιστίας στην υπηρεσία για τους χειρισμούς του, ως επικεφαλής του ΣΔΟΕ, στην υπόθεση του περιεχομένου της λίστας Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με το επίμαχο βούλευμα ο κ. Διώτης δεν αξιοποίησε τη λίστα Λαγκάρντ, στην οποία περιλαμβάνονταν 2.062 ονόματα Ελλήνων καταθετών στο υποκατάστημα της Τράπεζας HSBC, προκειμένου να αντλήσει στοιχεία και να προχωρήσει σε φορολογικούς ελέγχους.

Ο κ. Διώτης ανέφερε συγκεκριμένα ότι η δίκη του κ. Παπακωνσταντίνου έχει συνάφεια με την δική του δίκη και εάν δεν είχε ο κ. Παπακωνσταντίνου την ιδιότητα του υπουργού θα ήταν συγκατηγορούμενοι.

Υποστήριξε ακόμη ότι η κατάθεσή του ως μάρτυρας παραβιάζει τον Ποινικό Κώδικα της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΑ), την σύμβαση του ΟΗΕ για την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων και ότι η κατάθεσή του ως μάρτυρας θα λειτουργήσει σε βάρος του ως κατηγορούμενου.

Σχετικές ειδήσεις