ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

ΣτΕ: «Καμπάνα» στο υπ. Οικονομικών για τις περικοπές αποδοχών στους ένστολους

ΣτΕ: «Καμπάνα» στο υπ. Οικονομικών για τις περικοπές αποδοχών στους ένστολους

Το ποσό των 200.000 ευρώ καλείται να καταβάλλει το υπουργείο Οικονομικών σε 4 Ομοσπονδίες και Ενώσεις ενστόλων λόγω μη συμμόρφωσης προς τις τελεσίδικες και αμετάκλητες αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκριναν αντισυνταγματικές τις αναδρομικές περικοπές των αποδοχών των στρατιωτικών όλων των Σωμάτων.

Αυτό αποφάσισε σήμερα η τριμελής Επιτροπή Συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας, υπό τον πρόεδρο του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου Σωτήρη Ρίζο, με τις υπ΄ αριθμ. 18 – 21/2015 αποφάσεις της υποχρεώνοντας το υπουργείο να καταβάλλει το ποσό της κυρώσεως των 50.000 ευρώ για κάθε συνδικαλιστική οργάνωση που έχει προσφύγει στο ΣτΕ.

Όπως είναι γνωστό το υπουργείο Οικονομικών δεν συμμορφώθηκε απόλυτα προς τις επίμαχες αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ, παρά τις συστάσεις, αλλά με νόμο (4307/2014) και σχετικές υπουργικές αποφάσεις προέβη σε μερική προσαρμογή ως προς τις αναδρομικές αυξήσεις σε βάθος χρόνου μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017.

Ωστόσο, σύμφωνα με την άποψη της τριμελούς επιτροπής του ΣτΕ οι ρυθμίσεις αυτές «συνιστούν πλημμελή συμμόρφωση» προς τις περσινές αποφάσεις της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου. Για το λόγο αυτό καλεί το υπουργείο Οικονομικών να "πληρώσει" ενώ σπεύδει να υπογραμμίσει ότι πέραν της επιβολής των 200.000 ευρώ «παραμένει ακέραιη η υποχρέωση της διοίκησης (σ.σ.: υπουργείο Οικονομικών) να συμμορφωθεί προς τις ακυρωτικές αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας».

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχουν προσφύγει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αξιωματικών Αστυνομίας, η Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Αττικής και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος.

Σχετικές ειδήσεις