ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Δ. Παπαγγελόπουλος: Ένας καταξιωμένος δικαστικός στο υπουργείο Δικαιοσύνης

Δ. Παπαγγελόπουλος: Ένας καταξιωμένος δικαστικός στο υπουργείο Δικαιοσύνης

Ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, τελέστηκε από τον Επίσκοπο Μεθώνης κ. Κλήμη, η ορκωμοσία του υφυπουργού Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ «ΑΝΟΙΞΕ» ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΩΝ ΑΝΕΛΑΒΕ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ - Παρουσία Τσίπρα ορκίστηκε στο Προεδρικό Μέγαρο

Στην τελετή παρέστησαν, επίσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Νίκος Παρασκευόπουλος, καθώς και ο γενικός γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Σπύρος Σαγιάς.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος, τόσο προς τον υπουργό, Νίκο Παρασκευόπουλο, όσο και προς τον υφυπουργό, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ευχήθηκε «καλή συνεργασία». Νωρίτερα, δε, είχε ολιγόλεπτη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

papaggelopoulos

Η επιλογή του Μαξίμου να τοποθετήσει τον εξαίρετο δικαστικό, με την τεράστια εμπειρία και τον ισχυρό χαρακτήρα, στη θέση αυτή, δείχνει τις προθέσεις της κυβέρνησης να «ξεσκεπαστούν» υποθέσεις και σκάνδαλα που βρίσκονται κρυμμένα στα συρτάρια…

Από γενικός γραμματέας του υπουργείου, αναλαμβάνει υφυπουργός Δικαιοσύνης σε ένα πόστο που γνωρίζει όσο κανείς άλλος.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος είναι ο πρώτος δικαστικός που είχε το θάρρος να ανοίξει τις «βρόμικες» υποθέσεις των εξοπλιστικών προγραμμάτων και τούτο έχει ιδιαίτερη σημασία αυτή τη χρονική περίοδο.

Το βιογραφικό του είναι πλούσιο και ξεκινά από το 1983, όταν εισήλθε στο σώμα. Είναι γιος αστυνομικού και υπηρέτησε τη θητεία του στο Ναυτικό.

Ως εισαγγελέας ανέβηκε στις έδρες των δικαστηρίων της Κορίνθου και της Αθήνας, ενώ εκτελούσε χρέη εισαγγελέα εκτέλεσης ποινών για αρκετά χρόνια. Γνωστός όμως έγινε όταν το όνομά του συνδέθηκε με μεγάλες υποθέσεις τις οποίες κλήθηκε να ερευνήσει.

Χειρίστηκε σημαντικές δικογραφίες, με σημαντικότερη αυτή που σχετιζόταν με εκβιασμούς εις βάρος επιχειρηματιών, με κατηγορούμενο τον εκδότη Γρηγόρη Μιχαλόπουλο. Επίσης ασχολήθηκε και με τη διαμάχη μεταξύ του πρώην υπουργού κ. Κώστα Λαλιώτη και του πρώην πρωθυπουργού κ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, με αφορμή τις καταγγελίες του πρώτου σχετικά με τη λιβεριανή εταιρεία Mayo.

Όσοι συνδέονται φιλικά μαζί του λένε ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο που είναι ευχάριστος στην παρέα και παρά το φόρτο εργασίας, πάντα χαμογελαστός.

Το Σεπτέμβριο του 2003 εξελέγη από τους συναδέλφους του στη θέση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, με ποσοστό που υπερέβαινε το 65%. Ως προϊστάμενος έχει ξεχωρίσει για τη συχνότητα με την οποία διατάσσει τη διενέργεια ποινικών ερευνών, ενώ όπως λένε συνάδελφοί του, δεν αφήνει καμία υπόθεση να «πέσει» κάτω.

Ως εισαγγελέας παρακολουθούσε πάντοτε το σύνολο του Τύπου και ενεργούσε έχοντας ως κριτήριο το δημόσιο συμφέρον σε υποθέσεις που προκαλούν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης.

Μερικές από τις πιο γνωστές υποθέσεις για τις οποίες ο κ. Παπαγγελόπουλος παρήγγειλε τη διεξαγωγή έρευνας είναι αυτή των Κώστα Κεντέρη, Κατερίνας Θάνου και Χρήστου Τζέκου όσον αφορά στο «τροχαίο ατύχημα» τις παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, καθώς και η περίπτωση του Απόστολου Βαβύλη.

Ο κ. Παπαγγελόπουλος είναι ο πρώτος εισαγγελέας που άνοιξε το «καυτό» φάκελο για τις συμβάσεις των εξοπλιστικών προγραμμάτων που υπογράφτηκαν επί ΠΑΣΟΚ στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και για το λόγο αυτό εδέχθη σφοδρή επίθεση από τη Χαριλάου Τρικούπη.

Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, διετέλεσε προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, εισαγγελέας εποπτεύων την δίωξη για το οργανωμένο έγκλημα και για ένα διάστημα της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας και πρώην διοικητή της ΕΥΠ.

Παράλληλα, είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ εισήλθε στο δικαστικό σώμα το 1983.

Υπηρέτησε στις Εισαγγελίες Πρωτοδικών Κορίνθου και Αθήνας και στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών. Διετέλεσε εισαγγελέας Ποινικής Δίωξης και Εκτελέσεως Ποινών στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ υπηρέτησε στο Προανακριτικό Τμήμα της Εισαγγελίας με αντικείμενο τη διερεύνηση σοβαρών υποθέσεων ευρύτερου ενδιαφέροντος.

Το 2003 εξελέγη προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, θέση στην οποία παρέμεινε έως και το 2006 όταν και με απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου, ορίστηκε εποπτεύων εισαγγελέας στην Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και πρόεδρος του Συμβουλίου Συντονισμού Ανάλυσης και Ερευνών (εποπτεύων εισαγγελέας της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας - ΔΑΕΕΒ - Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας).

Τέλος, τον Ιούλιο του 2009 ανέλαβε διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, θέση στην οποία έμεινε έως και τον Οκτώβριο του ίδιου έτους.

Σχετικές ειδήσεις