ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

ΣτΕ: Συνταγματικός ο νέος νομός για την τακτοποίηση των αυθαίρετων

ΣτΕ: Συνταγματικός ο νέος νομός για την τακτοποίηση των αυθαίρετων

Συνταγματικός και νόμιμος κρίθηκε από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας ο νέος νόμος (4178/2013) για την τακτοποίηση (νομιμοποίηση) των αυθαιρέτων.

Με την υπ΄ αριθμ. 1858/2015 απόφαση της Ολομέλειας κρίθηκε ότι δεν προσκρούει σε καμία συνταγματική διάταξη ο νόμος 4178/2013 για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης, που προβλέπει τη διατήρηση για μεγάλο χρονικό διάστημα των αυθαιρέτων, την εξαίρεση τους από την κατεδάφιση, κ.λπ.

Αντίθετα, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ως αντισυνταγματική διάταξη του άρθρου 23 του ίδιου νόμου 4178/2013, που προέβλεπε ότι μπορούν να τακτοποιηθούν τα ακίνητα που έχουν κριθεί αυθαίρετα και κατεδαφιστέα με τελεσίδικη δικαστική απόφαση. Πάντως πριν από τη δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ, η επίμαχη διάταξη του άρθρου 23 του νόμου 4178/2013, αντικαταστάθηκε με νέα, η οποία προβλέπει ότι παραμένουν κατεδαφιστέα τα ακίνητα που κρίθηκα αυθαίρετα με δικαστική απόφαση.

Το ΣτΕ απασχόλησε προσφυγή τριών κατοίκων του Αμαρουσίου που ζητούσαν να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές και παράνομες οι υπουργικές αποφάσεις για την έναρξη λειτουργίας του πληροφοριακού συστήματος διεκπεραίωσης των δηλώσεων υπαγωγής στο νόμο 4178/2013 που αφορά την νομιμοποίηση των αυθαιρέτων.

Σχετικές ειδήσεις