ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

ΣτΕ: Με Προεδρικό Διάταγμα θα χαρακτηρίζεται μια περιοχή ως Εθνικό Πάρκο

ΣτΕ: Με Προεδρικό Διάταγμα θα χαρακτηρίζεται μια περιοχή ως Εθνικό Πάρκο

Το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ΄ αριθμ. 2036/2015 απόφασή του αποφάνηκε ότι ο χαρακτηρισμός μιας περιοχής ως Εθνικού Πάρκου σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές (άρθρο 24 Συντάγματος) και τη νομοθεσία, δεν πρέπει να γίνεται με υπουργική απόφαση, αλλά με Προεδρικό Διάταγμα.

Αναλυτικότερα, ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης είχε προσφύγει στο ΣτΕ και ζητούσε να ακυρωθεί υπουργική απόφαση του 2008 με την οποία τροποποιήθηκε προγενέστερη του 2004 που χαρακτήριζε τις λίμνες Βόλβη - Κορώνεια και Μακεδονικά Τέμπη ως Εθνικό Πάρκο. Παράλληλα, με την ίδια απόφαση καθορίστηκαν οι ζώνες προστασίας, οι όροι και οι περιορισμοί δόμησης στον περιβάλλοντα χώρο των λιμνών.

Ο Σύλλογος υποστήριζε ότι με την τροποιητική απόφαση του 2008 θα υποβαθμίσει το καθεστώς προστασίας των εν λόγω λιμνών και του υγροτοπικού συστήματος τους των γύρο περιοχών.

Όπως είναι γνωστό οι εν λόγω λίμνες αποτελούν υγροβιότοπους διεθνούς ενδιαφέροντος και έχουν συμπεριληφθεί στη σύμβαση "Ραμσάρ" (σύμβαση για τους Υγροτόπους Διεθνούς Σημασίας ως Ενδιαιτήματος για τα Υδρόβια Πτηνά).

Το ΣτΕ έκανε δεκτή την προσφυγή του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και έκρινε μη νόμιμη την επίμαχη τροποποιητική υπουργική απόφαση του 2008, καθώς η αρχική του 2004 είχε προσωρινή ισχύει για μια τριετία και έπρεπε στην συνέχεια να εκδοθεί σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο όμως δεν εκδόθηκε.

Τέλος, το ΣτΕ ανέπεμψε την υπόθεση στα αρμόδια υπουργεία προκειμένου να εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα χαρακτηρισμού των επίμαχων λιμνών ως Εθνικό Πάρκο.

Σχετικές ειδήσεις