ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Αποβολή της πολιτικής αγωγής για την ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής πρότεινε η εισαγγελέας

Αποβολή της πολιτικής αγωγής για την ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής πρότεινε η εισαγγελέας

Να αποβληθεί η πολιτική αγωγή για τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής που κατηγορούνται μόνο για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης, πρότεινε η εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Η Αδαμαντία Οικονόμου ξεκαθάρισε πως η πολιτική αγωγή ακόμα και της οικογένειας Φύσσα θα πρέπει, με βάση τη νομολογία των δικαστηρίων να αποβληθεί σχετικά με την ευθύνη της ηγετικής ομάδας που κατηγορείται μόνο για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Αντίθετα ζήτησε να παραμείνει στην αίθουσα για όλους τους κατηγορούμενους που έχουν και άλλα αδικήματα.

Δηλαδή με άλλα λόγια οι Μιχαλολιάκος, Κασιδιάρης, Παπάς κλπ δεν θα έχουν απέναντί τους πολιτική αγωγή αφού κατηγορούνται μόνο για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και όχι για «ανθρωποκτονία ή απόπειρα ανθρωποκτονίας».

Αντίθετα, π.χ ο Ρουπακιάς και οι άλλοι κατηγορούμενοι που κατηγορούνται για «ανθρωποκτονία ή απόπειρα ανθρωποκτονίας ή συνέργεια», θα έχουν πολιτική αγωγή και για αυτό το αδίκημα αλλά και για την εγκληματική οργάνωση.

Όπως είπε η εισαγγελέας «πολιτική αγωγή δεν νοείται σε αδικήματα (σύμφωνα με την πάγια νομολογία) που στρέφονται γενικώς κατά της δημόσιας ασφάλειας και του κοινωνικού συνόλου, όπως η εσχάτη προδοσία».

Υπενθύμισε δε πως το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης αφορά αόριστα έννομα αγαθά (δημόσια τάξη). Αυτό το έννομο αγαθό είναι αυτοτελές και γενικό κατά του κράτους και όχι κατά ιδιωτικών συμφερόντων.

Επομένως η τυχόν βλάβη ή ζημία ιδιωτών από αυτή τη δράση δεν θεμελιώνει δικαίωμα αξίωσης αποζημίωσης κατά συνέπεια δεν δύναται να υπάρξει πολιτική αγωγή για το συγκεκριμένο αδίκημα.

Δηλαδή ο παθών μπορεί να δηλώσει παράσταση πολικής αγωγής κατά του προσώπου που διέπραξε το συγκεκριμένο αδίκημα σε βάρος του.

Η δίκη διεκόπη για τις 22 Ιουνίου.

Σχετικές ειδήσεις